Dimarts, 8/2/2011
1168 lectures

No m’insulti, Sr. Alcalde

M’agrada L’Enllaç perquè publiquen tot el que reben tal com ho reben, sense passar pel sedàs tendenciós i sovint malèvol dels periodistes. Ara s’acosten eleccions i a L’Enllaç això es nota més que a cap altre mitjà perquè els propagandistes de cada ajuntament envien notícies que no ho són. Són propaganda electoral.

Darrerament a L’Enllaç han aparegut notícies que no ho són que tenen en comú un mateix patró: anunci de la primera pedra d’un nou equipament o anunci de l’existència de plans per a un nou equipament + foto de l’alcalde + infografia del nou equipament. La infografia és cabdal, tant com la foto de l’alcalde. Que hi hagi o no hi hagi projecte i que hi hagi o no hi hagi diners per pagar-lo són qüestions poc rellevants. Però la foto de l’alcalde i la infografia han d’acompanyar invariablement la notícia que no ho és.

La infografia no costa un duro i fa patxoca. Les infografies haurien de ser als polítics el que els fulls de càlcul són als economistes. L’Excel ho aguanta tot, es critica dels economistes. Les infografies ho aguanten tot, hauríem de criticar dels polítics. Però a més la infografia actua de manera subliminal, ens ajuda a superar les barreres del temps i el cost i pot fer veure al lector acrític o simplement distret que el salt de la ficció de la imatge a la realitat tangible de l’equipament no és tan enorme com els temps d’execució i els pressupostos ens poden fer creure.

Quan un alcalde fa publicar notícies basades només en projectes, o fa penjar rètols anunciant que ‘aquí [algun dia] farem el/la [nom de l’equipament]’, amb la infografia corresponent, està insultant la nostra intel·ligència. Els nostres polítics encara no han interioritzat que són empleats nostres, als quals paguem un salari en molts casos superior al que cobrarien fora de la política perquè facin coses amb diners que són de tots, no seus. I així com a la majoria de nosaltres no ens feliciten per la feina ben feta però en canvi ens arraconarien si no la féssim bé, no hauríem de permetre que ells mateixos es felicitin per coses que encara no han fet. Hauríem de prohibir les infografies, les primeres pedres i el frau de les inauguracions d’equipaments inacabats.

Fa unes setmanes va aparèixer a L’Enllaç que Vilanova del Camí havia estat distingida com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Aquí el propagandista va badar. Va posar la foto de l’Alcalde recollint el distintiu de mans dels Prínceps però es va deixar la infografia del sincrotró que pensen construir a costat de l’Abacus.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.