Dimecres, 25/12/2013
1381 lectures

Que pengin el contracte de Monbús a la web

Oi que si vostè viu en un bloc de pisos i demana a la junta de veure el contracte de manteniment de l’ascensor no hi posaran cap impediment? La junta representa els veïns de la comunitat. Els propietaris, a través d’una votació o del mecanisme que estableixin els estatuts, deleguen en els membres de la junta la gestió dels assumptes de la comunitat. No sé si delegar és el terme jurídic exacte, però vostès ja m’entenen. En qualsevol cas, sembla lògic i raonable que els propietaris puguin veure els contractes que la junta ha anat signant amb tercers en representació de la comunitat.

Oi que si jo vaig a la finestreta corresponent de la Generalitat i demano de veure el contracte de concessió del servei de transport de viatgers de la línia Igualada-Barcelona signat amb l’empresa Monbús es descollonaran? Segur que sí. I no hauria de ser així. Els ciutadans hauríem de tenir accés als contractes que les administracions signen amb tercers en representació de la ciutadania.

Hi vaig estar pensant arran de la publicació de la notícia que la diputada Alba Vergés havia hagut de sol·licitar en seu parlamentària de veure l’esmentat contracte, i que la Direcció General de Transports li havia dit que li facilitaria el contracte ‘en breu’. Ignoro si la diputada ja l’ha rebut en aquest mes que ha transcorregut...

Segurament que el mateix jurista que em confirmaria que delegar no és el terme jurídic exacte, em diria que hi ha una pila de lleis de protecció de dades que cal complir i una pila de drets de les empreses contractants que cal respectar, que les coses no funcionen com a mi m’agradaria que funcionessin i que, ras i curt, no tinc ni idea de com les administracions es relacionen amb els tercers amb qui contracten.

No obstant, no estem parlant d’empreses privades que contracten entre elles sinó d’empreses privades que contracten amb administracions públiques; o sigui, amb tots i cadascun de nosaltres. La llei hauria de permetre als ciutadans conèixer el contingut dels contractes de primera mà, sense haver de passar pels nostres representants polítics, obligant a publicar-los als diaris oficials o a penjar-los a les webs institucionals. A vegades em pregunto a qui protegeix tanta confidencialitat i a qui deixaria en fals més transparència.

Per cert, si jo hagués estat soci del Barça hagués volgut saber què cobrava Guardiola.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.