Dilluns, 12/8/2013
1366 lectures

El túnel del temps

La setmana passada vaig fer servir el túnel del temps i vaig entrar al Casal reobert. (Dic reobert perquè no em va semblar que estigués ocupat). Un dels joves somiadors em va fer una visita guiada que em va permetre reviure la meva infantesa, a finals dels seixanta i principis dels setanta: les tardes d’estiu aprenent a nedar amb el matrimoni Marimon-Gateu; les hores passades jugant a ping-pong; els meus primers Els Pastorets al Teatre Rex... Dret a la vora de la piscina vaig contemplar les rajoles del fons, aquell fons que quan era petit em feia tanta basarda. Durant els primers estius vaig ser incapaç d’anar-hi, al fons, fins que un dia vaig capbussar-me i vaig tocar-lo amb les dues mans. Allí vaig perdre la primera de les meves pors.

El mateix dia que vaig entrar al Casal enterraven a Madrid l’ex-alcalde García-Urgelés. Sense moure’m del túnel del temps vaig reviure l’acte d’inauguració de la piscina coberta del Molí Nou, l’abans i el després de la urbanització de l’Avinguda de Barcelona, on vaig anar a viure de ben petit, i finalment algun acte de la Festa Major a la Plaça amb un ajuntament ple banderes que em tenien fascinat, la filiació de les quals tractava d’escatir sense èxit any rere any amb el meu pare. En moltes llars d’aquella Igualada en blanc i negre cada migdia s’escoltava el parte de Ràdio Igualada i la meva primera referència de l’ex-alcalde ara traspassat és de la lectura radiofònica de les actes dels plens municipals.

Les vacances són per fer allò que durant l’any no tenim esma de fer, com viatjar al passat. I també per descansar. Descanseu, que ens caldran moltes energies!

I per als que no descansen mai, aquí us deixo unes quantes preguntes que m’he fet mentre estava al túnel del temps: 1) és lícit entrar a les cases dels altres sense permís? 2) és lícit tenir uns espais abandonats si hi ha gent que els aprofitaria? 3) s’hagués reobert el Casal sense l’èpica d’una ocupació amable? 4) si els somiadors haguessin demanat l’espai a la propietat, aquesta els l’hagués cedit? 5) i ara, què? 6) fins quan menystindrem aquells que durant el franquisme van ser franquistes? 7) forma part de l’ADN igualadí preferir alcaldes que no fan res però no ens endeuten a alcaldes que ens endeuten perquè fan coses? 8) i dues darreres preguntes per als historiadors, suggerides per un informant anònim: (i) per què l’alcalde García-Urgelés va deixar precipitadament l’alcaldia el 1971 i (ii) si no hagués deixat l’alcaldia, hagués estat el “Suárez de Catalunya”? Que tingueu un bon estiu.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.