Dimecres, 16/11/2011
1123 lectures

Eleccions

Algunes teories apunten que l'origen de la tradicional frase trick-or-treat– truc o tracte–, associada a la nit de Halloween, prové de les llegendes celtes protagonitzades per un granger irlandès anomenat Jack O'lantern. I, com sovint passa amb els relats orals– i amb el pas dels anys–, en Jack era conegut per alguns tant per la seva vagància com per la seva astúcia; mentre que, per molts altres, ho era per la seva saviesa i bondat. Però això no és tot: depenent de en quina versió dels fets un cregués, es tractava d’un aliat de Déu o del Diable i el seu sobrenom– o sigui “la llanterna”– es referia o bé a una llum divina o bé al foc de l’infern... Fins i tot l’adaptació als nostres dies l’han dut de ser representat com un fanal tallat en un nap o una remolatxa– les hortalisses que originalment s’utilitzaven a Irlanda, a Escòcia i a la Gran Bretanya–, a ser esculpit en les típiques carbasses nord-americanes– un vegetal en excedents a mitjans del 1800, quan la tradició va exportar-se als EUA. És clar que, actualment, a part del seu ús decoratiu, a ningú li importa si amb els fanals es pretenia retre homenatge al bondadós Jack o protegir de les seves malifetes la casa, el patrimoni i la família... Actualment n’hi ha prou amb obrir la porta la nit del 31 d’octubre i donar caramels a qui digui les paraules màgiques.

Segons el diccionari, les eleccions són el plural de l’acció i efecte d'elegir; de la designació d'una persona per a un càrrec mitjançant el vot. I mentre s’acosta el dia de – d’escollir–, en el menú tenim polítics de primer, de segon i de postres. Polítics per tot arreu: a la televisió, a la ràdio, a la bústia, pel carrer,... Uns en colors, uns en blanc i negre, però tots picant a la nostra porta amb la seva millor cara i un somrís als llavis. Perquè confien en que la majoria de votants o bé no sap o bé no recorda el seu origen, ni les magarrufes que han fet per arribar fins aquí, i que simplement es deixaran enlluernar pel seu encant i les promeses de futur o, a males, atemorir per les amenaces ocultes en la foscúria... I perquè, siguem realistes: en aquest país la política és qüestió de pebrots. Eslògans i photoshop a banda.

- Truc o tracte?- sembla que diguin entre dents.

I no sé a vosaltres, però a mi, ambdues opcions em fan més por que una pedregada...

Altres articles de Teresa Roig

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.