Divendres, 19/7/2019
5486 lectures

Per un disseny ecològic

Per iniciativa de l’associació disseny=igualada es va poder veure –als baixos de l’adoberia Bella, a tocar del Museu Comarcal– l’exposició dels projectes guardonats i seleccionats en el Premi Catalunya d’Ecodisseny que convoca cada dos anys el Departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquests formen part de la segona edició del premi que vol reconèixer els productes dissenyats amb criteris de sostenibilitat.

El disseny industrial i de producte ha tingut sempre en compte els múltiples factors que incideixen en la producció i ús dels objectes: els materials, el maquinari utilitzat, el transport, l’ergonomia, l’estètica, aspectes sociològics i antropològics… No obstant els condicionants del disseny han anat augmentant a mesura que també augmenten les exigències per una millor qualitat de vida i això significa, alhora, una major complexitat de cada projecte.

 

Tots som conscients –o si més no tenim la informació per ser-ne– que hem de fer un canvi important en els sistemes de producció i en el consum, si volem que el nostra planeta segueixi acollint la vida i als fills dels nostres fills.

Els productes premiats i seleccionats van en aquesta direcció, alguns són més modests, altres són més ambiciosos però tots indiquen el camí cap on ha d’anar el disseny.

Els projectes guardonats tenen una especial preocupació per la reducció de residus, la recuperació de materials i l’eficiència energètica, preocupacions visibles en les quatre categories del premi: productes que ja estan al mercat, productes en desenvolupament, productes que plantegen estratègies i dissenys de gent jove.

 

Com era d’esperar el muntatge mateix de l’exposició està pensat amb criteris de sostenibilitat. Unes estructures de metall lleugeres fàcils de transportar i muntar agafen unes corretges que sustenten els panells explicatius.

Un premi que cal divulgar perquè a tots ens importa.

Altres articles de Xavier Vives i Sabaté

1 Comentaris

J

Josep

Piera

19 de juliol 2019.10:26h

Respondre

Espero que les corretges de colors que lliguen les estructures metàl·liques, a part de boniques, no siguin pas de plàstic sinó de materials tèxtils sostenibles i que es puguin reutilitzar en... Llegir més cada exposició.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.