El problema del sòl industrial a l'Anoia

El polígon de la Zona Franca ocupa pàgines de la premsa comarcal. Des de fa mesos, o anys, és un tema recurrent que en determinades èpoques, com ara, torna a sortir i a generar debat públic. La darrera notícia sobre el tema va ser la reunió convocada per l’Ajuntament d’Òdena amb l’objectiu de presentar el projecte de ‘Gran Europa’ per fer un polígon a les Gavarreres i d’afirmar que l’actual equip de govern, amb Solé i Casanova al capdavant, no s’oposen el polígon de la Zona Franca.

Sembla doncs, que ara diem que ‘sí’ als dos polígons, convençuts, o deixats convèncer per aquelles veus que fan una relació directa entre la creació de sòl industrial i la creació de llocs de treball i d’ocupació per a la comarca, una de les més castigades per l’atur. Utilitzant una de les paraules també de moda, la ‘no ingerència’, no em posaré en si és bo per a la comarca o no un polígon a Can Morera, el que qüestiono és aquesta relació directa entre el sòl industrial i l’ocupació.

Si aquesta relació existís, l’Anoia hauria de tenir una taxa d’atur baixíssima, de sòl industrial en tenim una mica a tot arreu, els polígons buits formen part del paisatge de la comarca. A tots ens agradaria que arribessin grans empreses que portessin milers de llocs de treball a la comarca, però aquest no és el model, no podem esperar que es construeixin grans polígons o grans infraestructures perquè ens solucionin un problema, hem de començar a treballar des d’altres bandes per posar-hi fi. Sense perdre, és clar, les ganes de reivindicar millors infraestructures o comunicacions, que tot sembla que tardaran a arribar.

Alguns diuen que precisament el problema és aquest, que hi ha molt sòl industrial repartit en petites porcions poc atractives a grans empreses, i el polígon de la Zona Franca es presenta com un model diferent. Benvingudes, doncs, totes les propostes que puguin ajudar, d’alguna manera, a posar remei a l’atur, ja sigui a Can Morera o a les Gavarreres, ja sigui de la mà de la Zona Franca o de Gran Europa.

Això sí, val més que ens ho fem mirar; si jo hagués estat representant o directiu d’algun dels dos ens interessants i hagués assistit a la reunió convocada per l’Ajuntament d’Òdena, hagués fugit corrents de la Comarca. En la ronda d’intervencions van aparèixer veus discrepants en els dos sentits que que van convertir el final de la reunió en una successió de retrets, advertències i fins i tot crits entre alguns dels participants i els assistents. Un arquitecte urbanista que posava en dubte algunes de les conclusions de ‘Gran Europa’ pel que fa a la zona urbanitzable de les Gavarreres, Josep Singla advertint a un dels directius de l’empresa madrilenya de les grans dificultats per tirar endavant projectes a Catalunya, Pep Solé i Casanova que es van deixar endur per les emocions i que es van unir a la discussió baixant, metafòricament parlant, de la tarima que els confereix el fet de ser a l’equip de govern. Tot això no ens ho podem permetre, si volem seguir endavant cal que ho fem amb consens, units i amb els objectius clars.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.