Dimarts, 23/8/2011
502 lectures

Repensar la Festa

Presumir de bronzejat, aprofitar els darrers dies de vacances, tornar a casa, retrobar-se vells amics, gaudir de l'excusa perfecta per sortir fins tard... Són els dies de Festa Major, dies que cada igualadí viu de la seva manera. El final de l'agost s'apropa, el dia és més curt, la realitat del dia a dia treu el cap per la finestra i l'estiu s'envà, és la Festa Major d'Igualada.

Sembla, però, que a part de les alegries, la Festa Major també porta alguns maldecaps. Maldecaps per algunes entitats que no s'entenen entre elles, maldecaps per l'Ajuntament que sempre troba exagerades les peticions de les colles, maldecaps per les colles que troben minses les ajudes de l'administració i maldecaps pel nou regidor que ara diu que 's'ha de replantejar la Festa'.

Segons diuen hi ha pocs diners a la caixa i, m'agradaria suposar que la Festa Major no és una de les prioritats municipals, la idea de replantejar-la em sembla interessant sempre i quan aquest verb no signifiqui, només, eliminar actes i substituir-ne d'altres.

Abans de replantejar-nos la Festa Major cal pensar què és i perquè la tenim, 'la tradició' no és una resposta que em serveixi, necessitem una reflexió més profunda. La Festa Major serveix als igualadins per distreure's (concerts, actes lúdics, atraccions) per viure la cultura (cercaviles, exposicions...), per crear societat (la gent es troba un cop l'any al carrer d'un manera festiva) i per a reforçar la identitat col·lectiva (el Pregó d'enguany en va ser un bon exemple) i la Festa Major ha de seguir servint per tot això, però hem d'obrir la ment i acceptar canvis transgressors que canviïn profundament l'estructura de la Festa per fer-la econòmicament viable.

Dic 'hem' perquè els igualadins som la societat que -i això només és per posar un exemple- després de titllar la comissió de Reis de conservadora, va criticar les carrosses noves per ser 'massa modernes' som la societat que no volia escales mecàniques, la societat que, segons expliquen, no volia una connexió ràpida de Manresa a Igualada.

Sembla que el nou pregó, un exemple de canvi i transgressió, va ser ben acceptat pels assistents. La Festa Major es pot fer de moltes maneres i esperem que el Pregó d'enguany sigui un preludi dels canvis que vindran, esperem que quan el regidor de promoció cultural parla de 'replantejar-se la Festa' estigui pensant en idees originals i noves que aconsegueixin estalviar i alhora assolir els objectius que hem explicat que ha de tenir.

Dit això, bona tornada a la feina a tothom.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.