//Plugins sense CDN ?>
Un dels molins d'aigua de més valor arquitectònic de l'Anoia, el de Cal Violant, va patir un incendi fa dues setmanes. El molí, en desús, pertany a la Unión Industrial Papelera, que anteriorment havia demanat a l'Ajuntament de Capellades el permís per l'enderrocament. El consistori i els responsables del Museu Molí Paperer defensen que la construcció ha de continuar viva. L'empresa, que hauria d'assumir la reparació, no fa declaracions.
Una de les construccions de la zona del Pas de l'Aigua, el molí de Cal Violant, patia fa unes setmanes un incendi que va afectar una part important de l'edifici. Aquesta circumstància ha fet sorgir a Capellades veus que reclamen accions més decidides per protegir aquest patrimoni. Cal Violant es va construir a principis del segle XVIII i va ser objecte de reformes notables durant el segle XIX. Està considerat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i tot i això l'empresa propietària, la Unión Industrial Papelera (UIP) havia demanat a l'Ajuntament el permís d'enderrocament. Aleix Auber, alcalde capelladí, confirma que hi havia aquesta petició però que "no està concedit, perquè la nostra voluntat és protegir el patrimoni arquitectònic".
Anoiadiari s'ha posat en contacte amb la UIP que ha declinat fer declaracions sobre la situació de Cal Violant i el futur de l'edifici. L'empresa -ubicada a la Pobla- va enderrocar el 2009 el Molí de Cal Ramonet, a La Torre de Claramunt. Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer, manifesta que "hi ha una tendència a ignorar aquestes construccions, per bé que són béns catalogats". Des del Museu s'han fet nombroses accions, "però no se'ns ha fet cas" i la darrera paraula "queda en mans de les empreses". Sobre Cal Violant, Rabal afirma que "es desconeix l'origen de l'incendi" però que encara es pot salvaguardar el molí. Un molí "on es feien els millors papers" i que té un important contingut emblemàtic.
És també la voluntat de l'Ajuntament, assegura Auber. Tan Rabal com el batlle coincideixen que "s'ha d'aconseguir que el patrimoni no esdevingui un llast i trobar vies per rehabilitar i reutilitzar els molins". La directora admet que "en la situació actual, no és senzill per a les empreses tampoc la conservació del seu patrimoni si ja no té cap ús. Caldria donar incentius". Posa com exemple, en canvi, casos com Cal Xerta, a Sant Pere de Riudebitlles, que s'ha pogut reformar com a centre d'exposicions.
Rabal considera "positiva" l'actitud d'una de les grans papereres, Miquel y Costas, que ha emprès accions per protegir la mitja dotzena de molins que té a la zona. Assenyala que "Cal Violant és el quart molí que he vist com patia l'abandonament i sents una gran impotència. És un món que desapareix. No podem perdre-ho". Una responsabilitat que pertoca, reclama Rabal, a les administracions. Lamenta en aquest sentit que no ha rebut cap suport per part del Consell Comarcal. Des del Museu avancen que continuaran la campanya per reivindicar el patrimoni amb www.caminsdelpaper.cat.