TORNAR

Els Premis Ciutat d'Igualada arriben diumenge, amb el reconeixement a Pere Pascual i Torras i Ribé

La presentació de l’acte, a càrrec del radiofonista Quim Morales

cultura
Divendres, 16 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La cultura d'Igualada torna a viure la seva celebració més rellevant de l'any amb l'atorgament dels guardons que porten el nom de la ciutat. A més dels premis culturals i a la trajectòria, hi haurà un recordatori a les figures ja traspassades de Francesc Valls Junyent i Jordi Mateu Lliró.

El Teatre Municipal l'Ateneu s'engalanarà aquest diumenge 18 per acollir la 23a gala de lliurament dels Premis Ciutat d'Igualada 2018. L'acte és gratuït i obert al públic fins a cobrir l'aforament. En el seu decurs es farà públic el veredicte dels premis d'Art Digital Jaume Graells, de Composició Musical Paquita Madriguera, de Compromís Social i Cívic Mossèn Còdol, de Disseny Gaspar Camps, de Fotografia Procopi Llucià, de Poesia Joan Llacuna, de recerca Dr. Joan Mercader, i el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada. Aquest dimecres, el regidor Pere Camps presentava algunes de les novetats d'aquesta edició i donava a conèixer qui seran les persones reconegudes per la seva trajectòria, en aquest cas, els historiadors Josep Maria Torras i Ribé i Pere Pascual Domènech. 

Així, el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada que es donarà ex aequo, vol reconèixer "a dues personalitats destacades en l'àmbit cultural i, especialment, per la seva implicació en la transmissió del coneixement de la història i la seva trajectòria acadèmica". Torras i Ribé, és historiador, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona; Pere Pascual i Domènech, també és historiador en l'àmbit econòmic i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, actualment membre del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI). El premi vol ser un reconeixement a tota una vida de dedicació d'"aquelles persones fortament vinculades al batec cultural o de qualsevol dels àmbits socials, intel·lectuals o educatius de la ciutat; un moment perquè l'Ajuntament i la ciutat els transmetin el seu agraïment".

Pel que fa a les novetats, el Premi de Composició Musical compta aquest any amb un canvi substancial de les bases, deixant el conjunt instrumental per centrar-se en els
àmbits que la pianista, compositora i intèrpret Paquita Madriguera va conrear durant la seva carrera musical: piano o guitarra solistes, veu amb piano o guitarra, trio de veu
piano i guitarra. Això facilitarà l'estrena de la proposta guanyadora el mateix dia de l'acte.

També es farà un recordatori pòstum al desaparegut Francesc Valls Junyent (1966-2017), professor titular d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona. Va néixer a Igualada, però sempre va estar arrelat i va viure al seu poble: Els Hostalets de Pierola. La seva relació amb Igualada va ser continuada i intensa, ja que va estudiar secundària a l'IES Pere Vives Vich i, al llarg de la seva vida professional, va estar sempre vinculat al CECI. Va esdevenir un membre actiu i col·laborador incansable amb el departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d'Igualada, com a mantenidor de les bases del premi de Recerca Dr. Joan Mercader i del premi d'Investigació Jaume Caresmar i les seves publicacions. També es recordarà la persona de Jordi Mateu Lliró (1937-2018), activista cultural sempre molt vinculat a entitats i moviments relacionats amb la natura, el patrimoni, l'excursionisme i la cultura.

Mateu va ser un dels impulsors de l'escoltisme a Igualada i, amb quinze anys, va començar a seguir Miquel Ball quan, amb l'ajuda de Mossèn Còdol, va fundar l'agrupament Escolta Jaume Caresmar a mitjan segle passat. En l'àmbit de l'educació, va estar sempre molt lligat a l'Escola Mowgli, on durant 40 anys va encarnar el personatge de l'Home
del Bosc, tota una innovació pedagògica pensada per difondre de manera lúdica el coneixement i l'amor a la natura. En l'àmbit cultural, va ser un dels impulsors, a principis dels anys seixanta, en ple franquisme, del grup anoienc d'Òmnium Cultural i va participar en l'organització dels primers cursos de català clandestins. 

També es lliurarà el Premi de Compromís Social i Cívic Mossèn Còdol, que enguany distingirà la Fundació Educació Solidària, fundada ara fa 20 anys amb la finalitat de donar suport a projectes educatius arreu del món, i a un dels seus impulsors, el pare escolapi Manel Bagunyà, nascut el 1939, amb una llarga trajectòria educativa i un fort arrelament a Igualada des de l'any 2007.

Pel que fa a la participació, enguany hi ha hagut un total de 137 candidatures als premis, sis més que l'any 2017, distribuïdes entre les diferents convocatòries d'aquesta edició.
Destaquen, com els premis amb més participació, el premi de Poesia Joan Llacuna, que enguany representa el 51% de les obres a concurs, havent experimentat un creixement exponencial i passant de 15 obres a 70. El segueixen en volum d'obres a concurs el de Fotografia Procopi Llucià, amb el 26% i el premi d'Art Digital Jaume Graells, amb un 13% del total. En paral·lel al lliurament dels premis, a La Sala Municipal d'Exposicions es podrà visitar, del 16 de novembre al 9 de desembre, una exposició amb una selecció de les obres presentades precisament al premi de Fotografia Procopi Llucià.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.