TORNAR

Joan Valentí: “La cultura ha de ser un diàleg constant, ajuntament amb entitats, per assegurar que sigui per a tothom i de qualitat”

Parlem amb l’actor igualadí, membre de la candidatura d’ERC Igualada a les eleccions municipals

politica
Dilluns, 8 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El popular actor igualadí Joan Valentí és una de les noves incorporacions a la candidatura municipal d’ERC. És llicenciat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i té un màster en Gestió cultural per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment està fent gira pel país amb “Mort a les cunetes” del que n’és cocreador. Amb tot, la seva faceta més coneguda és el personatge de Pau que fa al Super3.

Per què has decidit fer el pas a la política?

Sempre he fet política. Des que em vaig implicar a les associacions d’Igualada com l’Agrupació Sardanista o el Grup Gralla. En els meus espectacles he tractat temes polítics i socials, ara mateix el cas de la recuperació de la memòria històrica de les víctimes del franquisme. Amb tot, la situació actual del país és excepcional i des del nivell municipal es pot combatre aquesta involució dels drets socials i democràtics.

I per què has triat ERC Igualada?

Doncs perquè m’estimo Igualada. Crec que la gent d’ERC Igualada és oberta, pencaire i compromesa socialment. M’he trobat un equip molt implicat amb la ciutat i encapçalat per un candidat, l’Enric, honest i bona persona que vol construir una Igualada amb un futur millor. L’Enric en serà un gran alcalde. I jo m’hi sento bé perquè és un partit d’esquerra, independentista i republicà.

Des de tota la vida que has estat molt implicat al teixit associatiu de la ciutat. La política és el pas que faltava per tancar el cercle?

Sí, sempre he seguit intensament la vida política de la ciutat, però fins fa quatre anys, en què ja vaig anar als darrers llocs de la llista d’ERC cap partit  m’havia proposat de participar-hi. Ara l’Enric m’ha demanat més implicació, i el seu projecte per Igualada m’il·lusiona. Feia any anys que no veia tanta empenta en un projecte polític per a la ciutat.

Joan Valentí al lloc, a Can Maçana, on foren afussellats nou republicans pels franquistes el 9 de febrer de 1939, i als quals l’actor ret homenatge al seu darrer espectacle “Mort a les cunetes”.

Què creus que ha de canviar i millorar a Igualada?

Igualada mereix més del que té, ha d’avançar molt més, per no acabar convertida en una ciutat dormitori. Si seguim així, el màxim a què podrem aspirar és a això i fent esdeveniments de cap de setmana. Hem de sortir del cofoisme i tenir més sentit crític!

Es fa bona cultura a Igualada?

Se’n fa, hi ha entitats i projectes potents, però no arriba a tothom. Hi ha igualadins i igualadines que no han entrat mai a la Biblioteca, al Museu de la Pell o a l’Escola de Música. Hem d’aconseguir que també s’ho facin seu. Hem de fer una cultura més inclusiva. L’ajuntament ha de fomentar el teixit associatiu i les iniciatives culturals, ha d’assegurar que es pugui crear un projecte cultural per al conjunt de la ciutadania realitzant tasques logístiques, de gestió pressupostària i les que calgui per donar-hi suport. La política s’hi ha de posar al servei i ha d’assegurar la inclusió i la producció cultural de qualitat.

Joan Valentí amb la resta de la candidatura d'ERC a Igualada

Quines mancances té Igualada a nivell cultural?

Per començar ens cal elaborar un nou Pla d’Acció Cultural. El que es va fer el 2002 no s’ha arribat a implementar mai. Cal elaborar el Pla de forma col·laborativa entre l’administració i la societat. Ciutats semblants a la nostra, com Vilafranca i Vic, han elaborat plans, els han executat, avaluat i ja van per la segona tongada de planificació  (2014-20 i 2018-25). Sense aquesta planificació de baix cap a dalt, de tots els agents i entitats culturals, no podem avançar. La cultura ha de ser un diàleg constant, ajuntament amb entitats, per assegurar que sigui per a tothom i de qualitat. La cultura és un dels elements principals per bastir el model de societat que volem, dinàmica, solidària i integradora.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic