TORNAR

Marc Paré: “Igualada pot ser un focus potent de la programació”

Parlem amb el gerent de Ments Creatives Tecnoanoia S.L. #adempresa @uea

Empresa
Dijous, 20 octubre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

MARC SOLER RIERA

Què és i en què consisteix el projecte de Ments Creatives Tecnoanoia SL?

L’any passat vam estar fent robòtica educativa amb els nostres fills i per fer-ho havíem de baixar a Barcelona, va ser llavors quan ens vam adonar que a Igualada no hi havia cap centre encaminat de la manera que nosaltres buscàvem i se’ns va ocórrer fer-lo nosaltres.  El que fem ben bé són cursos de robòtica, programació i tecnologia, adreçats a nens a partir de 8 o 9 anys fins a nois amb edat de batxillerat.

Quins cursos oferiu?

Els hem classificat per temàtiques, però en tots ells tractarem una mica sobre tots els temes.

Tenim un curs de robòtica, on ens centrarem en robòtica Lego, que segurament és la més coneguda; i a part de Lego treballarem també amb una altra plataforma que es diu Robotis.

Robotis és una altra marca, poc coneguda aquí però molt popular a l’Àsia, de fet un 30% dels robots educatius són d’aquesta marca. Es complementa bé amb Lego ja que funcionen de forma molt diferent i Robotis utilitza una programació més professional a diferència de Lego que bàsicament s’utilitza com a introducció en aquest món. El treball amb Robotis, a més, ens permetrà més endavant introduir l’Arduino on passes de treballar amb robots que et vénen muntats ja a crear robots de la forma que es vulgui. En definitiva volem ensenyar als nens tot el que la robòtica és capaç de fer.

Una altra línia de treball serà la programació, on la començarem a treballar mitjançant Porcessing, que és el llenguatge Java adaptat de forma més visual que serveix molt bé per introduir la lògica de la programació i els conceptes comuns en tots els llenguatges de programació. Un cop introduïda la programació anirem treballant mica en mica en diferents àmbits com aplicacions per a mòbils, bases de dades o fulls de càlcul. També volem donar a conèixer tot el que la programació és capaç de fer, perquè és una eina capaç de fer moltíssimes coses.

Volem fer també un curs amb Arduino que combina la programació amb l’electrònica. Amb plaques d’electrònica podrem controlar motors, llums, etc.

És un tema en què t’ha d’agradar més treballar amb cables, LEDs i plaques d’electrònica, però alhora és un camp molt més obert, ja que no treballes amb un sistema establert sinó que pots fer de tot: accionar motors, altaveus, domòtica, de tot en definitiva.

Finalment farem també un curs de ciència i tecnologia que és similar a l’assignatura de 3r d’ESO de tecnologia. Aquesta activitat la volem introduir també a instituts, on ens desplaçarem amb els equips i hi farem 3 o 4 sessions.

Aquests cursos que realitzareu, seran tots en horari extraescolar?

Sí, volem que els nens i nenes puguin venir després d’escola o de l’institut i divertir-se amb la programació i la robòtica.

Tal com has dit abans, la programació té infinitat d’utilitats actualment, creus que la gent està prou interessada en el món de la programació?

És un tema complicat. Hi ha alguns països en què la programació és una assignatura de l’ESO i crec que és important que als alumnes des de joves se’ls desperti l’interès per aquest món perquè no són conscients de l’aplicació pràctica que té actualment. A més avui en dia hi ha sistemes que t’ensenyen a programar de forma molt divertida i molt atractiva, per tant és més “senzill” aprendre’n.

Falten programadors formats?

Bé, pel que sé és una professió amb molt de futur i actualment la demanda de programadors no està coberta per la quantitat d’estudiants que surten d’aquest sector. En resum, sí, falten programadors.

Tot i això, nosaltres no fem cursos per formar programadors de professió sinó perquè coneguin la programació, la puguin aplicar i si realment els agrada s’hi puguin dedicar i si no ja n’hauran après, cosa que els serà molt útil durant tota la vida.

Busqueu algun perfil de nen o nena en especial, o tothom pot fer els cursos?

No, no hi ha cap perfil específic, qualsevol persona serà benvinguda. Nosaltres treballem amb grups reduïts d’uns 10 alumnes a robòtica, dividits en 5 parelles ja que així els dos components de la parella poden participar per igual i a programació amb grups de 6 o 7 alumnes, cosa que ens permet treballar de forma més individualitzada i per tant, cadascú evoluciona i treballa al seu ritme.

L’únic que si que demanem és que estiguin motivats i que vinguin a passar-ho bé.

Ara mateix, quants treballadors sou a Ments Creatives?

Les classes les portarem jo i l’Albert, el meu fill.

L’Albert, l’any passat va ser ajudant d’entrenador a la First Lego League, que és una competició de robòtica i controla tot el tema de construcció i de robots Lego, per tant ell portarà aquest grup, i jo impartiré el curs de programació i d’electrònica Arduino.

A la llarga i de cara a l’any que ve volem introduir la impressió 3D, de manera que intentarem portar experts sobre el tema que ens facin tallers i xerrades.

I ara que parlem de la Firs Lego League, també volem crear un equip de competició per poder formar-ne part.

En què consisteix aquesta competició?

Està dirigida a nens i nenes d’entre 10 i 16 anys, organitzat en grups de 10, als quals es proposen uns reptes: tant la construcció d’un robot per fer unes missions, com la realització d’un projecte científic.

És una experiència molt positiva perquè no només es basa en la competició sinó que consisteix a crear un grup de treball, desenvolupar unes habilitats entre tots per assolir els objectius i finalment a presentar el projecte davant d’un jurat. El jurat valora per igual el robot, el projecte científic i els valors amb els quals han treballat: la integració de tots els components, la col·laboració amb altres equips i el treball en equip.

En definitiva, hi ha un esperit de col·laboració molt bonic.

Al final la robòtica acaba sent una “excusa” per poder fer una activitat conjunta amb un grup que prengui conjuntament les decisions i creï una bona pinya.

Quin futur creus que té la robòtica?

A veure, jo vaig fer un màster de robòtica fa 15 anys i en aquest període la robòtica ha canviat bastant quant a l’extensió.

L’essència de la robòtica és la mateixa, però antigament els robots eren a les fàbriques automobilístiques o d’electrodomèstics i ara en canvi els robots estan implantats a tot arreu; n’ha disminuït el cost, ha augmentat la possibilitat d’implantar-ne a molts llocs i d’ara endavant en el món de la robòtica s’està tractant el tema dels robots col·laboradors. Fins ara estaven tancats en fàbriques apartats dels humans per evitar accidents i ara es busca que el robot interactuï amb les persones, ja sigui per ajudar gent gran o per ajudar en tasques quotidianes. Els experts diuen que el futur de la robòtica serà cada vegada més gran.

Finalment, creus que Igualada és una ciutat potent a nivell de les TIC?

La sensació que tenim és que essent un sector tan punter a Igualada, que ha trobat una via de creixement important, hi ha un dèficit d’interès i de consciència que és un sector que pot donar molt de si per part de la població.

A nivell d’empreses si que creiem que hi ha bon potencial però pensem això, que s’hauria de conscienciar la gent perquè s’adonés de la immensitat del sector, si es fa així Igualada pot arribar a ser un focus potent.


3 Comentaris

M

Marisol

Igualada

22 d'octubre 2016.09:30h

Respondre

Desconec força aquest món, però cal dir que m’he emocionat llegint l’article. Potser el fet de ser mare de tres joves també hi ajuda ... M’emociono de pensar que arribi el dia que TOTS... Llegir més els joves de casa nostra puguin dedicar-se sense embuts i es guanyin la vida en allò que els apassiona. Espero que no sigui molt llunyà aquest dia :-)

F

Francesc Sabaté i Domènech

Igualada

21 d'octubre 2016.10:22h

Respondre

Realment excel·lent!
Se us felicita per la iniciativa i l’oportunitat que doneu a molt jovent de l’Anoia!
Els més joves ja viuen en un món digital, ara els hem de donar eines per... Llegir més capacitar-los a gaudir construint-hi històries i muntant escenaris!
Per cert, a veure si en surt un equip guanyador a la FIRST LEGO LEAGE i arriba a la final mundial!!!

Veig que aquesta comarca es mou en aquests temes de STEM: Centre de Recusos Pedagògics, InQuiet, TICAnoia, escola Mowgli i moltes més escoles... que no pari!

Felicitats Marc i Albert!

M

Marian Torres

Montbui

20 d'octubre 2016.22:17h

Respondre

Enhorabona per la iniciativa!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic