TORNAR

Núria Cañamares: "El voluntariat és un dels ADN més característics de La Mostra"

Parlem amb l’autora el llibre dels 30 anys d’història de la Mostra Igualada

cultura
Diumenge, 7 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Com ha estat el procés d'escriure el llibre sobre els 30 anys de La Mostra?

Molt intens i il·lusionant. Era molt necessari perquè no hi havia res escrit sobre La Mostra. Hi havia tot allò publicat a premsa i algun treball acadèmic, però no un llibre sobre tota la història i el projecte. La idea va néixer el 2016 quan vaig anar al Festival d'Avinyó i va coincidir que es celebrava el 70è aniversari del festival oficial i 50 anys de la programació off. Aquí va néixer l'espurna. Vaig pensar que La Mostra necessitava també un llibre que expliqués què és la fira i recollir-ne tota la història. Ho vaig presentar a la regidoria de Cultura del consistori igualadí i em van donar ple suport. M'hi vaig posar el juliol del 2018, han estat nou mesos molt intensos, com un part, i just el 20 de març, Dia mundial del teatre infantil i juvenil i Dia mundial de la felicitat, el vam enviar a impremta. Ara bé, també era el darrer dia que la impremta ens havia donat de termini.

T'ha sorprès algun dels capítols?

M'ha agradat molt poder recórrer-ne tota la història i l'evolució. He trobat molt bonic el paper del voluntariat al llarg d'aquests anys, el qual sempre hi ha estat present. És un dels ADN més característics de La Mostra. En aquest sentit, el meu granet de sorra amb aquesta actitud ha estat escriure el llibre també, de forma totalment voluntària. També destacaria el moment en què l'aplec de Rialles es va transformar en una mostra, per la necessitat de veure espectacles, en un format que fos més útil pels programadors de Rialles.

Com has treballat la creació del llibre?

Primer hi ha una part d'història, els fonaments del teatre infantil a Catalunya. La Mostra té tres grans etapes, del 1990 al 1995, del 1996 al 2005 i del 2006 fins ara. M'he posat en contacte amb els diferents directors artístics perquè m'expliquin la seva època i perquè escriguin un article, perquè hi tinguin la seva veu. Amb aquest format també hi ha participat l'Antònia Andugar, directora de mercats de l'Institut Català de les Empreses Culturals, l'ICEC, la qual fa una radiografia de La Mostra actual, com a mercat estratègic de Catalunya d'espectacles infantils, juvenils i familiars. El llibre també conté una anàlisi de cadascun dels cartells de les 30 edicions fet per Pep Valls, on se'n pot resseguir l'evolució; un apartat de curiositats més un recull de tota la programació de les 30 edicions amb el nom de l'espectacle, el de la companyia, el gènere, l'hora en que es va fer i el lloc. Hi ha participat molta gent. Hem digitalitzat aquest índex des de la primera edició fins el 2008, ja que fins aleshores tot l'arxiu estava escrit a màquina. I ha estat un luxe poder treballar amb l'arxiu fotogràfic de Mingo Vallès, xarxero d'Olesa de Montserrat.

Quant de temps fa que estàs vinculada a La Mostra?

La meva primera etapa va ser del 2008 al 2011 en l'àrea de premsa i comunicació. Més tard hi vaig tornar el 2015 i fins ara. Treballo al departament de premsa, comunicació, públics i protocol. Sempre ha format part de la meva vida i l'he viscuda tan des de dins, com des de fora fent-ne les cobertures per RAC1 i també l'he gaudit com a espectadora.

Què t'atrau del teatre?

La primera paraula que em ve al cap és vida. El teatre és un reflex de la vida. Un mirall de situacions viscudes i per viure que t'apareixen dalt de l'escenari, on pots desxifrar què faries tu en aquesta situació. L'instant en que tothom es posa en silenci i l'espectacle és a punt de començar saps que estàs a punt d'endinsar-te en un món nou, és màgic.

Quan es podrà adquirir el llibre?

La presentació es va fer divendres 5 d'abril a la Biblioteca Central d'Igualada i ja es pot trobar a totes les llibreries d'Igualada. S'ha fet una doble edició amb tapa dura i tapa tova, les dues contenen el llibre editat i maquetat per Ester Comenge en català i les traduccions dels textos en espanyol i anglès.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic