TORNAR

Roger Bascones: “Tenir més consciència d’un mateix implica començar a cuidar els altres i el teu entorn”

Coach transpersonal a GoNature

societat
Dilluns, 22 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

GoNature és una jove empresa de coaching transpersonal enfocada a promoure el benestar, l’equilibri, l’assoliment de reptes i la felicitat. A través de l’acompanyament personalitzat, la programació neurolingüística (PNL), l’estimulació de la intel·ligència emocional i la kinesiologia, el coach transpersonal Roger Bascones (Igualada, 1977) ofereix serveis per millorar l’equilibri personal, aconseguir una comunicació eficaç i re-ubicar la persona vers una actitud proactiva i en harmonia amb l’entorn. GoNature ofereix des del seu centre al passeig Verdaguer, n. 120 d’Igualada, línies de treball personalitzades, formació per a les empreses i programes de reeducació juvenil per millorar la qualitat de vida de les persones i l’autoconeixement.

 

 

ALBERT COMPTE

Del no al si puc. L’acompanyament del coaching quina meta busca?

Si vols, pots. Es tracta de treballar l’actitud proactiva per assolir qualsevol objectiu que un o una es proposi.

Per què el coaching és important avui dia?

Les persones ens hem d’adonar que podem aconseguir tot allò que ens proposem. El coaching és una eina que desperta emocions, energies que es fan servir com a combustible, per impulsar-te de l’estat actual a l’estat desitjat, ja sigui personal, professional o transpersonal, que t’impliqui a tu i a altres persones.

Vivim el dia a dia sense viure el present?

És un tema ampli. Tenim molta informació sobre viure l’aquí i l’ara però a la vegada estem condicionats per les històries del passat de cadascú, moltes vegades latents en el subconscient. En aquest sentit, a vegades hi ha excessos de passat, que es manifesten en patrons repetitius, excés de present d’aquest aquí i ara i a vegades, n’hi ha de futur que es manifesten en angoixes o ansietats. Viure solament el present és viure una part del dia a dia. Amb el coaching, la intel·ligència emocional o la PNL desplacem a l’esfera conscient de la persona aquests programes zombis que tots tenim.

Programa zombi?

És la part inconscient que ens fa repetir patrons de comportament de forma automàtica. M’agrada representar-ho amb aquesta imatge del zombi perquè en l’imaginari, un zombi cap a on va? Va com un pollastre sense cap! Quan una persona té un objectiu definit sap i tria cap a on ha d’anar. Totes les accions i moviments que fa tenen un sentit.

Un dels objectius finals del coaching és el reconeixement propi. Què vol dir això?

L’auto-observació és la mare de les eines. Quan un mateix pot parar i reflexionar sobre què pensa, què fa, què sent, detectar i tractar els patrons que a un no li agraden i saber com i quan canviar-los, pot començar a fer unes altres accions per aconseguir els resultats volguts. Quan més et coneixes més competències i recursos desenvolupes per assolir objectius i aquí l’auto-estima puja. Amb l’enfocament d’una autoestima alta un mateix ja no es diu no sóc capaç, sinó sóc capaç.

Quines són les diferents intel·ligències que es treballen en aquest procés?

En el coaching transpersonal hi ha la intel·ligència mental, la emocional, la física i l’espiritual, aquesta darrera entesa com a autoconeixement. Quan una persona explora la vessant més interna i assoleix major autoconeixement, el concepte de si mateixa millora. És un treball lligat amb l’autoestima. No té res a veure amb discursos, elements o principis religiosos.

Per què és tan important la idea de nosaltres, la consciència col·lectiva?

Aquest és un dels objectius de la meva empresa, cuidar-se i estimar-se més. Tenir més consciència d’un mateix implica començar a cuidar els altres i el teu entorn. Ho projectes enfora. El nosaltres s’entén aquí com a comunitat, com a humanitat i com a medi natural.

Què és la programació neurolingüística o PNL?

És una eina que treballa l’inconscient sobre pors, fòbies, pensaments repetitius, hàbits o incongruències. Per a mi és més una re-programació sobre aquests elements limitadors dels teus objectius, els programes zombis passen a ser uns processos conscients. En l’exercici comunicatiu es té constància que la comunicació verbal és prop d’un 7%, el to de la veu arriba a un 38% i la resta se l’emporta la comunicació no verbal. Amb la PNL es treballa la comunicació eficient.

Quant de temps es necessita per tractar una fòbia amb PNL?

Depèn. Hi ha símptomes relacionats amb la por, com per exemple, pujar al cotxe i sentir de cop ansietat, batecs, pujades de tensió i temperatura..., són sensacions de mort imminent. Són marcs molt concrets que es poden tractar amb un total d’entre 3 i 5 sessions.

Els acompanyaments personalitzats són un servei més llarg?

Sí. Una eina de treball que ofereixo és la reeducació juvenil. Des de GoNature treballem amb adolescents i pre-adolescents que tenen entre 11 i 20 anys. Tractem comportaments agressius, conflictivitat familiar, manca de concentració, focalitzar objectius, addiccions. Alguns d’ells no saben encara explicar què els passa. Treballem la intel·ligència emocional i busquem les millors eines per regular aquests comportaments. Un acompanyament personalitzat tant per a joves com per  a adults es pot fer al llarg d’entre 4 i 6 mesos aproximadament, depenent del cas i de la persona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic