TORNAR

Nou mapa excursionista de la Conca d’Òdena

Fins ara no es disposava d'un mapa detallat de la Conca d'Òdena

Dilluns, 8 juliol 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Agrupament Escolta Jaume Caresmar Mª Antònia Salvà d’Igualada, el Cau, va organitzar el passat divendres 28 de juny, a la Biblioteca Central d’Igualada, la presentació del mapa de la Conca d’Òdena PR-C-119 que ha publicat l’Editorial Piolet. L’acte va omplir la sala d’actes de la biblioteca d’un públic interessat en conèixer aquesta novetat editorial que ve a cobrir un buit ja que fins a l’actualitat no es disposava d’un mapa detallat de la Conca d’Òdena.

Presentació del nou mapa de la Conca d'Òdena. Foto: Carmel·la Planell

La presentació de l’acte va anar a càrrec de Laura Vallès, cap d’Agrupament del Cau, la qual va explicar la implicació de l’entitat en la preparació del nou mapa justament l’any que el Cau celebra els 60 anys: “Escoltisme i excursionisme van estretament lligats perquè creiem que l’excursionisme ofereix un conjunt de recursos, dinàmiques i vivències que el fan una eina idònia, per no dir pràcticament indispensable, per portar a terme els objectius educatius de l’escoltisme. El mapa de la Conca d'Òdena serà una bona eina per conèixer i guiar-se pels camins de la comarca, destins que sovint utilitzem per anar d'excursió.”. Acte seguit va prendre la paraula Jordi Mateu Lliró, persona vinculada al món excursionista de la comarca i antic escolta, el qual va ser un dels impulsors de que es portés a terme el nou mapa. Jordi Mateu va aglutinar un seguit de persones dels diferents pobles que apareixen el mapa, les quals són expertes coneixedores del seu territori i es van encarregar de contrastar el treball de camp efectuat per l’editorial i sobretot complementar qualsevol aspecte del medi físic, construcció humana, itineraris, fonts o camins que tingués prou rellevància per aparèixer al mapa, aconseguint com a resultat final un mapa completíssim que serà de molta utilitat per als amants de la natura d’aquestes contrades.

Finalment va prendre la paraula Joan Carles Borrego, que ha estat la persona que ha efectuat el treball de camp del nou mapa i per tant se’n pot considerar el seu autor. Borrego va ser presentat per Jordi Mateu com una persona molt inquieta i amb múltiples facetes com a autor de mapes i guies excursionistes però també com a escriptor que ja ha publicat dues novel•les, la darrera de les quals, “Brut Nature”, va ser presentada a la darrera edició de la Fira del Llibre de Bellprat, el passat 2 de juny en el mateix acte en el qual es va presentar per primera vegada el mapa de la Conca d’Òdena. Joan Carles Borrego va explicar que el mapa de la Conca d’Òdena dóna continuïtat al mapa de la Serra de Miralles i va aprofitar l’acte per presentar la primícia que ja està treballant en la preparació del mapa que inclourà l’Alta Anoia, el qual es dividirà en dos plànols per tal de donar cabuda a un territori molt gran i poc poblat. Durant l’acte de presentació es van poder veure les primeres proves dels dos nous mapes de l’Alta Anoia Sud i Nord.

En relació al mapa de la Conca d’Òdena, Borrego va destacar que es va orientar de forma vertical per donar protagonisme al sender PR-C-119 que de forma circular dóna la volta a la Conca d’Òdena amb Igualada al centre. Segons Borrego el sender PR-C-119 té prou entitat per ser l’eix central del mapa i va destacar la bellesa de l’entorn natural de l’Anoia, amb els miradors de la Serra de Rubió i de la Llacuna, i els camps de conreu de les parts més baixes. Joan Carles Borrego també va destacar que el mapa inclou diferents itineraris per a tots els nivells així com els diferents senders GR que creuen la comarca i el traçat del Camí de Sant Jaume, amb l’objectiu que cadascú pugui configurar les seves excursions enllaçant els diferents traçats marcats com més li convingui.

En el decurs de l’acte, Joan Carles Borrego va fer un agraïment a les persones i entitats que han fet possible el nou mapa doncs sense les persones del territori no seria possible disposar d’aquesta publicació en un marge tant curt de temps.

A la part final de l’acte hi va haver diverses preguntes del públic que sobretot es va interessar per els aspectes relacionats amb el procés d’elaboració d’un mapa d’aquestes característiques. La presentació va ser clausurada per Laura Vallès que va agrair l’assistència del públic i va donar per finalitzats els actes de celebració dels 60 anys del Cau.

El mapa de la Conca d’Òdena PR-C-119 es pot adquirir a les llibreries.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.