//Plugins sense CDN ?>
La tecnologia és al servei de les persones. Amb aquesta condició és amb la que, teòricament, tots anem fent el que podem en el nostre dia a dia. I si l’una és al servei de les altres, la paraula persones ha d’incloure tot el col·lectiu, sencer, sense excloure ningú.
Aquests últims temps he vist materialitzar-se moltes coses impossibles, a priori, fa uns anys. Signatura electrònica, tràmits administratius on-line, videoconferència, DNI electrònic, comerç electrònic... Totes elles ens faciliten la vida, en general, i encara no conec ningú que m’hagi rebatut els seus clars avantatges: rapidesa, velocitat, ecologia... són tecnologies que ens alliberen de certes servituds que, ben aviat, veurem com molt llunyanes i arcaiques. Com fer creure a un nen que abans no teníem telèfons mòbils.
Amb tot això vull fer referència a la investidura telemàtica del president Carles Puigdemont des de Brussel·les. En aquest cas, que per mi és molt clar de voluntat política, veiem que la tecnologia permetria realitzar aquest esdeveniment sense problemes. No només posant una càmera si es vol, sinó afegint totes aquelles comprovacions biomètriques que calguin per entendre que la persona que veiem és qui diu ser. Però clar, molts cops la voluntat política és la que fa que la tecnologia no es pugui usar, malgrat que els mateixos polítics que la veten són els que promouen el govern digital, el tele-treball o han imposat l’ús dels certificats digitals amb l’administració pública, per exemple, sense oblidar les possibilitats de moure els nostres diners fàcilment des d’un telèfon mòbil...
Tot i amb això, en el cas polític la tecnologia de la tele-presència també es demostra al servei de totes les persones, ja que tan serveix a uns per evitar la presència física com als altres per criticar-ne el seu ús per evadir la justícia.
En una societat que es diu moderna i avançada, que prova de destacar en tots els avanços tecnològics possibles, se’m fa increïble que no s’accepti com a normal una cosa que, de fet, fem a la pràctica cada dia. La no-presència vehiculada per la tecnologia hauria de ser tant acceptada com la presència física si l’objectiu és dur a terme qualsevol activitat amb normalitat.
Però és clar, hi ha moltes coses que encara ens estem forçant a normalitzar i moltes persones les troben anormals. Per mi, un exemple és la feminització dels termes en la majoria de mitjans que segueixo. Em sona molt malament, encara (i crec que sempre m’hi sonarà), sentir de forma continuada i compulsiva termes com “tots i totes” per voler diferenciar sexes o recordar-nos l’existència del femení, que es tatxa com a discriminat. En català tenim la sort de poder usar el terme neutre “tothom”, que soluciona algunes situacions rocambolesques, però hem d’acceptar que ens trobem molt lluny de la normalització en l’àmbit del gènere quan, potser, el més fàcil era acceptar l’ús clàssic dels corresponents adjectius. Cada cop més, però, veig que tinc la batalla perduda ja que, parlant amb la meva nena de 7 anys, sempre em corregeix quan pregunto sobre els nens de l’escola amb un “i les nenes també, eh?”...
Parlava fa poc temps amb una “influencer” de l’àmbit de les noves tecnologies per arribar a un acord per fer una xerrada sobre el quasi inexistent paper de les dones en el món de les TIC. Vam estar parlant més estona sobre el títol que hauria de tenir que no pas sobre el contingut, per no fer que aquest demostrés que existeix algun problema entre dones i tecnologia. Però jo em pregunto: si hem de fer una xerrada per crear vocacions tecnològiques entre les dones, hem d’anunciar‑la de forma que elles no s’adonin que són el públic objectiu? Una demostració més que aquesta pretesa normalitat és molt lluny de ser normal.
Cal temps per fer nostres algunes coses, com ha calgut temps per assumir l’euro com a moneda habitual. I mentre el món polític no s’aclareixi i creï normatives específiques que prevegin aquestes situacions, ens trobarem que les normes en les que la política es basa es troben allunyades, un cop més, de la societat real.
Gràcies per l’article, Manel . Només per expressar una impressió personal : ”Tots i totes ” com ”usuàries i usuaris” o bé ”igualadins i igualadines” queda prou bufó, la... Llegir més veritat, a mi m’agrada i no em costa gens. Em costa molt més escoltar les persones que utilitzen com a genèric exclusivament el femení (per exemple els integrants de CUP) . Jo si fos home / altres potser no m’hi sentiria gaire inclòs :-( (i no s’hi val a dir que durant desenes d’anys hem tingut el genèric masculí... però és que aquest l’estudiàvem des de ben petits a l’escola i el recollien tots els llibres). Salutacions !
Pel que fa a la dicotomia digital/telemàtic seguim patint el fet que obviament la majoria de lleis s’han escrit molt abans de que l’entorn digital fos una realitat, i si ha un àmbit... Llegir més extraordinàriament conservador, llindant amb el refús, és el món judicial. Passa de fet com amb les religions, que utilitzen pressumptes textos de fa segles i segles per avalar les seves posicions i criteris actuals.
Eduard
Igualada
27 de gener 2018.10:05h
Manel, m’ha quedat un dubte. de que si quan parlas amb la teva nena, habitualment, ho fas fe forma presencial o digital (chat, whatsapp, skype, etc). ??
I si és digital, la recomanes ??... Llegir més els resultats (comprensió, empatia, acords, motius dels desacords, etc.) son acceptables, bons, molt bons ??
Realment em costa imaginar un debat digital, per exemple, en el parlament britànic (pot ser en el català fora més fàcil), acustomat a veure’ls tan aprop (face to face), vehement – malgrat la famosa flema britànica -, amb freqüents rèpliques. contrarèpliques, “jaleats” per uns i altres Veritablement son decimonònics les sessions parñamentàries.
Fins i tot, els debats podrien estar substituit per la resposta a una mena d’enquesta digitalitzada, codificada, ponderada, naturalment filtrades les respostes prèviament pel cap del grup parlamamentari (no fos cas que un de dretes votès propostes d’esquerre, i viceversa, perquè la trobès raonable per la seva conciència particular malgrat no estigúes c’acord amb la posició del seu partit o colaició; o altres situacions similars: en el nostre entorn, ex. independentista - unionista - comú)
I en un altre ordre de coses, també es podria aplicar a altres activitats cotidianes que representen per`dues de temps, costos, incomoditats, com l’assitència a espectacles – futbol, òpera, teatre, ) o altres esdeveniments (cerimònia de fi de curs, reunions de l’ampa). Es que paguin l’entrada tindrien dret, a més d’accés a l’imatge i el so, a la participació, tansmetent les opinions o reaccions, més o menys sorolloses,
I posats a imaginar, els el jugadors, els actors, podrien ser robots, purs o col.laboratius; perderiem en caliu, però segurament guanyaríem en eficàcia, protecció del mediambient (del mental no estic tant segur) i sobre tot en eficiència.
Repeteixo, em costa d’imaginar ... i acceptar.
(Una anècdota, fa uns mesos, en un petita botiga de “ultamarinos”, encantadora amb els seus prestatges plens de pots de colors, en Medinaceli – Soria – un cartell: AQUI NO TENEMOS WIFFI. PUEDEN HABLAR ENTRE USTEDES)