//Plugins sense CDN ?>
Amb la finalització de la campanya glaciològica d’aquest any, el nombre d’imatges seleccionades s’ha ampliat a 93, amb la incorporació de dos aparells glacials recentment extingits, la Glacera del Pic de Salenques (catalogada l’any 1985 per Jordi Camins i que únicament s’havia esmentat i documentat en un dels seus llibres), i la Glacera de Corones, la darrera que fins ara encara es mantenia activa al vessant sud dels Pirineus, i que aquest estiu s’ha extingit passant ja a la catalogació de 'congesta de gel'. En referència a aquesta extinció, l’observador glaciòleg igualadí ha manifestat que 'aquest estiu ja no hi he pogut observar les febles traces externes d’activitat glacial que eren encara apreciables el 2010. Tot i així cal esperar a les observacions del 2012 per ratificar-ne l’extinció'.
Cal destacar les imatges del 2011 incorporades a les Glaceres d’Aneto, Barrancs i Maladeta i les comparatives amb les d’anys anteriors
http://www.swisseduc.ch/glaciers/pyrenees/index-en.html . És especialment curiós i il·lustratiu el seguiment de la formació d’una 'taula de glacera' a la Maladeta on es pot apreciar la molt important pèrdua de gruix de gel en el darrer any : Imatge
http://www.swisseduc.ch/glaciers/pyrenees/maladeta/index-en.html?id=11 (i anteriors)
Internacionalitzar, divulgar, i posar a l’abast de tota la població els contundents efectes del canvi climàtic a les glaceres més properes a nosaltres, és l’objectiu que Jordi Camins comparteix amb el CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) www.gencat.cat/cads, que en els darrers quatre anys ha donat suport als cicles de conferències “El canvi climàtic a les glaceres dels Pirineus”, i que amb les que es preparen per l’any 2012 superaran ja el centenar per tot el territori català.
Trobareu més imatges del seguiment de les glaceres a www.gelicehielo.com i a la
pàgina de facebook de Jordi Camins , així com a la web de les glaceres del CADS http://www15.gencat.cat/cads/AppPHP/glaceres/index.htm .
gràcies per la tasca d’investigació i divulgació que fas i de la que ens beneficiem tots. És una llàstima que moltes de les glaceres del Pirineu comencin a formar part de la història. què hi... Llegir més farem !
Gràciers Jordi per apropar-nos les muntanyes a casa nostra i per tota la tasca d’observació i seguiment feta al llarg de tots aquests anys.
Daniel
Igualada
20 de desembre 2011.10:34h
Ens ajudes a conèixer millor les nostres muntanyes i que ens donguem contè del que esta passant en elles. Gracies Jordi.