TORNAR

La Generalitat denega els dos ERO’s a FUNOSA

L’empresa volia acollir-se a un expedient d’extinció i un de suspensió

economia
Dimarts, 14 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’empresa odenenca no podrà dur a terme els dos expedients de regulació que tenia previstos per a un total de 330 treballadors tal com ho ha resolt el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya que no ha trobat precedents les causes aportades per l’empresa.

Dies de manifestacions, de recollir informació i de presentar al·legacions a la Generalitat de Catalunya han tret els seus fruits i finalment els treballadors de FUNOSA no s’hauran d’acollir a cap dels dos ERO’s que proposava l’empresa.

El passat mes de desembre FUNOSA va proposar un ERO d’extinció per a un total de 36 treballadors i un ERO de suspensió per a 294 treballadors durant 10 dies hàbils cada mes en un període comprès entre la resolució de l’expedient i el 31 de desembre del 2012.

Ara, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Genearlitat de Catalunya ha resolt denegar a l’empresa l’execució de la suspensió dels 330 treballadors tot acceptant les al·legacions presentades pel comitè d’empresa on es posen en dubte els motius exposats per l’empresa per acollir-se a l’ERO –econòmics, organitzatius i de producció-.

D’aquesta manera, les al·legacions exposen que l’empresa no té pèrdues i que espera comandes futures i denuncia que FUNOSA dóna dades incongruents respecte el número màxim de treballadors que han de composar la plantilla per assolir el volum de producció que l’empresa considera rentable. De la mateixa manera, exposa que durant el darrer exercici s’han realitzat una gran quantitat d’hores extraordinàries i que s’ha externalitzat el servei de manteniment de maquinària, cosa que ha suposat més de 13.000 hores de personal extern.

Filtració de documents

A principis de febrer es va filtrar la còpia d’un mail intern de FUNOSA amb els seu bufet d’advocats on hi constava una llista de les 36 persones que havien de formar part de l’ERO d’extinció. Al costat de cada nom hi apareixien causes com ‘Demasiado listo’, ‘absentismo’, ‘baja productividad’, ‘no da confiança’, ‘tras tener hijos no acaba de ir’, ‘físicamente flojo’, ‘hay cuatro analistas y sobra uno’ que segons l’advocada de la CGT, Neus Vitó, poc tenien a veure amb les causes per les que una empresa es pota collir a un ERO.

Aquest document va ser enviat, juntamnet amb la resta d’informació, al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, però FUNOSA va interposar una querella contra dos treballadors del comitè per revelació, descobriment i cessió de secrets.


1 Comentaris

C

C.A.

14 de febrer 2012.07:17h

Respondre

Impresionants els comentaris argumentats vers alguns treballadors. Poc de bo diuen dels responsables de l’empresa que ,dia rera dia, contamina carrers, balcons i pulmons dels ciutadans (B.... Llegir més Montserrat,B. Sant Pere,..). Diuen que aquesta empresa ha de fer fortes actuacions per a minimitzar els danys mediambientals i-sanitaris-. Se sap si demanar ERO es tambe aturar les inversions necessaries per la millor vida dels ciutadans ?.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.