TORNAR

El passat tèxtil igualadí al Museu de la Pell

Fins el dia 12 de maig s'hi pot veure l'exposició Brodem Igualada. Brodats Elmeua

cultura
Dissabte, 20 abril 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Museu de la Pell d’Igualada acull fins el proper 12 de maig, l’exposició Brodem Igualada. Brodats Elmeua. Els brodats de llençols, cobrellits o jocs de taula van portar l’art a moltes llars d’Igualada. El gust per l’exquisidesa, una manera d’entendre el treball i el valor social van situar els Brodats Elmeua d’Igualada com un referent.

Fragment del tríptic de l'exposició

L’any 1914, Abraham Elmeua Lasses, un jove libanès de vint-i-dos anys, arriba a Barcelona. Ben aviat, l’Abraham va comprar i vendre brodats. El negoci va prosperar: va començar a rebre encàrrecs de roba interior femenina, de jocs de taula i de llit, cobrellits i altra roba de casa. Els encàrrecs eren enviats a Palma de Mallorca per a ser brodats. Ben aviat cregué estratègic establir-se fora de Barcelona. Va escollir Vilafranca del Penedès: així nasqué La Mallorquina. Anys més tard, Antoni Elmeua, un del quatre fills del matrimoni Elmeua-Valls va decidí reempendre el negoci familiar, primer sota el nom de Valls Riba, i més tard ja com a Brodats Elmeua. El brodat a mà per encàrrec fou sens dubte l’especialitat de la marca: brodat artístic, mallorquí; punts de cadeneta, de creu i de tapís; punt sobreposat o punt d’ombra, tots sobre cotó i lli d’alta qualitat, enriquiren durant dècades taules i llits de cases catalanes d’arreu que es volguessin distingir. Però el brodat a màquina també adquirí gran prestigi, fos sota la marca Aurora Boreal, fos sota la marca Man’s, el qual imitava el brodat fet a mà.

L’exposició reuneix nombrosos exemples dels diferents tipus de brodats -la majoria d’una qualitat excepcional-, les marques de fàbrica de la casa i diferents eines relacionades amb el procés de fabricació de les peces. També s’hi poden veure alguns documents de l’empresa. Aquesta mostra pren especial rellevància amb les entrevistes als senyors Elmeua i altres protagonistes de la història de l’empresa en el que significa un resum d’un ampli treball de recerca, compilació i restauració del patrimoni industrial igualadí del Museu de la Pell d’Igualada.

El diumenge 5 de maig, a les 12 del migdia, Juguem a brodar

Dins del programa Cultura en família, el taller Juguem a brodar farà descobrir els brodats i la tècnica bàsica tot jugant amb fils i completant un dibuix que els participants s’enduran de record. L’activitat és gratuïta


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.