TORNAR

Destrossa o recuperació?

Projecte d’Endegament i Recuperació Ambiental del Riu Anoia

Dimarts, 28 octubre 2008. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les obres que s’estan fent al riu han provocat més d’una pregunta i més d’una preocupació entre els ciutadans d’Igualada i Santa Margarida de Montbui. L’agressivitat de l’actuació que s’hi està fent en la primera fase, no deixa indiferent a ningú, la mateixa regidora de Medi Ambient d'Igualada, Conxa Castells, reconeix que al principi el mateix consistori es va preocupar però que l’ajuntament en fa un seguiment setmanal i es reuneix un cop al mes amb l’ACA, que porta l’obra.

Les obres

Les obres

Des del mes de juliol s’està portant a terme la primera fase del Projecte d’Endegament i Recuperació Ambiental del Riu Anoia, en un tram d’Igualada i Santa Margarida de Montbui. Ara, quatre mesos després de l’inici de les obres els dubtes entre la ciutadania s’accentuen perquè veuen el fort impacte que aquesta actuació té sobre el riu: la llera s’eixampla, s’ha menjat part de la vegetació i s’han tret la major part dels arbres de ribera.

“La sensació de destrossa és comprensible – reconeix la regidora Castells – però es tracta d’una actuació que recuperarà el riu. D’una banda en aquesta primera fase s’eixampla per donar cabuda als diferents períodes d’avingudes que s’han previst pels propers 500 anys, i a més de fer una neteja del riu, que estava brut encara pels residus de les industries, es farà una recuperació ambiental, fet pel qual s’han incorporat criteris de bioenginyeria en l’obra” ha afegit. Els biòlegs i geòlegs de l’empresa Naturalea Conservació SL i Aquanea han adaptat el projecte, que ha estat adjudicat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a Proinosa SA per 1’9 milions d’euros.

Conxa Castells explica que inicialment preveien conservar els arbres trets, “però vam veure que, a banda que el cost del transplantament era molt elevat, segons els tècnics de bioenginyeria eren exemplars de baix interès genètic i amb poques probabilitats de supervivència”.

La segona fase de l’obra ha estat adjudicada per 1 milió d’euros a l’empresa montbuienca Moix, serveis i obres SL, que ja ha començat a planificar la plantada. El problema, segons ha explicat un dels responsables de Moix, és que per tal que els arbres i les plantes arrelin bé s’ha de començar a plantar a l’hivern, fet pel qual caldrà arribar a un acord amb Proinosa perquè Moix pugui entrar i treballar simultàniament a l’obra sense que hi hagi problemes amb la responsabilitat i la seguretat dels treballadors. L’ideal seria que a mesura que avancés l’obra d’enginyeria, es pogués anar replantant, ja que estan limitats pèl termini climatològic i a partir de l’abril és arriscat plantar.

De moment a direcció facultativa de la segona fase de l’obra està comparant el projecte inicial amb l’obra que s’està fent ara, per si de cara al la plantada, s’ha de fer alguna modificació.

Des de l’associació ecologista Aena, veuen amb un recel prudent aquesta obra. El seu president, Josep Mª Canela, es mostra preocupat perquè la crisi econòmica no pugui afectar a la inversió destinada al projecte, que tot i que veu amb bons ulls, no estarà tranquil fins que s’acabi. “Haurem de veure quina és la realitat del que han projectat, està plantejat com una zona verda, cosa que és positiu, perquè seria un gran error que es convertís en un parc fluvial com el que han fet a Vilanova”. Per Canela, era necessari retocar i rentar la cara al riu per acostar-lo als ciutadans, però recorda la importància de que continuï sent un paratge natural. “No tots els pollancres de la ribera eren de poca qualitat – destaca – però el que s’haurà de procurar és que entre els vials per passejar i el circuït de bicicleta, hi hagi algun espai on no s’hi pugui accedir i els animals ho facin servir de refugi”.

Quedarà per veure si tal i com diu el projecte es posaran tots els arbres, arbustos i plantes previstos, es mantindrà alguna zona de refugi pels peixos i amfibis, es crearan gorgs, talussos per abellerols, si la zona de vianants i el circuït de bicicleta seguirà el previst - fora del límit d’endegament – i si es recuperarà com a hàbitat de les diverses espècies que hi podien fer niu. De moment Aena està a l’espera, l’ajuntament es mostra satisfet i assegura el seguiment de l’obra, la direcció facultativa estudia els retocs del projecte i des de la jardineria Moix, esperen que els tràmits legals i de permisos es facin a temps per poder començar a plantar aprofitant el fred de l’hivern.


5 Comentaris

M

Marcel.lí Camps i Rius

Igualada

29 d'octubre 2008.14:00h

Respondre

Ostres amic ”Pagès”, segur que deus ser de la Plataforma per la Retirada del Pla Director o de ”Salvem l’Anoia”. Quan dic ”ecos de butxaca” no ho faig en cap cas en to despectiu.... Llegir més Simplement em refereixo als ”flower power” que saben que el benestar de la seva butxaca depèn de viure el més lluny possible d’un lloc urbà. Aquells que s’han gastat els cuartos per viure en urbanitzacions de luxe, i ara veuen atemorits com tindran a quatre passos de casa als ”expulsats de Bellvitge o Sant Cosme”. Tothom sap les motivacions que hi ha darrera d’aquest fals ecologisme.
I si parlem de bestieses fetes al riu, molt més greu que el que pogués estar fent ara l’ACA és el que es va fer a Vilanova del Camí, amb una ”presa” que origina mortaldats periòdiques de peixos. Per què no dieu res d’aquests episodis que es produeixen sempre que plou fort ??

P

Pagès

L'Espelt

29 d'octubre 2008.11:25h

Respondre

Hola Marcel·li, per què et mostres tant ressentit!!! No se d’on surt aquesta mania de fuetejar-nos a la nostra propia comarca i ser tan negatius amb nosaltres mateixos.
Tu veus clar que si havia... Llegir més d’intervenir. jo veig clar que s’ha de deixar d’intervenir, de tirar-hi merda...
Ningú defensa les rates. Res d’actitud conservadora, Precisament és del tot a l’inrevés. El conservador és fer parcs fluvials i adaptar l’entorn a les nostres necesssitats. Ser progressita és precisament no tocar els entorns naturals. Si no es fa res al riu i simplement es deixa d’abocar-hi merda l’entorn es recuperarà i tornarà ser com ha estat sempre. Les obres que s’hi fan ara segur que no el tornaran al seu estat natural. Per que ens empenyem en adaptar el medi a nosaltres i no nosaltres al medi?
Crec que el millor que es pot fer un entorn natural és res de res. Crec que és un error modificar l’entorn de com l’hem trobat.
En lloc de posar adjectius a les persones que opinen com ”ecos de butxaca” hauries d’aportar raonaments vàlids per defensar el que està fent l’ACA i fer-nos veure les bondats.
No et preocupis per les rates, si deixem de tirar-hi merda marxaran o es moriran i les canyes deixaran de ser ”brutes fastigoses”.
Quants de nosaltres ens passem el dia intentant modificar el nostre entorn i després ens muntem viatges per anar a veure entorns naturals no no s’han gosat modificar. Comencem per respectar el nostre entorn més immediat.
Ah! no sabia que al riu hi havia un ”picadero”, et veig ben informat.

M

Marcel.lí Camps i Rius

Igualada

29 d'octubre 2008.08:34h

Respondre

Canyes brutes fastigoses, rates, zones de ”picadero”, això és el que voleu per al riu Anoia ? Jo crec que està clar que s’havia d’intervenir. L’immobilisme sempre és el pitjor que hi ha... Llegir més a la vida i propi d’actituds conservadores, molt habituals en aquesta comarca. I per això estem com estem...Segur que aquests ”ecos” de butxaca no pareu de mirar el National Geographic i us penseu que l’Anoia és com el riu Tserengueti, i que els urbanistes són com un tsunami que vol endur-s’ho tot per endavant. Sentint-ho molt, jo vull que es faci alguna cosa.

J

Joanna

Igualada

28 d'octubre 2008.16:36h

Respondre

El lema de Proinosa: CONSTRUINT FUTUR, jo el canviaria : CONSTRUINT DESERTS I DESTRUINT ZONES VERDES.
Qui ha pensat en la flora i la fauna d’aquesta zona???
És un greu atemptat contra el medi... Llegir més ambient, gravíssim, com diu la Carme, respecteu la natura si us plau!!!!!!!

C

Carme

Igualada

28 d'octubre 2008.10:01h

Respondre

És gravíssim. Què volen fer-hi? Carrils cimentats amb baranes de disseny? A quin món viuen els urbanistes d’Igualada? Respecteu una mica la natura si us plau! Una cosa arreglar la zona del riu... Llegir més i l’altre és convertir un paratge natural en un altre carrer de la ciutat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.