//Plugins sense CDN ?>
La Ratafia
Amb tres edicions de la festa a l’esquena, els Amics de la Ratafia van decidir aquest estiu, per Sant Joan, organitzar una sortida al bosc per recollir les herbes aromàtiques imprescindibles per elaborar aquest licor. Van ser una vintena i aquest dissabte posaran les pròpies ratafies a concurs.
Com diuen els Amics al seu bloc, “la composició bàsica de la Ratafia és a base d’aiguardent i productes de la terra, com són herbes aromàtiques i nous verdes... El procés de maceració és fàcil i casolà, és dir que qualsevol pot elaborar-se la seva pròpia Ratafia sense haver de ser cap expert en la matèria. Les receptes de la Ratafia són moltes i molt variades, cadascú se la pot fer al seu gust, tan pel que fa al tipus i la quantitat d’herbes, com alhora de posar-hi més o menys quantitat d’aiguardent, segons es desitgi un licor flac o de més graduació”. Per als que s’animin, la propera vegada, hi poden trobar la recepta.
Comencem amb la Castanyada
Tot i que el concurs no és fins dissabte, aquesta mateixa nit ja es podrà fer una primera degustació a l’Ou com balla, on s’oferirà un combinat a base de Ratafia, te i llimona exprimida, que porta per nom eixarreït, i que va tenir molt bona acollida en l’edició de l’any passat.
Aquesta primera celebració busca, tal dia com avui, recordar i celebrar una festa tan nostrada com és la castanyada, i mostrar el rebuig frontal cap al Halloween, que ha arrelat prou al nostre territori. De fet, i així ho ha explicat un dels organitzadors de la festa de la Ratafia, Ricard Carles, “trobem que a Igualada no perviu la tradició castanyera, i creiem que s’ha de celebrar la Castanyada com cal. Aquest any comencem amb la boca petita, però la intenció és que de cara a l’any vinent, puguem celebrar la Castanyada com es fa en altres pobles de la comarca.”
IV Concurs de ratafies casolanes (imatges 2007)
A partir de les 7 de la tarda d’aquest dissabte 1 de novembre, començarà el concurs de ratafies casolanes. Fins al mateix moemnt del concurs es poden entregar les Ratafies, i un cop tancat el termini, el jurat iniciarà el tast. Mentrestant tindrà lloc una xerrada, a càrrec de Ramon Gausachs, que explicarà les propietats remeieres de les herbes presents en les Ratafies i altres herbes compreses en el seu llibre "Les herbes remeieres" (que es podrà adquirir allà mateix gràcies a la Llibreria Llegim...?). Tot seguit es farà un tast popular de ratafia on tothom qui ho desitgi podrà tastar les Ratafies concursants i contrastar-ne el sabor.
Seguirà l’entrega de premis del IV Concurs de Ratafies de l’Anoia, amb premis pels 3 primers classificats, on destaca el primer premi que s’emportarà un quadre kraks pintat per l’ocasió valorat en més de 300 euros.
La vetllada continuarà amb un sopar Ratafiaire al mateix vestíbul a càrrec del Cafè de l’Ateneu.
La sobre taula comptarà amb l’actuació de glosa i de cant improvisat a càrrec de Lo Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada (Brillant, cantador - El nen de cal Jeneta, guitarra - el pubill Sagrera, trombó i cuina catalana - el Ros de plaça, trompeta, cajón i cuina catalana).
Em sembla molt be tot el que s’hi pugui fer amb diners que vinguin de fora, però l’Ajuntament, ara per ara, no crec que hi hagi de dedicar ni un euro.
CALDRÀ BUSCAR UN NOM MÉS COMERCIAL... ALGUN ANGLICISME, QUE HO FACI MÉS MODERN. ”RATAFY” O ALGO AIXÍ. RATAFIA SONA A ”SUC DE RATA”...
Maria
Igualada
8 de març 2014.14:06h
En el seu moment, vaig votar que si, pro despues de escoltar, el discurs-parra-fada del Marc al canal taronja, si fos ara, votaria NO.
Aquest noi, xarra per els descosits, per no dir res.
(Vaig... Llegir més arribar a la conclusió, que es una forma de enterrar diners, i si un dia acabant las obres, el problema sera saber, que i fem, i qui paga el manteniment de las instal·lacions.)
Com se sol dir, FUM.