//Plugins sense CDN ?>
Aquest dijous comença el cicle de conferències de tardor que sota el títol El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus, està portant en Jordi Camins a diverses ciutats catalanes.
Les conferències a celebrar incorporen ja les dades i les imatges recollides en la darrera campanya d’observació de les glaceres pirinenques que ha finalitzat fa pocs dies, just abans de que les primeres precipitacions de la tardor comencessin a cobrir de neu la superfície de les glaceres. Aprofitant també els darrers dies de campanya d’observació, un equip de TV3 ha compartit amb Jordi Camins una ascensió a la Glacera Oriental de la Maladeta per tal de rodar un reportatge que inicialment està previst que s’emeti també aquest dijous en el programa “Espai Terra” (TV3 dijous dia 01 d’Octubre a les 20,30 hores).
La glacera d’Aneto es fragmenta
En la documentació que Jordi Camins ha aportat al programa “Estudio de la dinámica de los Glaciares del Pirineo Aragonés” promogut per la Universitat de Saragossa, s’inclou informació d’un fet de gran importància succeït a les glaceres pirinenques, en el que es comunica que com a conseqüència del retrocés que pateixen tots aquests aparells glacials, amb la consegüent disminució de gruix del gel, la Glacera d’Aneto, la més extensa dels Pirineus s’ha fraccionat en dues geleres que a partir d’ara seguiran una dinàmica independent, i per tan seran encara més vulnerables als efectes climàtics. A la fracció disgregada, per la seva situació, se l’ha batejat amb el nom de “Glacera Oriental o Superior d’Aneto”, per distingir-la de la Glacera d’Aneto pròpiament dita.
Aquest fraccionament no és el primer que es produeix recentment a la Gelera d’Aneto. L’any 2006 se’n va separar l’anomenada “Congesta de Gel Oliveras”, i poc abans havia succeït el mateix amb la Congesta de Gel Oriental d’Aneto. Per trobar però un fraccionament d’aquesta magnitud en una de les grans glaceres pirinenques, ens hauríem de remuntar a l’any 1990, quan la Glacera de la Maladeta es va dividir en dues geleres independents.
El seguiment de la Glacera d’Aneto en els darrers anys induïa a pensar que el fraccionament es consumaria a l’estiu del 2008, però les importants precipitacions de neu de la primavera de l’any passat i un estiu menys càlid van permetre que aquest aparell glacial es mantingués unit un any més. A mig termini, i si les condicions climàtiques actuals persisteixen, es preveu un segon fraccionament d’importants dimensions a la Glacera d’Aneto, però caldrà esperar encara alguns estius per poder-ne calcular una data aproximada.
marc
igualada
30 de setembre 2009.10:06h
interesant article en la linea de el seu llibre crec que seria necesari que les escoles en las clasesde geografia , si en fan estudiesin els fets que es relaten.