TORNAR

Entren en funcionament 4 nous parcs eòlics a l’Alta Anoia

Una subestació mòbil supleix el retard del projecte energètic

economia
Dimarts, 5 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La construcció de la subestació que ha de connectar a la xarxa l’electricitat generada pels parcs eòlics de Pujalt, Alta Anoia, Veciana i Turó del Magre encara no han finalitzat. Gràcies a la pressió exercida per ajuntaments i promotors, però, Red Eléctrica ha instal·lat finalment una subestació mòbil, la solució proposada arran de l’entrada als jutjats de l’empresa adjudicatària de les obres pel 'cas Gurtel'. Una mesura que permetrà mitigar les pèrdues causades per la demora en el funcionament. Amb aquests 4 ja seran 6 els parcs eòlics actius a la comarca, tot i que com mostra aquest monogràfic podrien arribar fins a 14 aviat.

Consum elèctric a l'Anoia, l'any 2006 / L'Arada

Mapa eòlic comarcal / L'Arada

Aspecte actual de la subestació deninitiva, en obres / L'Arada

Part davantera de la subestació mòbil de REE / L'Arada

Fins a 74 nous molins han entrat en funcionament / L'Arada

Un retard que surt car

Els 74 molins eòlics que sumen els parcs de Pujalt, Alta Anoia, Veciana i Turó del Magre, que havien d’entrar en funcionament el passat mes de setembre, han començat a girar definitivament a mitjans de desembre. Red Eléctrica de España, l’empresa que gestiona el transport d’energia elèctrica a nivell estatal, no va finalitzar la subestació a temps i, davant la pressió de promotors i Ajuntaments, ha instal·lat finalment una subestació mòbil que permetrà connectar els parcs a la xarxa. Al mes de maig s’espera que estiguin llestes les obres de la subestació definitiva.

L’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, ha explicat a anoiadiari·cat que les pèrdues econòmiques per aquest retard han estat de 2 milions d’euros al mes, és a dir, uns 7 M€ si tenim present els 3 mesos i mig de retard acumulat.

De Solà, a més, ha volgut recordar que en el cas del parc de Pujalt el 77,5% de l’accionariat el formen persones del territori i que són, també amb els Ajuntaments, 'els més perjudicats, perquè la inversió feta no estava donant cap rendiment'.

Tot i que l’opció va ser adoptada amb caire experimental en el seu inici, l'alcalde de Pujalt afirma que 'el funcionament amb la subestació mòbil permet el mateix rendiment dels molins' i apunta que el fort vent dels darrers dies ha proporcionat una bona producció als parcs.

L’energia eòlica a l'Anoia

Els de Pujalt, Alta Anoia, Veciana i Turó del Magre fan créixer a 6 els parcs eòlics actualment en funcionament a l’Anoia, juntament amb els de la Serra de Rubió I i II. A més d’aquests, un estudi de l’Associació l’Arada apunta que podrien arribar a ser 14 els parcs eòlics en territori anoienc i del sud del Bages (entorn la Serra de Rubió).

Entre aquests, n’hi ha que ja compten amb l’autorització administrativa per ser construïts (Era Bella, també a Pujalt; Caselles, a Aguilar de Segarra i Castellfollit del Boix; i l’ampliació de Serra de Rubió II) i d’altres que ja han superat el tràmit d’informació pública (Serra Morena, a cavall de Copons i Rubió; Colomer i Serra del Colomer, a les serres del sud del Bages; Serra d’Orpí, que afecta també els municipis de Carme, la Llacuna i la Torre; i Serra Mortella, entre Argençola, Talavera i Santa Coloma de Queralt).

En 16 pàgines descarregables des d’Internet, els autors d'aquest treball recullen la informació dels diversos projectes amb múltiples suports gràfics, i aborden el conflicte generat en els darrers anys entorn la construcció de parcs eòlics reproduint arguments d’alcaldes de municipis afectats i de membres de les plataformes i entitats opositores existents.

Tanca el monogràfic una aproximació al balanç energètic de la comarca que inclou els consums i les produccions fins ara existents, i s’inclou un càlcul sobre l’aportació energètica que pot arribar a significar la construcció de nous parcs eòlics a les serres de l’Anoia.


6 Comentaris

F

Felip

11 de gener 2010.12:32h

Respondre

I les energies d’origen fòssil (tèrmiques) o les mateixes nuclears, només són rendibles perquè no s’incorpora en el seu preu les externalitats negatives que provoquen, ni els costos de... Llegir més reposició natural de la matèria que utilitzen, ni la contaminació ambiental que provoquen. Depèn del paradigma econòmic des del que es miri, vaja... i cada cop és més important adoptar una visió holística com la que ens dóna l’economia ecològica o l’ecologia política.

J

Jordi M.L.

Igualada

7 de gener 2010.15:07h

Respondre

Aquests tipus d’energia, de la mateixa manera que la solar, només és rendible econòmicament (avui en dia) gràcies a les subvencions. A més, fins i tot no són ni eficientment sostenibles. El... Llegir més procés de fabricació d’una placa solar genera més residus i emissions que les que permet reduir utilitzant-les enlloc d’un altre tipus d’energia.

j

josep

igualada

7 de gener 2010.14:41h

Respondre

Jo prefereixo que els parcs eòlics es facin legalment, preguntant als afectats i d’acord amb unes cartes de paisatges aprovades per la generalitat, tal com la legislació preveu. Però no hi ha... Llegir més cartes de paisatge aprovades i el procediment de colocació i aprovació de parcs eòlics es fa d’amagat. Les gestions fosques passen per empreses intermediàries especialitzades en el ”trege-manege” de subvencions i escletxes en la llei. Aquestes empreses fan la feina bruta i després de cobrar desapareixen i queda l’empresa electrica gran que compra el parc un cop legalitzat. Els ajuntaments callen i consenteixen els procediments que es salten tota mena de consultes i programes de participació preceptius. Viure per veure. Com podem confiar en la política?. Quina imatge ens queda dels empresaris quan veus que tot i no tenir escrúpols van amb la cara ben alta dient que cosntrueixen valor, futur, riquesa o simplement es venten de que creen activitat econòmica?. No tothom és igual però el tuf tapa la bona olor. No podem ser complices de pantomimes com aquestes!.

E

Eduard

Igualada

7 de gener 2010.13:43h

Respondre

Doncs, ”no hay dos sin tres”, jo també estic a favor de la nuclear. Qüestió de lògica eficiència energètica.

M

Miquel

7 de gener 2010.12:59h

Respondre

Jo també prefereixo la nuclear, té menys impacte visual i els residus es poden enviar ben lluny.

a

anastasi

igualada

7 de gener 2010.09:57h

Respondre

jo prefereixo seguir usant la energia nuclear q es produeix a l’ebre, aixi no haure de veure els molins a la meva comarca.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.