//Plugins sense CDN ?>
Així doncs, la Sindicatura de Comptes suggereix al Consorci Sanitari de l’Anoia —constituït pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia— que emprengui ‘de forma immediata les mesures necessàries que permetessin el restabliment de l’equilibri patrimonial de l’entitat i que en garantissin la sostenibilitat econòmica’. En aquest sentit, segons el document, ‘és imprescindible efectuar un seguiment del compliment dels resultats de l’entitat que incorpori el compliment del Pla d’Empresa estipulat’.
La gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia, Olga Pané, ha declarat a anoiadiari·cat que la Sindicatura ha fet una feina rigorosa, cosa que els ha permès anar corregint diversos aspectes que assenyalava l’informe. Per exemple, ha explicat que aquest any el Consorci ha estat dels primers a entregar els comptes anuals a la Sindicatura.
Per la seva banda, Pilar Salat, regidora de Salut de l'Ajuntament d'Igualada, ha declarat que 'no hi ha cap mena de problema, en tot cas es tracta d'un tema burocràtic i d'haver anat una mica a destemps en la presentació de les dades'.
Adjudicacions fora del procediment
Pel que fa a les irregularitats que detalla la Sindicatura, se centren sobretot en l’àmbit de la contractació i del personal directiu. Així, la Sindicatura diu que s’han adjudicat subministraments i la prestació de diversos serveis ‘sense complir els procediments establerts en la llei de contractes i, per tant, sense garantir els principis de publicitat i concurrència ni motivar-ne l’absència’. L’informe posa com a exemple la contractació de treballs de conservació i reparació a l’empresa Agefred Servicios SA, o bé del servei de vigilància a Provinen Seguridad SA.
La gerent Olga Pané explica que no s’ha tingut en compte el context en aquesta anàlisi: ‘L’any 2007, la Fundació Sanitària d’Igualada es converteix en Consorci Sanitari de l’Anoia, i aquesta nova entitat ha de subrogar les obligacions laborals i els contractes’. Per això, segons Pané, no es van poder fer els concursos pertinents, però a mida que han anat vencent els contractes ja s’han seguit els procediments legalment establerts.
D’altra banda, la Sindicatura també denuncia el cobrament per part de CHC Consultoria i Gestió SA (empresa pública que presta els serveis de direcció i administració) de la redacció del Pla d’Empresa. Segons la Sindicatura, la redacció d’aquest tipus de pla, com els plans d’actuació pluriennals, ja correspon a les tasques de direcció i administració i, per tant, no s’hauria d’haver facturat a part.
Falta el context
Finalment, en l’àmbit de personal directiu la Sindicatura denuncia diversos aspectes. Per exemple, l’informe considera ‘que no s’ha documentat adequadament’ el cobrament de retribucions variables per part de tres directius, cosa que tampoc contemplen els seus contractes. A més, assenyala que el directiu del Consorci amb funcions de cap de l’àmbit mèdic va deixar de prestar funcions directives el juny del 2007, i va passar a exercir funcions assistencials. Tot i això, va facturar al Consorci serveix privats realitzats al febrer, quan era directiu, per valor de 6.000 euros. La gerent del Consorci explica que també aquest apartat deriva de l’antiga Fundació Sanitària: eren retribucions corresponents al 2006 però se’n va fer el pagament el 2007, ja com a Consorci.
Olga Pané també ha explicat que en el moment de rebre l’informe de la Sindicatura ja van fer-hi totes aquestes al·legacions. Segons ella, el que reflecteix l’informe és cert, però s’havia d’haver contextualitzat adequadament tenint en compte el naixement del Consorci.
El dia que entrin a fons a SIMA i PIHMA més d’un sortirà corrents.
Maria
IGD
25 de març 2010.17:17h
L’Hospital d’Igualada (depenent del Consorci Sociosanitari de l’Anoia)ha rebut varis premis pel que fa a la gestió econòmica, però no al servei mèdic (per dir-ho d’alguna manera): falta... Llegir més de coordinació entre seccions, no segregació d’alguns malalts concrets (com sí que es tenia a l’hospital antic, cosa que ja té tel·la), etc. Tot i els bons professionals dels que disposa la cosa no rutlla com hauria de fer-ho: cal anar perseguint SEMPRE als metges ?
Pel que fa a la gestió econòmica no m’extranya que els hi vagi bé, retalla que retallaràs i vinga. Per exemple una cosa tan simple com que a determinats malalts d’una secció no se’ls hi dóna berenar (un simple got de suc que deu valdre uns 15 cèntims), per no parlar d’altres temes bastant més greus com que no disposi d’una plaça de cardiòleg fix.