//Plugins sense CDN ?>
Amb l’objectiu de conèixer millor la proposta i què implicaria, el consistori ha organitzat una reunió informativa per aquest divendres, amb la presència del Dr. Ramon Sans, catedràtic de l’Escola Universitària del Departament d’Enginyeria Química. D’altra banda, tots els veïns han rebut a casa seva una còpia de la proposta perquè puguin saber en què consisteix.
Aquesta no és la primera vegada que a Argençola es debat sobre la possible ubicació d’un dipòsit de residus. Es tracta d’un municipi amb pocs habitants però amb molta extensió de terreny, i diversos cops s’ha proposat a l’Ajuntament que acollís una d’aquestes instal·lacions. El passat mes d’octubre, de fet, es va fer una reunió per analitzar dues d’aquestes propostes: l’empresa CLD volia posar-lo als Plans de Ferran, i Urbaser a Albarells. En aquesta trobada el veïnat assistent va acordar recollir l’opinió del poble mitjançant una votació.
Finalment les dues empreses van acordar que la ubicació idònia seria Albarells, i que l’empresa promotora seria TIRSSA. Des de l’Ajuntament, l’alcalde Ramon Cortés explica que ‘encara no hi ha cap projecte, es tracta només d’una proposta que es presentarà al municipi’. Amb l’objectiu de saber si els veïns hi estarien d’acord s’ha convocat un referèndum per al diumenge 23 de maig, en què els veïns majors de 18 anys estan cridats a participar. Cortés deixa clar que ‘si el poble diu que ‘no’, no hi haurà projecte’. L’alcalde explica que ‘es tracta d’una decisió prou important com perquè no la prenguem només els regidors, sinó tot el poble’.
Bales de residus
L’empresa TIRSSA proposa la construcció d’un dipòsit controlat de bales de residus classe II —matèria no compostable ni recuperable dels residus sòlids urbans—, en una instal·lació que podria acollir entre 150.000 i 300.000 tones l’any (unes 650 tones cada dia). Els residus arribarien en forma de bales premsades i empaquetades, cosa que permet estalviar espai, optimitza el transport i evita l’aparició d’insectes i rosegadors.
Les compensacions
A canvi d’acollir la instal·lació, el municipi rebria 1 milió d’euros durant el primer any i un altre en els següents 10 anys, en obres de millora de les vies rurals o altres serveis que sol·licités; un cànon mínim de 2,5 € la tona dipositada i una instal·lació solar tèrmica en un edifici municipal. A més, TIRSSA afirma que es donaria la possibilitat de contractar el personal preferentment entre els habitants del municipi (15 llocs de treball directes), s’organitzarien jornades de divulgació sobre energia solar i biogàs i formació per als joves en el camp d’actuació del dipòsit.
Jo també sóc un veí d’argençola. Conec de primera mà les mancances del meu poble però no estic d’acord amb la solució que es proposa per tenir més serveis, instal.lacions municpals, llocs... Llegir més de treball etc.
Si no llegeixo malament del comentari del vei d’Argençola 2, en dedueixo que si ens fiquen l’abocador a casa nostra en ”rebrem conseqüències”. Qui ens pot afirmar que dins de 5,10,50, 100 o 500 anys no tindrem (o tindran) problemes els habitants d’Argençola, per una mala gestió feta per nosaltres? Enterrar 300.000 Tones de deixalles a l’any, no és anar contra la natura?
Fem una reflexió. Els meus pares ja m’ho deien: menja poc i paeix be. No ens deixem enlluernar pels diners.
Soc veí d’argençola i estic totalment d’acord amb el comentari 3. Segons el que decidim, l’abocador s’ubicarà al terme municipal del costat, en rebrem les mateixes consequüencies i el... Llegir més poble no s’en beneficiarà en res. Aquests pobles petits podran avançar i disposar de molts serveis que ara no es tenen per manca de pressupost. Cal, aixó si, imposar unes mesures de seguretat i de seguiment per tal que les coses es facin tal com s’han de fer.
Sòc veí d’Argençola, visc aquí, coneixo les necessitats d’un municipi com aquest i crec que sempre que es compleixin les normatives i controls rigurossos i exhaustius seria molt posistiu pel... Llegir més poble tenir una font d’ingressos per l’ajuntament. La poblacio d’Argençola necessita serveis, instal.lacions municpals, llocs de treball etc.. que l’ajuntament no pot sufragar directament. Si possem en la balança pros i contres d’aquest projecte crec que sortirem guanyant si l’acceptem. Hem d’agafar aquest tren que no tornarà a passar en molts anys. Recordem d’altres minucipis que no han volgut instalacions d’aquestes, i al final les tenen al municipi veí.
Tanta protesta però es va instal·lar, no fa massa, un abocador a Castellolí i fa poc més de 1 any un altre a Pujalt ...
El poble d’Argençola es podrà expressar.
Ja torna el fantasma de l’abocador.
Com pot ser que encara es remeni la cua a un tema com aquest? No va quedar prou clar ( fa uns quants anys ) que a l’anoia ja tenim prous abocadors? Siguem... Llegir més més respectuosos amb el medi. No hipotequem la terra.
Si creus tot el que llegeixes, més val no llegir. Proverbi japonès.
Porquerisses
21 de maig 2010.14:39h
Jaume té tota la raó.Voleu una terra en el nostre futur i pels nostres fills plena de ”merda”? Jo no, cuidem una mica la natura si us plau, almenys la nostra, la del nostre voltant. M’agrada... Llegir més tal com és, aprofitem la terra que tenim que és molt bella.