//Plugins sense CDN ?>
El 1921 l'Anoia va encapçalar l'anomenada 'renaixença vinícola'. Després que la fil·loxera matés els ceps autòctons i se n'importessin d'americans, a la comarca hi va haver una gran producció de raïm i els pagesos es van agrupar en una cooperativa.
Avui els ceps a l'Anoia han perdut importància però la cooperativa Agro Igualada encara funciona, aplega a molts pagesos de la comarca, ocupa un espai de 10.000 m2 a la ciutat, té capacitat per emmagatzemar 5 milions de quilos de cereal i els productors d'olives les poden portar per fer oli. Els pagesos porten les olives, normalment arbequines, i a la cooperativa es fa tot el procés de neteja, molturació, centrifugació i emmagatzematge.
Totes aquelles persones que vulguin veure aquest espai i conèixer-ne el funcionament poden seguir les visites guiades que l'Ajuntament d'Igualada ha organitzat en el marc de la Festa Major fins el proper divendres (cada dia d'11.00 h a 13.00 h). En la visita també es pot veure el celler modernista de l'arquitecte Cèsar Martinell, que data de l'any 1921, i degustar l'oli de la comarca.
Un arquitecte deixeble de Gaudí
Cèsar Martinell és un arquitecte a cavall entre el modernisme i el noucentisme. Va néixer a Valls el 1888 i va prendre influència dels arquitectes modernistes de l'època com Gaudí o Puig i Cadafalch. Una part important de la seva obra és l'arquitectura agrícola: durant la seva vida va construir i dissenyar gairebé 40 cellers, un dels quals es pot admirar aquests dies a Igualada. Martinell no només projectava els edificis sinó que també organitzava els espais per desenvolupar-hi la producció.