TORNAR
PUBLICITAT

Emotiva inauguració al Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt

S’està treballant en un projecte didàctic per a fer-lo visitable per a les escoles

societat
Dilluns, 11 octubre 2010. 09:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Tot i la pluja persistent que queia diumenge al matí, un públic ben nombrós va acostar-se fins al nou centre d’interpretació del Memorial de l’Exèrcit Popular, de Pujalt, per assistir a la seva inauguració. Va ser un acte realment emotiu, per la lectura i interpretació d’uns poemes inèdits i per comptar amb la presència d’algunes de les persones que van estar vinculades al camp d’una manera o altra.

Un dels protagonistes, el veterà soldat Manel López

El nou centre d'interpretació

L'espectacle 'Poesies d'una guerra'

La primera part de l’acte va consistir en la recitació i escenificació d’uns colpidors poemes escrits pel soldat de la Base Joan Olivé. El militar els havia creat inspirant-se en les dures ‘Estampas’ de Castelao, deu gravats sobre el feixisme i la guerra. Els poemes d’Olivé, recitats pel calafí Jaume Oller i interpretats pel Grup Teatral Gralla, amb l'acompanyament al piano d'Isaac Fonoll, parlaven de la pobresa, de la injustícia, de la religió, del feixisme. Un retrat punyent del que va significar la guerra civil.

Després de llargs aplaudiments, l’alcalde de Pujalt Antoni de Solà va fer un agraïment públic a totes les persones que d’una manera o altra han col·laborat en la recuperació de la memòria històrica i, en concret, al Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt. Així, es va agrair de manera molt significativa la presència dels germans Jacques i Ginette González, fills del qui fou el Major Santiago González Artigas, comandant del Camp de Pujalt, i que han fet possible la recuperació, entre d’altres objectes, del llibret de poemes d’Olivé. Molt emocionat, Jacques González va parlar dels records que li removia el fet de tornar a trepitjar Pujalt 72 anys després que hi anés, amb els seus germans i la seva mare, a visitar el seu pare.

Qui també va tornar a Pujalt aquest diumenge va ser el soldat Manel López, que el 1938 arribà ferit des del front de l’Ebre i es quedà al camp d’entrenament fins acabar la guerra. Per últim, també es va comptar amb la presència de Josefa Olivé, filla del soldat Joan Olivé, autor del punyent recull de poemes.

A més de tots aquests protagonistes directes, van assistir a l’acte el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Jordi Mercader; la directora general del Memorial Democràtic de la Generalitat, M. Jesús Bono; i el coordinador de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Josep Coma. Precisament l’alcalde va parlar de l’elaboració d’un material didàctic sobre el camp que permetrà apropar la guerra civil als escolars i alumnes d’instituts de Catalunya.


1 Comentaris

J

Joan Pinyol

Capellades

12 d'octubre 2010.20:11h

Respondre

Vull felicitar tots els organitzadors de l’acte de diumenge passat i també al grup Gralla per la seva acurada actuació en la interpretació dels poemes singulars i contundents de Joan Olivé, de... Llegir més denúncia del feixisme que va trencar tants ordres establerts.

Va ser un espectacle digníssim que Igualada, si és que algun dia exerceix de capital de la comarca, hauria de fer possible que es representés també a la ciutat.

Pel que fa a la resta d’anoiencs, ara és el moment de donar suport a la realitat de memòria històrica que tenim a suport. Per exemple visitant el magnífic centre d’interpretació del que va ser un camp d’instrucció de l’Exèrcit Popular.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.