TORNAR

Les glaceres dels Pirineus a 'Glaciers on line' de la mà de l'igualadí Jordi Camins

Una prestigiosa web internacional selecciona 57 fotos de la Serralada

Diumenge, 12 desembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Cinquanta set imatges de la web www.gelicehielo.com de Jordi Camins han estat seleccionades per incorporar les glaceres dels Pirineus a 'Glaciers on line', la web divulgativa més prestigiosa a nivell internacional en matèria de glaciologia. La pàgina fa el seguiment fotogràfic de geleres de tot el planeta i en especial de les regions àrtica i antàrtica, Andes, Patagònia, Himalaia i Alps europeus i neozelandesos.

Per primera vegada, i amb l’aportació dels treballs de l’observador glaciòleg igualadí, deu glaceres pirinenques han passat a formar part d’aquest gran mosaic de gel al que podeu accedir per www.glaciers-online.net S’ha previst anar-hi incorporant en els propers mesos noves imatges fins a completar la majoria dels aparells glacials actius dels Pirineus. 'Glacires on line' és una de les seccions de www.swuisseduc.ch creada amb finalitats no lucratives, que ofereix a escolars i estudiants universitaris informació i imatges en moltes disciplines científiques.

Difondre les glaceres dels Pirineus arreu del món

Aquest fet significa un pas endavant en l’objectiu de divulgar les glaceres pirinenques a nivell internacional ja que dóna l’oportunitat d’observar l’evolució i el procés d’extinció en poc temps de totes les glaceres d’una mateixa serralada de muntanyes, que sens dubte, és de gran interès per a la comunitat científica.

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ha col·laborat activament en aquesta divulgació a Catalunya en els darrers tres anys, recolzant els cicles de conferències titulades 'El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus' i incorporant també a la seva web una secció especifica per a les glaceres pirinenques.

Jordi Camins aporta dades al Boletín Glaciológico Aragonés

Sense tenir-hi relació però coincidint en el temps, s’ha editat el darrer Boletín Glaciológico Aragonés (la única publicació periòdica de l’estat espanyol en aquesta matèria). En aquest document es donen a conèixer els resultats de les observacions glaciològiques de l’any 2009 a quatre massissos pirinencs. Jordi Camins hi ha participat aportant dades de set de les glaceres dels massissos de Posets i Maladeta, amb 90 de les 129 imatges sobre el terreny que il·lustren els treballs.

Pel que fa a la més extensa d’aquestes glaceres, l'igualadí ha publicat fa pocs mesos el llibre 'La Glacera d’Aneto. Efectes del canvi climàtic en imatges', on per mitjà de 263 fotografies comparatives explica la seva evolució i fragmentació en dues geleres independents com a conseqüència de la disminució del gruix del gel.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.