//Plugins sense CDN ?>
Segons Xavi Vaquero, coordinador de l’Oficina Tècnica de Prevenció de Drogodependències d’Igualada (OTDI) 'són dies en els que els més joves aprofiten per sortir amb els amics, anar a ballar, de concert.. i els més grans busquen moments per reunir-se amb la família, els amics, els companys d’empresa... sempre al voltant d’un bon dinar o sopar. Així doncs, és força habitual que durant aquestes festes de Nadal, acabem consumim més quantitats i de forma més freqüent d’alguna o més tipus de substància, ja siguin legals, com l’alcohol i el tabac, o d’altres d’il·legals com el cannabis, la cocaïna, extasis...'
L'alcohol, culpable d'1/3 dels accidents mortals
L’alcohol és, sens dubte, la principal droga que es consumeix al nostre país, tant per joves com per adults i socialment gaudeix, a l’igual que el tabac, d’un estatus de normalitat que propicia una percepció més baixa dels riscos que se li associen. 'No pel fet de ser legal hem de deixar de veure-la com una substància que quan s'ingereix afecta d'alguna forma el nostre organisme i es donen efectes sobre el sistema nerviós central que pot provocar des d’eufòria a somnolència i pèrdua de reflexos', puntualitza Vaquero.
Segons la Direcció General de Trànsit, l'alcohol està present en un terç dels accidents mortals i multiplica per 9 les possibilitats de patir un accident.
Riscos associats al consum
Així doncs, des de l'Oficina Tècnica de Prevenció de Drogodependències d'Igualada (OTDI) s'aposta pel consum responsable, entenent que 'totes les drogues comporten un risc associat al seu consum, per tant, la responsabilitat de com es fa aquest consum per reduir-ne les conseqüències, recau, sens dubte, en la pròpia persona. Així doncs, cada un de nosaltres, hem de ser conscients de la substància que estem prenent i de quina forma ho estem fent (on, quantitat, barreges que es fan...). No totes les drogues són iguals, ni tenen els mateixos efectes ni, evidentment, les mateixes conseqüències. Si decideixes fer-ne un consum, fes-ho de forma responsable'.