Divendres, 4/7/2014
1050 lectures

Lluïsa Forniés recomana "El Feminisme a Catalunya"

Lluïsa Forniés Calvo nascuda fa 73 anys un mes de maig a Barcelona. Ha viscut trenta-cinc anys fora de la ciutat, a prop de la natura i la tranquil•litat, però ara ja fa dos anys que viu a Igualada. Mare de nou fills i àvia de dotze néts.

El títol del llibre és El Feminisme a Catalunya. Escrit per Maria Aurèlia Capmany i editat el 1973. Personalment, tot i que han passat uns quants anys des de la publicació crec que és un llibre que continua vigent, ja que les dones hem conquerit un espai dins de la societat, però no complet del tot.

L’autora de l’obra va ser un exemple de dona conseqüent amb la seva manera de pensar i va actuar segons els seus principis, defensant en tot moment allò en què creia i pel què lluitava. El text ens dóna una visió comparativa entre l’inici del moviment feminista a Anglaterra (segle XIX) i als Estats Units on coincideix amb el moviment anti-esclavitud i la posterior arribada a Catalunya.

M. Aurèlia fa un estudi històric del moviment a Anglaterra des del seu inici en les dones de la burgesia fins a l’entrada al món obrer de les classes treballadores. La lluita comença a principis del segle XIX i durarà cinquanta anys. El 1918 les angleses, com a premi per al seu comportament durant la “gran guerra”, aconsegueixen el dret a votar. Als Estats Units les dones obtenen aquest dret el 1919. A Alemanya el moviment queda aturat amb el feixisme. Tot i això, les dones no renunciaran a unes quantes conquestes: treball, llibertat de moviment i personalitat jurídica.

A Catalunya, l’evolució d’aquesta lluita, segons l’autora, no va tenir la mateixa força ja que va viure a l’ombra del moviment feminista mundial.

És una lectura molt interessant pel seu valor històric i totalment actual, ja que encara hi ha temes que estan per aconseguir com per exemple la igualtat dins de la feina i la igualtat de remuneració...

Desitjo que tingueu una bona lectura.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.