Quina mena de gent som, què volem fer, cap a on anem

Ambler Hodges Moss, un ciutadà nord-americà de setanta-tres anys, culte i educat, i amb una fisonomia típica dels ianquis jubilats —amb una coroneta calba i lluent i unes galtes rosades—, va viure dos anys al nostre país, del 1964 al 1966, en plena dictadura franquista. N'Ambler Moss fou un immigrant 'de pas', no com els milers d'espanyols que, durant aquells mateixos anys, arribaven a l'estació de França en ferrocarrils com 'el sevillano', amb el ventre ple de fam i una maleta carregada d'esperança. Durant aquells dos anys, Ambler Moss fou vicecònsol dels Estats Units a Barcelona. Benvingut Mr. Moss... Però no us imagineu un diplomàtic anant de cacera il·legal, pescant truites estabornides als pantans o fumant havans a la seva llotja habitual a la plaça de braus... Durant la seva estada a Catalunya, en uns anys foscos i convulsos de repressió del règim de Franco, Ambler Moss fou testimoni directe de la lluita antifranquista, de la lluita per la recuperació de la llibertat i la democràcia per part del poble català.

Avui, més de quaranta anys després, i amb un català excel·lent, les paraules d'Ambler Moss —tot parafrasejant el seu admirat Gaziel—, alerten que el debat actual continua essent el mateix que el d'aleshores: quina mena de gent som?, què volem fer?, cap a on anem?

Com a catalans i catalanes, tots i cadascun de nosaltres hauríem de plantejar-nos aquests interrogants. I mirar de respondre'ls. Per a Moss, Catalunya 'no és un país indecís', sinó que 'es troba en un camí de decisió permanent'.

Moss té raó, però amb tota la humilitat del món m'atreviria a afegir-hi que —fins ara— aquest 'camí de decisió permanent' ha estat fet, pas a pas, des de fora. I a nosaltres, no ens han deixat decidir.

Amb la celebració de les consultes populars sobre la independència que s'estan celebrant, en diverses onades, arreu del país, el poble català vol, per una banda, expressar la seva voluntat legítima d'exercir el dret a l'autodeterminació i, d'altra banda, donar resposta als interrogants plantejats per Moss i que tant de temps portem arrossegant: quina mena de gent som?, què volem fer?, cap a on anem?

Som una mena de gent oberta, plural, acollidora, generosa, treballadora i festiva (ja sabeu, el seny i la rauxa), tradicional i moderna, universal...

Volem decidir, senzillament.

I anem cap a l'assoliment dels nostres anhels i ideals de llibertat..

El 25A ens ha deixat, a Igualada, una ressaca de records, sensacions, emocions, imatges... Als centenars de voluntaris i voluntàries els ha deixat, a més, els músculs (i el cor) cruixits. I a tots i totes els que creiem que la 'democràcia' va molt més enllà del 1978 i d'una 'Constitución' espanyola (que defensa, amb els tancs, la unitat d'Espanya) i que va molt més enllà encara d'una 'transición', hereva del franquisme (que ho va deixar 'todo atado y bien atado'), la celebració de la consulta ens ha deixat més il·lusió i el convenciment que aquest 'assoliment dels nostres anhels i ideals de llibertat' és cada vegada més a prop.

L'expresident dels Estats Units, Jimmy Carter, que el proper mes de juliol rebrà el Premi Internacional Catalunya per 'la defensa de la pau al món i la seva dedicació al desenvolupament econòmic i polític dels més desafavorits', ha encarregat a Ambler Moss un informe sobre la realitat catalana. Carter vindrà ben assessorat. Moss ha afirmat que si un dia, el poble català decideix que vol ser independent, els Estats Units i la Unió Europea hi donarien suport (mentre que Espanya trauria els tancs, recordeu).

Amb testimonis —i altaveus— com el d'Ambler Moss, i amb el ressò que estan tenint arreu del món les consultes populars organitzades a Catalunya, estem situant 'el cas català' a l'agenda internacional. I és aquí on hem d'anar a explicar-nos, on hem d'anar a mostrar quina mena de gent som, què volem fer, cap a on anem. Allí, a fora, al món modern i internacionalista i no a l'Espanya retrògrada. A Espanya, no ens deixen decidir. No ens volen ni escoltar. A Espanya, simplement, no ens hi volen. Doncs... adéu, Espanya!

5 Comentaris

R

RAMON MINGUET

IGUALADA

22 de desembre 2015.23:26h

Respondre

TONI LA REPÚBLICA CATALANA YA SE CONSEGUIO AL 35 PERO AVO UNOS SEÑORES QUE PENSANDO QUE LOS EMPRESARIOS Y LOS
SEÑORES ESTORBABAN Y SE LOS CARGARON
LOS QUE TENEMOS UNOS AÑOS NO PODEMOS NI... Llegir més QUEREMOS PENSAR QUE SUS NIETOS CONSIGAN VOLVER HA PERDER LA
OPORTUNIDAD DE VOLVER HA CONSEGUIR LA LIBERTA

FELICITAS R M

T

Toni Cortès i Minguet

Igualada

5 de maig 2010.10:23h

Respondre

Miquel, estic convençut que tot aquest moviment social ens porta cap a alguna cosa, cap a algun moment important en la nostra història. No sabem quina forma tindrà, potser només serà un primer... Llegir més pas, però és a prop. I depén de nosaltres. Ho hem sabut explicar als observadors internacionals i aquest cap de setmana una delegació catalana d’entitats és rebuda a Ginebra on denunciaran el veto espanyol al dret a l’autodeterminació del poble català.
Les consultes que es realitzen als pobles catalans són fruit d’un nou paradigma social que està per damunt de sigles, de carnets, d’adscripcions, d’etiquetes. I potser per això funcionaran. Hem creat una onada, creixent, imparable, sense fre. Ara, podem surfejar-hi o ofegar-nos-hi. Com deia, depén de nosaltres.
Judit, si estàs engrescada, no paris!

J

Judit

Igualada

4 de maig 2010.22:33h

Respondre

A mi també m’ha agradat molt el teu article Toni. Interessant de contingut, equilibrat, ben escrit i engrescador.

M

Miquel

L'Espelt

4 de maig 2010.16:38h

Respondre

Compartim opinió Toni, és l’anhel de tants catalans ......

Ara només hauríem de trobar la manera assenyada per anar fent el camí i sembla que els polítics tornen a suspendre la... Llegir més matèria.

Esperem una sacsejada política, que la social ja s’està produint, i a veure si ens traiem la son de les orelles !!!!

A

Agustí

Igualada

4 de maig 2010.08:28h

Respondre

Gran article Toni, felicitats!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.