TORNAR

Masquefa i Piera al·leguen contra l'ampliació de 17 hectàrees de l'abocador de Can Mata

Manifesten que ”l’Anoia no pot seguir tenint abocadors que donen servei a altres comarques”

societat
Dijous, 22 novembre 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El conflicte per les instal·lacions de residus situades als Hostalets entra en una nova dimensió amb el projecte d'ampliació de l'abocador. Els ajuntaments de Masquefa i Piera se sumen a les al·legacions que presenta també el Consell Comarcal i manifesten dels efectes mediambientals que pot tenir la continuïtat de l'abocador a l'Anoia.

Les dues poblacions més grans del sud de la comarca s'oposen frontalment a l'ampliació de l'abocador dels Hostalets de Pierola. Aquest dimecres, els dos ajuntaments, a més del Consell Comarcal de l'Anoia -Xavier Boquete, alcalde masquefí és president de l'ens- anunciaven la presentació d'al·legacions a un projecte que, tal com està plantejat, suposa allargar "11 anys més la vida de l'abocador, cosa que més els 30 anys que hi ha fixats anticipadament per fer el tancament significa que aquesta instal·lació -oberta els anys 80- ens pot afectar gairebé un segle" manifesta el batlle. L'ampliació seria de 17 hectàrees de terreny i suposaria un volum de 4,5 milions de metres cúbics d'activitat més.

L'abocador, vist des de MasquefaFins ara, el govern pierenc sempre havia estat més tebi que el de Masquefa, la vila més afectada -a més dels hostaletencs- per l'acció de l'abocador. Ara els dos ajuntaments uneixen forces amb el Consell. L'ens comarcal ha demanat repetidament ser a la direcció col·legiada de l'Ecoparc4, l'altra instal·lació de residus que hi ha a la zona de Can Mata, però la petició ha estat rebutjada. 

Boquete es mostra indignat pels procediments de l'Agència de Residus, en una ampliació que "no s'adequa a les planificacions establertes, tant la del Pla Territorial de la Catalunya Central com a la normativa catalana i municipal. Ho tramiten simplement com un canvi d'activitat". Això s'afegeix, segons l'alcalde de Masquefa, que "altres instal·lacions com l'Ecoparc4 han estat funcionant del 2010 fins el 2015 sense que la norma urbanística estigués adaptada". Considera que "el més normal seria que almenys hi hagués un pla especial, com a mínim".

Els dos municipis han presentat 32 al·legacions, la primera, que "El Projecte Tècnic d'aquesta nova fase porta la rúbrica de Ferrovial Servicios, però no identifica ni porta la signatura de cap tècnic, ni el número de col·legiat i el col·legi al que pertany". Els ajuntaments afectats enumeren que els estudis d'olors daten del 2008 i el més recent, del 2017, "no és empíric" sinó que està fet a través de modelatges. Al mateix temps, Boquete lamenta l'obstaculització de l'empresa CESPA quan l'Autoritat Metropolitana de Barcelona va voler fer un estudi del mateix per encàrrec de Masquefa. 

La part que fa les al·legacions reclama que "fa temps que se superen els llindars pel que fa a males olors" i plantejaran mesures cautelars per aturar l'ampliació. Remarquen que "la comarca ja ha complert sobradament amb la quota de solidaritat que li pertoca aquests anys, 30 anys, d'ús de l'abocador. No podem ser un abocador dels territoris veïns. De l'abocador només en volem saber quan es tanca".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.