TORNAR

Mor l'eclèctic compositor igualadí David Padrós

Un pioner en combinar diverses tradicions musicals de tot el món

societat
Dissabte, 13 febrer 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Igualadí que des de fa dècades vivia a Barcelona, ahir traspassava el compositor David Padrós i Monturiol. La seva obra es caracteritza pel seu coneixement de la música de l'Orient Llunyà i la mescla amb la nostra tradició musical.

David Padrós (Igualada, 1942) moria aquest divendres. Com a instrumentista, va destacar amb el piano, però el seu llegat -que el món de la música recordava ahir- és indissociable de la seva feina com a pedagog i compositor. Padrós va ser una figura avantguardista de la música, va amalgamar músiques de tot el món i va ser reconegut per les seves creacions trencadores. Encara que vivia a Barcelona, on seran els seus funerals diumenge, continuava vinculat a Igualada i formava part del jurat del Premi de Composició Musical Paquita Madriguera.

Les seves primeres passes en el camp de la música van ser a l'escolania dels Escolapis, i també va passar pel Conservatori d'Igualada, on va rebre classes del mestre Joan Just. De ben jove va marxar a estudiar a Barcelona. I de la Ciutat Comtal, va fer el salt cap a Europa, on va prosseguir els seus estudis a Alemanya i Suïssa. Figures com Klaus Huber o i Jurg Wyttenbach van acompanyar-lo en aquests anys. Padrós seguiria a Suïssa fins el 1982, quan va tornar a Barcelona.

Les obres de Padrós van ser interpretades per tot Europa. 'Styx', un dels seus primers treballs de conjunt de cambra, va ser molt aplaudit i interpretat a tot Europa. Encetava una sèrie d'obres on es notava una forta empremta de la filosofia oriental o l'etnologia. De fet, l'igualadí va ser un pioner també en posar en contacte disciplines com la filosofia o l'arquitectura amb la música, i una prova és 'Musik im Raum' (1979), o 'Música a l'espai'. També, anys més tard, s'atreviria amb la música electrònica a 'Confluències' (1985). Fins el 2010, Padrós va publicar una cinquantena de creacions, reflex de la seva capacitat de treball. L'igualadí també va desenvolupar una important tasca docent al Conservatori del Liceu de Barcelona, especialment en l'àmbit de músiques del món.

"Un igualadí mundialment reconegut"

L'alcalde de la ciutat, Marc Castells, lamentava ahir al migdia "la desaparició d'aquest igualadí, mundialment reconegut per la seva tasca de compositor. Va viure en tot moment amb intensitat i amb passió la música, des dels seus inicis a la nostra ciutat, i va desenvolupar una prolífica carrera que ens fa sentir orgullosos".

Per la seva part, la compositora Concepció Ramió, que va compartir amb Padrós la responsabilitat del jurat als Premis Ciutat d'Igualada, parla d'"un home afable, un home d'una generació que va fer un trencament radical d'estructures. Ell estava orgullós del que havia fet. Em sap greu que no se l'hagi tingut molt en compte". Ramió espera que Igualada li faci un homenatge. Ha estat un compositor avantguardista que ha representat molt per a Igualada".

 

 

 


1 Comentaris

D

David Dàmaso

Igualada

13 de febrer 2016.18:35h

Respondre

Ara, allà on estiguis, podràs crear plàcidament la teva música, tens tot el temps del món,
amb tranquilitat i serenor...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.