Agenda

8 de setembre

Festa Major de Piera

00:00h

()

Activitats infantils.

D'11 a 20h., al Parc del Gall Mullat

Missa Solemne de Festa Major.

11:00h., a l'Església de Santa Maria

Festa de l'escuma.

13:00h., al Parc del Gall Mullat

Sardanes amb la cobla Costa Brava.

13:00h., a la Plaça del Peix

Espectacle infantil 'Queviures' de la companyia DeParranda.

17:30h., al Parc del Gall Mullat

Concert amb l'Orquestra Costa Brava.

18:30h., al Teatre Foment

A la mitja part, exhibició de bachata.

Espectacle de ball amb el grup Destellos de Andalucía.

20:00h., al Parc del Gall Mullat

Ball de nit amb l'orquestra Costa Brava.

21:30h., al Teatre Foment

"Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI"

00:00h

Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia

Carrer del Dr. Joan Mercader ()

L'exposició 'Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI' explora una de les etapes més revolucionàries de la història de la roba íntima, que ha patit profunds canvis al ritme de les transformacions socials, econòmiques, tecnològiques, estètiques i dels sistemes de valors. Es mostren sobretot peces quotidianes, molt lluny dels models exclusius que se solen exhibir habitualment, però precisament per aquesta raó són molt representatives de la societat i dels seus criteris morals. Encara que no s’ha ignorat la roba interior masculina, és innegable el predomini de la femenina, que ha canviat molt més d’acord amb els rols que la societat ha atribuït a cada gènere.

Està concebuda, doncs, com un viatge a través de més de dos segles d’història de la mà de la roba interior, per donar a conèixer, entre altres aspectes, el per què s’utilitza aquesta roba, quins criteris a part dels pròpiament funcionals són els que han determinat i determinen les seves característiques; i quina ha estat l’evolució que han sofert aquestes peces en els darrers dos-cents anys en el seu patronatge, tipus de teixits, confecció, tot remarcant com aquesta evolució s’ha produït d’acord amb els progressius avenços tecnològics que han contribuït a marcar importants diferències entre la roba interior que s’utilitzava durant el segle XIX fins l’actualitat. I tot això sense oblidar la influència tan notable que el món de les idees, de la religió, del sistema de valors i de la moral té i com manifesta en el disseny de la roba interior, així com en la manera de concebre els rols dels gèneres masculí i femení.

L'exposició ha estat proposada i desenvolupada pel Museu de Badalona i produïda conjuntament amb la Diputació de Barcelona. La major part de les peces i objectes exposats pertanyen a aquest museu, però també n’hi ha del Museu de Cardedeu i de col·leccions particulars que hi han volgut participar, com per exemple de la família Almera, de Manent Casanovas SA (Janira), de Sara Pulido, llenceria Dora i també de la família Vives i Vidal, que durant dècades ha estat al capdavant d’una de les firmes de més anomenada en la roba interior.

Horaris:
De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
Dijous i divendres de 16:00 a 20:00h
Dissabtes, diumenges i festius d’11:00 a 14:00h

Entrada gratuïta

Veure més informació

"Lligades" de Teresa Riba

00:00h

Sala Municipal d'exposicions

()

Dins el programa d'actes de les Festes Culturals

Veure més informació

"Comença la funció! El teatre d'aficionats a Igualada (1939-1975)"

00:00h

Biblioteca Central

Plaça Cal Font ()

Després de la Guerra Civil, i durant 30 anys, el teatre d’aficionats a Igualada va viure un autèntic boom, amb més d’una vintena de grups amateurs que omplien els caps de setmana d’humor, música i cultura, en una època marcada per la grisor de la dictadura franquista. Aquesta exposició recull per primera vegada aquesta història i dóna veu als seus protagonistes.

L’Esbart Dramàtic Igualadí, l’Elenc Artístic Montserrat, l’Agrupació Teatral de la Cooperativa La Victoria, l’Elenc Artístic Romaní, l’Agrupació Escènica Tàlia, el Grup Artístic Aqualata, el Grup Escènic Igualada, els Delfins del Noya, l’Esbart Igualadí i l’Agrupació Art Alegria són alguns dels molts grups que apareixen en aquesta exposició, amb el nom dels seus membres i de les obres que van portar als escenaris dels diversos teatres igualadins de l’època.

Coincidint amb l’exposició es presentarà també un extens catàleg elaborat per M. Teresa Miret, que vol ser com un gran àlbum de família del teatre amateur igualadí, amb textos, imatges, reproduccions de programes i cartells.

Veure més informació

"Mirar" de Ramon Puigpelat

00:00h

Capella de l'antic Centre Cívic de Calaf

()

L'exposició 'Mirar' de l'artista calafí, Ramon Puigpelat, presenta una sèrie de retrats i pintures figuratives amb una clara referència al Pop art i a l'artista anglès, David Hockney.

L'obra compta amb una selecció de retrats, en blanc i negre i en color, de la seva germana i el seu cunyat. Aquest fet recau en el desig de l'artista de pintar tant els seus amics com la seva família, així com cercar les seves opinions i referències més honestes per les seves futures obres. A més, l'autor recalca que en totes les seves obres, ell pinta per evadir-se i defineix la inspiració en la pintura com quelcom natural.

La col·lecció s'ha realitzat amb gravat calcogràfic, ja que és l'estil que caracteritza tota l'obra de Puigpelat. També reconeix que la repetició dins d'una mateixa pintura, un tret molt característic del Pop art, l'interessa molt i es podrà veure reflectit en algunes de les obres exposades.

Veure més informació

Diada de Catalunya: Hissada de la Senyera

13:10h

Plaça de l'Ajuntament ()

Lectura del discurs institucional, a càrrec de l’Il·lm. Sr. Marc Castells, alcalde d’Igualada; hissada de la senyera i interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya.

Festa Major de Vilanova del Camí

19:30h

()

Sopar de setembre de 2La Vinyalada" i reconeixements entre els confrares i entrega de les 'Vinyales agraïdes'.

19:30h, a Can Papasseit

Cinema a la Fresca: 'Ocho apellidos catalanes'.

22:00h, al Ptge. Ma Aurèlia Capmany

 

Veure més informació

Exposició "intimitats"

19:30h

Museu de la Pell d'Igualada

()

La roba interior del segle XIX al XXI. Un viatge a través de més de dos segles d’història, de la mà de la roba interior, que ha viscut una autèntica revolució en tots els aspectes. Més d’un centenar de peces femenines i masculines procedents dels fons del Museu de Badalona, del Museu Tomàs Balvey de Cardedeu i de col·leccions particulars. Ho organitzen: Departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d’Igualada,  Museu de la Pell, Museu de Badalona i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona.

Exposició "Intimitats"

19:30h

Museu de la Pell d'Igualada

()

 La roba interior del segle XIX al XXI. Un viatge a través de més de dos segles d’història, de la mà de la roba interior, que ha viscut una autèntica revolució en tots els aspectes. Més d’un centenar de peces femenines i masculines procedents dels fons del Museu de Badalona, del Museu Tomàs Balvey de Cardedeu i de col·leccions particulars. Ho organitzen: Departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d’Igualada,  Museu de la Pell, Museu de Badalona i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona.

Diada: Desfilada dels Miquelets

20:30h

Teatre Municipal l'Ateneu

C/ Sant Pau, 9 ()

Recorregut de la desfilada dels Miquelets Sortida: Davant del Teatre Municipal l’Ateneu, corraló del General Vives, rambla General Vives, c. Custiol, pl. Pius XII, c. Sta. Maria i pl. de l’Ajuntament.