TORNAR
PUBLICITAT

Mor Josep Martorell, un dels arquitectes de la Sagrada Família d'Igualada

Molt vinculat al món de l’escoltisme, va projectar l’església junt a David Mackay i Oriol Bohigas

gent
Divendres, 1 desembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La parròquia de Sant Ildefons de Barcelona acollia el vespre d'aquest dijous el darrer adéu a l'arquitecte Josep Maria Martorell i Codina. Nascut el 1925, Martorell va tenir una relació amb entitats d'Igualada i va formar part de l'equip d'arquitectes que va projectar la Sagrada Família de la capital de l'Anoia, a principis dels anys 60.

Veient les formes i la sobrietat de l'església de la Sagrada Família d'Igualada ja s'endevinen alguns dels trets de la personalitat d'un dels seus arquitectes, Josep Maria Martorell i Codina que moria aquest dimarts 28 de novembre a Barcelona. Aquest dijous, a Barcelona, tenia lloc el darrer comiat d'aquesta figura, que ha traspassat amb 92 anys. Martorell va projectar la Sagrada Família junt a David Mackay, que va morir fa tres anys, i Oriol Bohigas. Junts van formar el despatx d'arquitectes MBM, que va intervenir a principis dels anys 60 en el dibuix i la construcció del temple, amb un equip amb presència igualadina. Martorell, de fet, a través de l'escoltisme, va mantenir una relació molt pròxima amb famílies anoienques.

La construcció de la Sagrada Família, en primer terme FOTO: AFMIFormava part d'una família amb una inquietud catalanista i de progrés molt arrelada. El seu pare, Artur Martorell, va ser un pedagog que va impulsar mètodes revolucionaris i va ser depurat pel franquisme. Prou conegut és també el seu germà, Oriol Martorell, el director de la Coral Sant Jordi, i la seva germana Maria Martorell. 

La personalitat de Josep Maria Martorell era d'una gran austeritat i discreció, uns trets definitoris que va encomanar als seus edificis com la mateixa Sagrada Família d'Igualada. La seva mà també es veu encara en alguns dels edificis més humanitzats de la zona de la Meridiana, que trenquen amb un paisatge on l'especulació hi va deixar empremta. La darrera dècada, Martorell vivia retirat de la vida pública. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.