Plorava per la llengua, plorava per la pàtria

La plaça era una vella coneguda seva. Mai havia deixat d'anar-hi quan se'l convocava. Avui, és ben buida. La mira, però, com quan s'omplia de presències i d'ànsies de llibertat no feia encara gaire. Per a ell, cada acte per humil que fos era un esglaó d'un camí que se sabia llarg, tot i algunes promeses que volien negar-ho i fer creure que l'objectiu era a la cantonada.

Pensava: I si fos veritat, després de tot, que la llengua és la pàtria? L'única pàtria que queda a un poble? S'ho preguntava des que va veure la deserció de líders, el silenci dels que cridaven, el delit de càrrec i de menjadora de molts dels que demanaven generositat al poble. I va sentir una profunda tristesa i una gran decepció a l'ànima.

O, tal vegada, rumiava, la gent ja no veu la plaça com abans la veia. Han passat tantes coses, ha plogut tanta injustícia, s'han vist tantes renúncies, s'han llaurat tantes decepcions, s'ha patit tanta repressió que potser per això no és tan estrany que la percebi, ara, la plaça amb aquesta imatge d'una certa desolació.

Se sentia sol, enmig de la buidor i el silenci, i va gosar dir en veu baixa allò que havia meditat en molts dies. No s'adreçava a ningú, encara que en realitat es dirigia sobretot als que hi havien estat i no hi eren. I va mussitar: Quan no tingueu res si us queda la llengua, la llengua serà la pàtria. I voldran arrencar-vos llavors també la llengua quan vegin que, per vosaltres, és la pàtria. Haureu de fer l'esforç suprem, el que mai heu fet encara, si voleu existir i ser un poble. Perquè caldrà preservar cada mot amb dolor com si fos un únic tresor de la desfeta.

Va respirar profund i va continuar amb aire de fatiga: Només us quedarà la paraula. I la memòria serà l'únic consol enmig de les cendres d'un poble que hauran cremat de mil maneres perquè aquest és el seu objectiu des de sempre. Les llàgrimes no serviran de res i el record serà poca cosa. I també voldran esborrar la memòria i la història fins i tot. No espereu que algú comprengui per què no vàreu defensar els mots quan calia. Atrafegats amb dèries partidistes i punyalades us semblava que això no passaria. Vàreu ser febles i aviat serà tard, si és que ja no ho és ara. Una llengua mor pels atacs, per l'odi i per la mentida i també per les renúncies de cada moment de cada dia. El futur deixarà de ser vostre i no serà tampoc dels vostres fills ni dels nets que seran uns estranys a casa seva.

Gotes de suor i d'angoixa queien, ara, per la seva cara. I, així i tot, va prosseguir, com si parlés per a ell mateix: La llengua era la pàtria i no vàreu saber veure-ho. I els altres ho sabien, i per això feien el que feien. Empraren poder i força, estratègies sàvies i injustes justícies. Tot s'hi valia. Ho revestien cada vegada amb els noms i arguments més bonics, i d'entre ells un d'inalterable: per què parlar una llengua tan petita en un món globalitzat? Tot amb el mateix propòsit d'eliminar la diferència que els fa tanta nosa des de sempre.

Va mirar el cel que era nítid en aquella hora. No tenia res més que les paraules. I el dubte de si algú, cas d'escoltar-les, les entendria. Potser el prendrien per un foll visionari que és també una manera de fer callar qualsevol veu discrepant. Va continuar, però, i aixecant una mica el to, va dir encara: On sou? On sou tots aquells que omplíeu la plaça? Mai és tard si abans no es renuncia. On sou? I la plaça només era un silenci. Va tancar els ulls i li va semblar sentir una remor de parles diferents, però cap era la seva. Llavors va sentir una tristesa infinita. La llengua com a pàtria. Sabia que si es perdia la llengua, es perdia la pàtria. I va plorar per dintre. Plorava per la llengua, plorava per la pàtria. Sense llàgrimes plorava. 

Altres articles de Carles Maria Balsells

7 Comentaris

B

Bernat Dàmaso Morros

Igualada

3 de maig 2024.09:51h

Respondre

Gràcies, Carles.
Ens cal foc nou! Deixar-nos de llepar les ferides i seguir caminant.
Els tres partits que ens van ensenyar la pastanaga durant anys, fent-nos creure que anaven de debò, ara... Llegir més s’han convertit en oficines de col.locació de persones submises i amb poc criteri que només busquen un sou; un fre pel país. Els tres partits són els que l’octubre del 2017 ens van deixar penjats com una botifarra, quan ho teníem a tocar, millor que mai a la nostra història recent.
Ens han mentit tant i enganyat tant que ja no tenen cap credibilitat. Treballen per ells, només per ells i els seus. Quasi bé cap dels seus líders ha tingut un atac d’honestedat i ha deixat el càrrec; tots volen continuar. Molt curiós! Jo els dic, gràcies, moltes gràcies per la feina feta, però el vostre temps ha passat; ara ho han d’intentar d’altres persones que hi tenen el mateix dret que vosaltres. Vau arribar fins on vau arribar, ara deixeu pas a qui té altres idees i altres maneres de fer, perquè amb les vostres ja ho vam intentar i no va funcionar. Agraïts per la feina feta però ara deixeu pas a nova gent, és vital i urgent.
Foc nou, saba nova, i tornem-hi!

A

Antoni Morros Castelltort

Igualada

27 d'abril 2024.18:07h

Respondre

Les diria tan grosses sobre aquest tema i sobre la desídia dels nostres polítics, que prefereixo no fer-ho. Excel·lent l’article. Com sempre, Carles.
De fet, a mi ja em passa que, a voltes, em... Llegir més sento estranger a casa meva.

J

Josep Mā M.C.

Igualada

25 d'abril 2024.19:41h

Respondre

Prosa-poètica que entra fina i es clava...

M

Martí

Igualada

23 d'abril 2024.10:41h

Respondre

Brillant, com sempre !! Gracies Carles M

B

Baltasar Valles

Barcelona

22 d'abril 2024.16:18h

Respondre

Com sempre esplèndit
GRACIES

J

Josep

IGUALADA

22 d'abril 2024.12:03h

Respondre

Em quedo amb la part ”Atrafegats amb dèries partidistes i punyalades us semblava que això no passaria. Vàreu ser febles i aviat serà tard, si és que ja no ho és ara.”, no em cal afegir... Llegir més mes. Gracias pels teus articlets.

G

Glòria Nasarre Madrazo

Santa Margarida de Montbui

22 d'abril 2024.11:13h

Respondre

Un articla sabi, molt maco i entranyable com sempre. Gracies Carles per la lluita pdr la patria.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.