Entrevistes

"Durant el confinament, l’ansietat i altres problemes derivats de la pandèmia, han provocat, sobretot, recaigudes dels fumadors"
Parlem amb Carme Oliver, infermera de l’Equip de l’Atenció Primària Igualada Urbà

Dissabte, 25 juny 2022. 03:00

El 2021 hi va haver 135 víctimes mortals a les carreteres catalanes. Cada any, moren més de nou mil persones a Catalunya per culpa del tabac. Òbviament, són casuístiques molt diferents, però són dades prou significatives per posar en relleu, una vegada més, l’impacte d’una droga, el tabac, en la nostra societat. Una altra dada: un 22,4% dels catalans majors de quinze anys són fumadors diaris. Davant això, a l’altre extrem, un 36,6% de les persones que l’any passat van acudir a la consulta del tabac a l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà, van aconseguir deixar l’addicció al tabac, una xifra similar a les dades globals de Catalunya. Les professionals d’aquest servei han presentat, en el Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), els resultats d’un estudi fet als pacients que durant el 2021 van rebre l’acompanyament per deixar de fumar. L’any passat, a l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà es van atendre 130 pacients, d’una mitjana d’edat de cinquanta-un anys. Com dèiem, el 36,6% dels pacients van aconseguir deixar l’addicció al tabac. Un 68,3% d’aquests pacients va necessitar entre 3 i 6 visites per assolir-ho. En global, una de cada tres persones que vol deixar de fumar ho aconsegueix. D’entre els que van recaure, la majoria (un 70,6%) va ser per ansietat. El 75% va necessitar fàrmacs per deixar-ho. Des d’aquesta consulta, impulsada el 2010, l’atenció primària ofereix un acompanyament als pacients que vulguin deixar el tabac i a la ciutadania en general. Parlem amb  la infermera de l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà de l’ICS Catalunya Central, Carme Oliver, sobre l’addicció al tabac i les eines que ofereixen els professionals de la salut per sortir-ne.

Enrich R.: "M’agrada molt provocar-me a mi mateix”

Diumenge, 22 maig 2022. 03:00

Es pot veure, al majestuós Palau de Casavells, de la galeria Miquel Alzueta, a Corçà, l’Empordà, una mostra de l’obra d’Enrich R. El jove artista igualadí, de vint-i-un anys, participa en una exposició col·lectiva, juntament amb dos artistes de la galeria, Maria Prats i Jordi Alcaraz. Des de la galeria expliquen, sobre l’obra i l’artista: “el seu treball es basa en una estratègia de superposició d’estrats superposats i composicions de pintura mixtes procedents de formes abstractes orgàniques. Mitjançant l’ús de la modulació i la materialitat, pretén arribar a una essència poètica i nua. Mentrestant, aquestes composicions segueixen un camí de silenci entre les idees de la pintura arribant a l’essencial. L’espai i el temps o la física i la memòria són conceptes que s’amaguen al llarg de les esquerdes subtils de la superfície del llenç. Els tons suaus lluiten contra la proporció per aconseguir l’harmonia. Apel·la, ocasionalment, a conceptes com la imperfecció o els aspectes més psicològics de la pròpia pintura. Confrontant conceptes comuns del patrimoni cultural oriental amb un fort impuls de llum mediterrània. Les seves imatges parteixen de patrons orgànics que després es transformen en gràfics distorsionats, ritmes enigmàtics i gestos modestos. Les seves influències deriven d’artistes com Rothko, Hernandez Pijuan, Lee Ufan, Richter, Morandi entre molts altres que prefereixen la pintura per sobre del concepte. Senzillesa, harmonia i bellesa formal utilitzant una gran varietat de suports desgastats i nus on les capes de color i la pàtina del temps construeixen una pell única plena de sensualitat, energia i tensió.”

Parlem amb Enrich R. sobre aquesta exposició, sobre la seva obra, sobre els seus inicis i els futurs projectes i sobre l’art.

PUBLICITAT
PUBLICITAT