TORNAR
PUBLICITAT

Marc Castells: ‘Actituds com aquesta ens evoquen a un procés inequívoc cap a la separació'

L’alcalde d’Igualada es mostra contundent contra la sentència del TSJC

politica
Dimarts, 6 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donés un marge de dos mesos a la Generalitat perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a l’escola, l’alcade d’Igualada, Marc Castells, s’ha mostrat contundent a l’hora d’afirmar que: ‘Aquestes actituds ens evoquen a un procés inequívoc cap a la separació’.De la mateixa manera, Òmnium Cultural Anoia, també s’ha mostrat ferma a l’hora de defensar el model d’immersió lingüística. Per la seva banda, Pere Calbó (PP) està convençut que ‘la sentència s’ha de complir’ i defensa un model d’educació trilingüe.

Marc Castells al seu despatx

El passat mes de desembre la societat civil igualadina ja va mostrar el seu rebuig a la sentència dictada pel TS que obligava a introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles, un sentiment que va ser recollit per les administracions -Consell Comarcal i Ajuntament van presentar mocions de rebuig cap a la sentència- , però 8 mesos després la interlocutòria de l’Alt Tribunal català donant un marge de dos mesos per complir la sentència, ha tornat a indignar la societat anoienca.

Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha qualificat la sentència d’’atac injustificable a la nostra llengua, un element indestriable de la nostra identitat’. I ha afirmat que actituds com aquesta acceleren el procés cap a la separació: ‘que estem iniciant des de fa anys’. Castells ha afegit que, tal com va demanar el president Mas, les ciutats estem al costat’del seu país i de la seva llengua’.

Pere Calbó: ‘les sentències s’han de complir’

Segons Pere Calbó les actituds que ha mostrat CiU després de la interlocutòria del TSCJ estan pensades en clau electoral i ‘no són pròpies d’un responsable polític’. Segons el líder popular, ‘les sentències s’han de complir’ i recorda que la Generalitat ja era coneixedora de la sentència.

Pel que fa al contingut de la sentència, Pere Calbó defensa un model trilingüe català, castellà i anglès: ‘El castellà i l’anglès haurien de tenir més pes del que tenen actualment’.

Omnium

Francesc Ricart, vocal d’Òmnium Cultural Anoia afirma: ‘No es tracta de complir o no complir la sentència, hi ha un model vàlid basat en una llengua’ Segons Ricart, el sistema dit ‘d’immersió lingüística’ és intocable i afegeix: ‘No es tracta de tres famílies que han presentat un recurs, es tracta d’uns partits que en treuen un rèdit electoral de tot això’.

L’entitat celebrarà aquest divendres els Premis al Compromís Cultural al Teatre de l’Ateneu, acte que aprofitarà per fer una reivindicació en contra de la Sentència.


8 Comentaris

C

Clara

10 de setembre 2011.18:52h

Respondre

Joan...extremistes dius? quantes persones no saben parlar català encara a Catalunya, tot i fer la tira d’anys que hi són? Quantes no saben parlar castellà? No fotem. De quina igualtat estàs... Llegir més parlant? No vull faltar-te al respecte... però crec que tu l’estàs faltant a tots els catalans que estem farts de tants botiflers.

T

Toni Cortès i Minguet

Igualada

7 de setembre 2011.11:32h

Respondre

Coral, deixant de banda que comparteixo moltes de les coses que has comentat, jo simplement he manifestat la sensació de vergonya que vaig sentir com a igualadí en veure que el ple del meu... Llegir més ajuntament no aprobava una moció que, en definitiva, havia de donar suport a la comissió organitzadora i a la realització de la consulta a la ciutat. Comptar amb el suport institucional i logístic d’un ajuntament era bàsic. A Igualada, tot i no tenir aquest suport, la consulta va ser tot un èxit. D’organització i de participació.

I, vulguis com vulguis, Iniciativa va votar-hi en contra. Al costat del PSC i del PP

Al ple del 15 de setembre de 2009, la regidora Montserrat Mateu va dir: ”Els Ajuntaments com a institució democràtica més propera a la ciutadania han de recollir les sensibilitats de la gent per tal de promoure la participació ciutadana i el sistema democràtic, ara bé, no poden ser banals, no poden generar frustracions a partir d’un acte simbòlic sense cap transcendència jurídica, no es poden crear falses
expectatives a la ciutadania”

”Banals”, ”generar frustracions”, ”crear falses expectatives”

T’asseguro que, la consulta a Igualada, no va ser ”banal” i no va ”generar frustracions” ni va ”crear falses expectatives”. Tot el contrari!

IGDecidim va reunir-se amb tots (tots, fins i tot el PP) els partits polítics de l’Ajuntament d’Igualada, per explicar-los la iniciativa i demanar el seu suport.
Quina va ser la resposta d’Iniciativa? La mateixa que el PSC i el PP.

Mesos després, el 10 de setembre de 2010, quan es reconeixia l’èxit de l’organització i participació ciutadana a les consultes amb un premi, atorgat per Òmnium Cultural, aquesta mateixa regidora, en l’acte de lliurament del premi -i davant tota la gent a qui no va donar suport, davant tota la gent que, segons ella, havia d’haver organitzat un acte ”banal, que havia de generar frustracions i crear falses expectatives”, contradictòriament, es va omplir la boca amb l’èxit assolit.

J

Joan

Igualada

6 de setembre 2011.21:41h

Respondre

Sou tots uns extremistes. Us recordo que aquesta sentència no ataca ni discrimina al català si no que el vol igualar al castellà.
Què té de dolent que les dues llengües siguin vehiculars? Jo ho... Llegir més veig positiu per a què tothom estigui content,

M

Magí Morros Castelltort

Igualada

6 de setembre 2011.18:29h

Respondre

El que jo crec és que els jutges del TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA caldria que apliquessin amb la mateixa contundència que als jutjats de Catalunya, el català fos idioma com a... Llegir més mínim amb els mateixos drets que el castellà i que no calgui quasi demanar perdó perquè un judici normal es pugui desenvolupar en català.La mateixa sentència del TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA, està escrita en castellà, i nomena la Generalitat de Catalunya com a Generalidad de Cataluña.Seria molt prudent i convenient que tots els jutges que conformen l’ esmentat tribunal llegissin l’ article de la Pilar Rahola d’ avui dia 6 a la Vanguardia.Acaba l’ article dient simplement que el que volen és dividir el nostre país, crear un conflicte social i per fi acabar totalment amb nosaltres.

C

Coral Vázquez

Montbui

6 de setembre 2011.17:50h

Respondre

Toni, ICV a Igualada va votar en contra de la moció per la consulta popular, perquè estant d’acord amb les propostes de resolució d’aquesta (per realitzar la consulta), la introducció feia... Llegir més menció explícita a una proposta d’independència, la qual no coincideix amb l’ideari d’ICV en el tema nacional, que considera que l’Estatut i la via federal són el camí per assolir els objectius nacionals de Catalunya.
Després aquesta mateixa moció amb el text inicial modificat es va traslladar als ajuntaments de Vilanova i Montbui, i Iniciativa vam votar-hi a favor de la consulta.
ICV va tenir una postura plenament coherent, encara que a tu no t’ho sembli.

Com que barreges el tema del model d’estat amb el de la llengua, aprofito per dir que el model d’immersió lingüística adoptat a Catalunya l’any 1983 es va fer sobre la base d’una proposta del PSUC (partit del qual ICV se sent plenament hereva). Una proposta consistent en una xarxa única, amb el català com a llengua vehicular de l’ensenyament.
Aquest model ha esdevingut un model d’èxit, i de veritable integració per l’alumnat que proveníem de famílies castellanoparlants, així com de defensa de la llengua catalana.
I va ser fruit de la insistència dels partits d’esquerres de refusar solucions que portessin a la divisió de l’alumnat per raons de llengua. Altres partits com CIU, ERC,.. apostaven llavors, per diferents motius, per una doble xarxa(català i castellà).
El posicionament d’ICV en aquest tema és inqüestionable.

La sentència del Constitucional sobre el català m’indigna i és un veritable disbarat, però, i sense voler menystenir la importància del tema, jo em pregunto a qui interessa que ara es torni parlar d’aquest tema quan no existeix cap conflicte real amb el català a les escoles? I no parlem de les mancances que presenten els nostres centres escolars a inici de curs? Unes mancances conseqüència d’unes retallades injustes pactades entre CIU i PP als pressupostos de la Generalitat. I em pregunto també davant la defensa del PP aferrissada perquè es compleixi aquesta sentència sobre el català, com queden els pactes CIU-PP?.

J

Josep

6 de setembre 2011.10:15h

Respondre

Marc, si ja fa temps que hem iniciat el procés cap a la separació, els qui dins del teu partit pensen com tu apreteu perquè aquest procés es consolidi i es tradueixi en una Catalunya lliure.... Llegir més Està a les vostres mans. Front patriòtic per a la independència ja!

P

Pep Itu

Igualada City

6 de setembre 2011.09:21h

Respondre

Gràcies per la sentència! En necessitem moltes així, i si pot ser molt de pitjors... els catalans tenim molt ”aguante”. I tant de bó que el PP guanyés per majoria absoluta... amb una mica de... Llegir més sort, encara es reinstaurarà el Decret de Nova Planta... i tot i així dubto que els catalans siguem prou valents per aixecar-nos i reclamar senzillament la nostra llibertat. Visca Catalunya Lliure! (malgrat tot)

T

Toni Cortès i Minguet

Igualada

6 de setembre 2011.09:16h

Respondre

El 15 de setembre de 2009, tot just ara farà dos anys, el Ple de l’Ajuntament d’Igualada desestimava una moció de suport a la consulta popular sobre la independència, que havia de celebrar-se... Llegir més a Igualada el 25 d’abril de l’any següent, amb un extraordinari èxit d’organització i de participació. El PP i l’Entesa, integrada per PSC i IC-Verds (sí, sí, llegiu bé, els d’Iniciativa també...) hi van votar en contra.
Com a membre de l’organització de la consulta però, sobretot, com a igualadí, vaig sentir vergonya de la decisió presa pel meu ajuntament. Molta vergonya...
Avui, amb actituds com aquesta, me’n sento orgullós
Que continuï...!!! Perquè, com va dir el nostre President Companys ”Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres”
Endavant!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.