TORNAR
PUBLICITAT

L’AIICA i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, dos motors del sector adober a la ciutat

Els dos centres són una garantia de qualitat del producte

economia
Dimecres, 5 octubre 2011. 03:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les sinèrgies que crea el clúster de la pell a Igualada no només són possibles per la concentració d’empreses adoberes que té la ciutat i que és la més gran de l’Estat Espanyol, sinó que la ciutat també compta amb la presència de dos centres que aporten coneixement, recerca i formació al sector; l’ajuden a fer avançar i són partícips de la recuperació: L’Escola d’Enginyeria d’Igualada i el centre tecnològic AIICA.

Joan Carles Castell, Gerent de l’AIICA, explica quins són els serveis que ofereix el centre. En primer lloc cal destacar que ofereixen controls químics (relacionats amb temes legislatius) i físics (que serveixen a la qualitat del producte). A més a més, també ofereixen servei tècnic de suport i desenvolupament a través de l’àrea de recerca i innovació. Castell explica que fins fa uns anys, les innovacions venien de la indústria química, però ara, són també les empreses adoberes que han d’introduir innovacions en el producte per poder ser competitives.

Per la seva banda, l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, que porta uns 50 anys de recorregut, compta avui en dia amb un màster d’adoberia que els alumnes poden fer una vegada superats els estudis de grau. Segons Miquel Vila, gerent de la depuradora i blanquer, la formació de les noves generacions en l’escola d’Enginyeria d’Igualada ha permès el canvi de mentalitat en les empreses igualadines i això n’ha facilitat l’adaptació.

Contacte amb el client final

Tant AIICA com l’Escola d’enginyeria tenen contacte amb el client final dels productes fets a Igualada. Segons explica Joan Carles Castell, algunes grans marques de luxe fan passar controls de qualitat dels productes que compren als industrials de la ciutat al centre tecnològic igualadí. Això, converteix, mica en mica l’AIICA en un centre de referència per a les marques finals.

Felip Combalia, sots-director d’internacionalització de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, també explica que algunes marques finals duen els seus treballadors a formar-se en l’àmbit de la pell a Igualada: ‘Louis Vuitton, per exemple, ha dut a terme classes de formació pels empleats de la seva planta a Barberà del Vallès.

La innovació

Ambdós centres duen a terme tasques de recerca i innovació per millorar els productes i els procediments en la industria de l’adoberia i a vegades, fan projectes de recerca conjunta. Actualment, explica Castell, s’està investigant la manera de poder detectar un producte químic que porten algunes pells vingudes de xina i que pots ser perjudicial en contacte amb la pell humana. Allà on està més centrada la recerca, però, és en aconseguir disminuir la quantitat de productes químics necessaris pel tractament de la pell.

En aquest sentit, les dades demostren que les investigacions tenen el seu fruit. Miquel Vila, gerent de la depuradora, explica que, en els darrers anys s’ha reduït molt la càrrega contaminant que arriba a la depuradora, això es deu, en gran part, a la disminució de productes químics que s’afegeixen a l’aigua durant el procediment per tractar la pell. Aquest fet és molt positiu pel gremi dels adobers que, havent disminuït la càrrega contaminant de l’aigua, poden oferir els serveis de depuradora a altres empreses que la necessitin i així, compartir-ne les despeses.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.