TORNAR

Aquest cap de setmana 5a festa de la Ratafia de l'Anoia

Divendres Festa de l'Eixarreït a l'Ou com Balla, dissabte concurs de ratafies casolanes

cultura
Dijous, 29 octubre 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest cap de setmana es durà a terme la V edició de la Festa de la Ratafia de l’Anoia, una iniciativa a càrrec dels Amics de la ratafia de l’Anoia que enguany arriba al seu cinquè aniversari. La ratafia és un dels licors més populars dels Països Catalans. Es tracta d’una beguda elaborada bàsicament amb nous verdes, plantes aromàtiques i espècies macerades amb aiguardent, que compta amb una llarga tradició que ha passat de generació en generació. A l’Anoia, en els darrers anys hi ha hagut un increment de l’elaboració casolana d’aquest licor, i per incentivar-ho cada any es celebra un concurs de ratafies.

Tast popular de les ratafies participants

Els ratafiaires poden portar una mostra de la seva producció

El jurat premiarà la millor ratafia casolana

Aquest dissabte 31 d’octubre a les 7 del vespre a l’Ateneu Igualadí tindrà lloc el 5è concurs de Ratafies casolanes de l’Anoia. Les Ratafies concursants es podran entregar prèviament al Cafè Bar l’Envelat (C/Òdena 37, tardes de 7 a 10) o bé al Clot del Clos (C. del Clos, 53) on restaran exposades fins la data del concurs, o bé directament a l’Ateneu Igualadí el mateix 31 d’octubre, abans de les 7 de la tarda. En el concurs, hi haurà premis pels 3 primers classificats, on destaca el primer classificat que s’emportarà un quadre dels artistes Krak’s pintat per l’ocasió valorat en més de 300 euros. Els altres premiats obtindran lots de productes a càrrec de les empreses col•laboradores.

Al mateix temps, mentre el jurat delibera, tindrà lloc una xerrada a càrrec de Marc Alsina, de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma. El ponent és autor del llibre “La Festa de la Ratafia. 25 anys” que fa un repàs als més de 25 anys que es celebra aquesta festa a Santa Coloma de Farners, de la qual n’és un dels màxims impulsors. Alsina explicarà des del naixement de la festa fins a la seva consolidació i permetrà conèixer de primera mà l’evolució d’aquesta festa en un dels indrets amb més tradició del país.

Un cop acabada la xerrada, el jurat farà públic el seu veredicte i es proclamarà el guanyador del 5è concurs de ratafies de l’Anoia. Seguidament hi haurà un tast popular de les ratafies participants, així com l’entrega de premis. En el transcurs de l’acte, també es presentarà el videoclip de la cançó “La ratafia, ai Maria!” del grup anoienc Terratombats.

La vetllada continuarà a dos quarts de 10 amb un sopar ratafiaire de castanyada al vestíbul a càrrec del Cafè de l’Ateneu. Per assistir-hi cal reservar lloc escrivint a anoiaratafia@gmail.com o trucant al 630933213 (el preu del sopar és de 12 euros). Durant la sobre taula podrem gaudir de l’actuació de glosa i de cant improvisat a càrrec de Lo Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada i els actes acabaran amb gresca a l’Envelat. Aquest divendres 30 a la nit, es realitzarà la festa de l’eixarreït (combinat de ratafia, tè i llimona exprimida) a l’Ou com Balla d’Igualada.

La ratafia casolana

La festa de la ratafia de l’Anoia vol promoure l’elaboració de ratafies casolanes. Per a tal propòsit, va néixer fa més de 5 anys amb la voluntat de recuperar i revitalitzar una tradició present a moltes llars catalanes. A més del concurs, cada any s’organitza per Sant Joan una sortida a un indret de la comarca (enguany a La Llacuna) on, sota la tutela d’un expert ratafiaire, es fa una recollida d’herbes aromàtiques i nous verdes. Després, pels volts de Tot Sants, les ratafies elaborades durant l’estiu poden presentar-se (i degustar-se) a la Festa de la Ratafia de l’Anoia, que compta ja amb cinc edicions, i que poc a poc s’obre pas en el calendari festiu de la comarca.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.