//Plugins sense CDN ?>
Aquest dissabte 31 d’octubre a les 7 del vespre a l’Ateneu Igualadí tindrà lloc el 5è concurs de Ratafies casolanes de l’Anoia. Les Ratafies concursants es podran entregar prèviament al Cafè Bar l’Envelat (C/Òdena 37, tardes de 7 a 10) o bé al Clot del Clos (C. del Clos, 53) on restaran exposades fins la data del concurs, o bé directament a l’Ateneu Igualadí el mateix 31 d’octubre, abans de les 7 de la tarda. En el concurs, hi haurà premis pels 3 primers classificats, on destaca el primer classificat que s’emportarà un quadre dels artistes Krak’s pintat per l’ocasió valorat en més de 300 euros. Els altres premiats obtindran lots de productes a càrrec de les empreses col•laboradores.
Al mateix temps, mentre el jurat delibera, tindrà lloc una xerrada a càrrec de Marc Alsina, de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma. El ponent és autor del llibre “La Festa de la Ratafia. 25 anys” que fa un repàs als més de 25 anys que es celebra aquesta festa a Santa Coloma de Farners, de la qual n’és un dels màxims impulsors. Alsina explicarà des del naixement de la festa fins a la seva consolidació i permetrà conèixer de primera mà l’evolució d’aquesta festa en un dels indrets amb més tradició del país.
Un cop acabada la xerrada, el jurat farà públic el seu veredicte i es proclamarà el guanyador del 5è concurs de ratafies de l’Anoia. Seguidament hi haurà un tast popular de les ratafies participants, així com l’entrega de premis. En el transcurs de l’acte, també es presentarà el videoclip de la cançó “La ratafia, ai Maria!” del grup anoienc Terratombats.
La vetllada continuarà a dos quarts de 10 amb un sopar ratafiaire de castanyada al vestíbul a càrrec del Cafè de l’Ateneu. Per assistir-hi cal reservar lloc escrivint a anoiaratafia@gmail.com o trucant al 630933213 (el preu del sopar és de 12 euros). Durant la sobre taula podrem gaudir de l’actuació de glosa i de cant improvisat a càrrec de Lo Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada i els actes acabaran amb gresca a l’Envelat. Aquest divendres 30 a la nit, es realitzarà la festa de l’eixarreït (combinat de ratafia, tè i llimona exprimida) a l’Ou com Balla d’Igualada.
La ratafia casolana
La festa de la ratafia de l’Anoia vol promoure l’elaboració de ratafies casolanes. Per a tal propòsit, va néixer fa més de 5 anys amb la voluntat de recuperar i revitalitzar una tradició present a moltes llars catalanes. A més del concurs, cada any s’organitza per Sant Joan una sortida a un indret de la comarca (enguany a La Llacuna) on, sota la tutela d’un expert ratafiaire, es fa una recollida d’herbes aromàtiques i nous verdes. Després, pels volts de Tot Sants, les ratafies elaborades durant l’estiu poden presentar-se (i degustar-se) a la Festa de la Ratafia de l’Anoia, que compta ja amb cinc edicions, i que poc a poc s’obre pas en el calendari festiu de la comarca.