TORNAR

(in)comunicats

Sense cobertura, sense Internet, sense televisió

societat
Dijous, 4 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Enviar un sms, llegir el diari per internet o veure tranquil·lament la televisió. Són actes quotidians que encara no són possibles a tots els municipis de la comarca. Malgrat que des de la Generalitat, a través del pla Catalunya Connecta, s’està treballant per solucionar-los, a hores d’ara encara són molts els anoiencs que es troben incomunicats, d’una manera o altra, a casa seva. Amb poca cobertura de mòbil, sense internet o amb una tdt més aviat fluixa, els casos són nombrosos i variats.

Veciana - Foto: Aj. de Veciana

El gener de 2009 la Generalitat va presentar el Pla Anoia Connecta, que inclou 58 actuacions a la comarca per dotar de telefonia mòbil, banda ampla i tdt a tots els nuclis de població de més de 50 habitants. Segons dades de la Secretaria de Telecomunicacions, el desplegament del pla a nivell català es troba actualment al 97,25% pel que fa a telefonia mòbil; al 96,15% en banda ampla; i al 85,71% en tdt. Tot i això, encetem el 2010 i persisteixen, encara, nombroses deficiències en l’àmbit de les tecnologies de la comunicació.

Noves torres

El Consell Comarcal és qui fa de mitjancer entre les demandes del territori i la Secretaria de Telecomunicacions, i s’encarrega de fer un seguiment del desenvolupament del pla. Carles Casanova, conseller de Societat de la Informació, explica que ‘ja hi ha diverses actuacions fetes i torres instal•lades, com per exemple a Veciana i a Copons, i n’hi ha diverses més de projectades’. Aquestes torres poden distribuir senyal de telefonia, banda ampla i tdt, i es posen a disposició de les companyies explotadores, però la seva instal·lació és complicada: Casanova explica que ‘fer-hi arribar l’electricitat és molt costós i, sovint, els tràmits s’endarrereixen a causa de permisos mediambientals’.

De totes maneres, tenir instal·lada la torre tampoc no soluciona tots els problemes. A Copons tenen una torre col·locada des del juliol passat, però encara no tenen cobertura de telefonia mòbil. ‘A les companyies no els sembla atractiu un mercat de 300 veïns’ explica Ricard Espelt, regidor Noves Tecnologies i Comunicació de Copons. Des del municipi s’ha establert contacte amb les companyies perquè donin servei al poble, però de moment l’única que ha mostrat cert interès és Vodafone, que està estudiant el projecte. D’altres municipis amb torre però amb poca o inexistent cobertura són Sant Martí Sesgueioles i Veciana, aquest darrer on la instal·lació encara s’ha d’electrificar. A part d’aquests, se sumen a la llista de cobertura deficient Carme, Sant Pere Sallavinera, Castellfollit de Riubregós, Els Prats de Rei, Cabrera d’Anoia i algunes zones del Bruc o la Pobla de Claramunt, entre d’altres.

A Miralles, sense televisió

El cas de Santa Maria de Miralles encara és més insòlit. Sí que hi ha cobertura de telefonia mòbil, però en canvi no poden accedir a Internet perquè la línia està saturada i la companyia no l’amplia. Per tant, tampoc pot contractar-se telefonia fixa. A la problemàtica de Miralles s’hi suma l’apagada analògica del 19 de gener, que va deixar el municipi pràcticament sense televisió, ja que la tdt pot sintonitzar-se només en algunes llars afortunades. L’alcalde, Josep Maria Torrens, explica que la situació és desesperant, perquè a banda de la televisió, Internet cada vegada és més necessari.

A grans mals, grans remeis

La baixa qualitat de la senyal de tdt és un problema compartit per diversos pobles. Al nord de la comarca no arriben tots els canals, i els que ho fan sovint presenten intermitències i talls en la imatge i el so (sobretot quan coincideix amb condicions climatològiques com vent, pluja o tempestes). L’orografia també dificulta la recepció de la senyal: a Copons, per rebre la televisió analògica ja van haver d’instal·lar una antena comunitària per a tot el poble; ara amb la tdt només s’han hagut d’adaptar. A la Torre de Claramunt també tenen problemes a l’hora de mirar la televisió, sobretot al casc antic, on sempre s’havia vist correctament.

Pel que fa a Internet, a la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca s’està posant en marxa una xarxa sense fils per evitar caure en aquesta escletxa digital. Als pobles en què s’està provant estan contents amb el resultat. A Masquefa també s’ha posat en funcionament una xarxa wifi, però en el seu cas sobretot per oferir un accés més barat a Internet.

En definitiva, una casuística diversa però que afecta de manera bastant general a tota l’Anoia. Des del Consell, Carles Casanova diu que s’és ‘conscient dels problemes que això suposa per als municipis afectats’, però que s’està fent tot el possible perquè la Generalitat desplegui el Pla el més ràpid possible i inclogui les modificacions necessàries per al territori. Per exemple, que pugui donar servei als municipis de menys de 50 habitants, poblacions que, inicialment, no s’hi comptaven.


8 Comentaris

J

Joan

Vilanova del Camí

4 de febrer 2010.16:07h

Respondre

antenes no, comunicació no, No, de fet tinc el telefon de sempre amb fil i em comunico com sempre, tinc internet amb fil i vaig a 6 MB, em sembla que sense fils també hi podriem viura el problema... Llegir més son les ilegalitats...

j

josep

igualada

4 de febrer 2010.16:04h

Respondre

cesk, potser tens raó o potser t’has acostumat a un entorn hostil (hi ha gent que viuen en abocadors i també dormen). Segurament ens quedarem sense saber-ho. Espero que amb el temps ens anirem... Llegir més creient o descreient els efectes sobre la salud i el benestar de la sobreexposició a tota mena d’ones. Els estudis que vagin sortint haurien de, algun dia-any-segle, aclarir-nos-ho.

i

incomunicada

Sant Marti de Tous

4 de febrer 2010.16:01h

Respondre

Doncs sincerament jo penso com el Marc, feina rai amb les senyals als pobles, l’internet encara funciona prou be, però no prou tenint en compte que molta feina la faig a travès d’ell, i lo de... Llegir més les series fa una rabia... de tant en tant els canals desapareixem, etc.. O els mòbils que en dies tapats com avui aqui ni cobertura ni res.

Molt be l’article.

P

Pep

Igualada

4 de febrer 2010.15:35h

Respondre

A veura no vui marxar per que si, el metge m’aconsellat que marxi lluny de les antenes per consell seu, donades les meves molesties, la meva filla està igual i més veins del bloc de pisos els hi... Llegir més pasa el mateix, es curios peró tot va començar far 4 anys, al principi no era res peró la cosa a anat a pitjor, sort que estic de lloguer i se que un pis al costat d’antenes de telefonia mòvil no valen ni la mitat que un pis normal lluny de les antenes, sabies que es mes segur un cementiri nuclear al costat de casa que una torra de telefonia mòvil ? no, pues informat, cesk tu aguanta fins que ja no puguis més, llavors ja serà massa tard. per al pagesot si posses les antenes a 2 km d’Igualada en tota la ciutat hi hauría cobertura de sobras.

Antenes fora ja !!!

M

Marc

Alta Segarra

4 de febrer 2010.14:18h

Respondre

Ja hi sóm. Sempre la centralitat d’Igualada als comentaris. Sabeu que és no poder rebre un missatge o una trucada perquè no tens cobertura? Haver de deixar de seguir la sèria favorita perquè... Llegir més nose que ha decidit que avui el tdt no es vegui bé, ho haver d’esperar més d’un minut per poder carregar aquesta pàgina, si estàs de sort i la companyia Telefonica decideix ampliar les línies del teu poble perquè t’arribi 1Mg, pagant-la a preu d’or ja que no hi ha competència?!
No, per sort els d’Igualada no sabeu el que és. Els de l’Alta Segarra si. Per això vull donar les gràcies al diari per fer aquest article, és un assumpte que cal solucionar. I el consell comarcal que s’hi posi, que si volem wifi ens hem d’espavilar per la mancomunitat però després no parlis de crear una nova comarca, que Igualada no vol sentir que els del nord se’n vagui sols... indignat, aquesta és la paraula que em defineix!

C

CesK

Igualada

4 de febrer 2010.12:50h

Respondre

Pep, jo em dedico al ”mundillo” només a la meva habitació, a 2 metres a la rodona tinc 4 aparells emetent les 24h wifi (1 emissor standard b, 1 emissor i 1 receptor estandard g i 1 emissor... Llegir més standard n). Un telefon amb Dual SIM de dos companyies diferents (Yoigo i Vodafone) engegat les 24 hores, i cada 3 setmanes (quan em pertoca la guàrdia de processos nocturns) un portàtil amb connexió 3G permanent (Mstar) i un mòvil (Mstar) funcionant i dormo com un tronc, em desperto si hi ha quelcom i em truquen per solucionar la incidència. Més el wifi que puguin tenir els veïns i un sistema de transferència per RF.

Segur que el teu problema de son són les antenes? Perquè segons la teva teoria jo no hauria d’acoclar l’ull...

p

pagesot

igualada

4 de febrer 2010.09:57h

Respondre

per coherencia... no es pot estar comunicat sense antenes... comunicació si: antenes si, comunicació no: antenes no... el que no val es demanar estar comunicat i no voler antenes. Si la proposta a... Llegir més més és q les antenes les posin a alguna casa de pages per comunicar-te a tu...

P

Pep

Igualada

4 de febrer 2010.09:33h

Respondre

Comunicació si, peró les antenes de telefonia mòvil fora de la ciutat ja, tinc una antena al costat de casa i mes de 15 wifis que veig al dormitori, es imposible dormir em desperto 2 o 3 vegades... Llegir més cada nit, malt de cap cada dia, estic pensant de marxar de la ciutat...

Antenes fora de la ciutat ja !!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.