TORNAR
PUBLICITAT

Òdena vol reprendre el projecte de la Zona Franca i espera el suport dels altres municipis de la Conca

L’alcalde, Francisco Guisado, celebra el suport del conseller

politica
Dimarts, 12 abril 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El batlle d'Òdena, Francisco Guisado, veu viable reprendre la construcció d'un gran polígon al municipi. Les declaracions del conseller Jordi Baiget, responsable d'empresa, fa unes setmanes, on es mostrava partidari d'habilitar una superfície industrial de gran tamany, obren la possibilitat i també el debat.

El govern d'Òdena veu necessari tornar a estudiar la possibilitat d'instal·lar una gran superfície industrial al municipi. Per bé que la Zona Franca refredava fa mesos 'sine die' la seva implantació a l'Anoia per motius econòmics, l'alcalde Francisco Guisado explica a Anoiadiari que "sabem de l'interès d'emprenedors" i de l'entorn del Consorci per rescatar una iniciativa similar. Guisado admet que "és molt complicat" però que "ara tenim la complicitat del conseller". L'alcalde afegeix que per accelerar aquesta superfície "no caldria un pla urbanístic municipal" -que requeriria més temps i tràmits- sinó que podria accelerar-se amb figures de planejament com "un pla director, com ja existeix amb el polígon dels adobers".

Can Morera pot tornar ser motiu de debatEn una recent visita a l'Anoia, Jordi Baiget, conseller responsable d'Empresa de la Generalitat, va afirmar que es plantejaven crear una nova superfície industrial per encabir empreses de gran tamany. Les característiques serien les del polígon que ja s'havia projectat a Can Morera i que va tenir contestació per part de veïns i grups polítics. Guisado manifesta que "la Generalitat és la que parla d'impulsar-ho i ens ha de definir com vol procedir". La revisió normal del planejament podria ser "lenta" i un pla director simplificaria els passos.

Ara bé, l'alcalde odenenc ressalta que "no tirarà endavant sense el suport de la Generalitat ni del territori" i que per això "cal que els agents econòmics de la comarca, els socials i també els ajuntaments s'entenguin". També que "no és un projecte municipal, sinó que és de tota la Conca i primer de tot cal l'aval de l'alcalde d'Igualada. Per la nostra part no serem un destorb per al projecte". Un dels obstacles ja el perfila la mateixa Generalitat: el cost econòmic global, que ha fet posposar el tren gran i que requeriria de moltes complicitats.


2 Comentaris

M

Marc

l'Espelt

13 d'abril 2016.16:22h

Respondre

No ho sé, però a l’Espelt ens hi tornaràn a trobar en contra. Volem ser rurals. Quin desastre tenir altre cop el Guisado...

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

12 d'abril 2016.20:21h

Respondre

Òdena no farà res i Guisado menys.

Per fer un polígon a Can Morera cal un POUM. Això ho sap Guisado perquè precisament Urbanisme li va dir el 2007 que si volia tirar endavant un polígon de... Llegir més 370 Ha de sòl industrial calia fer una POUM, senzillament pel % que representa d’augment de superfície urbana sobre la superfície actual i aquest criteri no ha canviat.

Guisado a mes va tirar endavant el 2011 un POUM que Urbanisme li va tombar i tornar perquè el va aprovar sense els informes mediambientals que a posteriori a més van ser desfavorables.

El Govern de CiU/ERC va posar en marxa un nou POUM per mobilitzar nou sou industrial, no pas a Can Morera ja que segueix sent un disbarat. Però mira que curiós que ha estat el propi Guisado qui ha aturat el POUM que teníem en marxa i que ara precisament perquè ell govern hauria pogut tirar de nou endavant al seu gust (o no).

El Conseller Baiget, home llest, és el Conseller d’Empresa i Ocupació i no té ni idea d’on està Can Morera i és lògic donat que fer un polígon no depèn de la seva conselleria si no de Territori i Sostenibilitat. Que li preguntin al Conseller de Territori i Sostenibilitat o al Director General d’Urbanisme, a veure que en pensen de Can Morera.

S’està traient suc d’una entrevista al Conseller on el periodista li preguntava per projectes concrets (entre ells, desdoblament C15, Can Morera, estació intermodal La Granada, l’ETF, etc) i la resposta del Conseller va ser una resposta genèrica, política, en el sentit d’allò que tan agrada sentir als anoiencs i que no concreta res. Va respondre (i la tinc gravada i l’he tornat a escoltar ara mateix) que el Govern tenia sobre la taula la planificació de com l’Anoia d‘estar connectada ambla resta de la país. També va dir “que hi fa falta un polígon? Doncs treballarem perquè sigui una realitat. D’aquí a dir que tenim la complicitat del Conseller i que la Generalitat vol impulsar-lo n’hi va un molt gran tros.

El que si que és lamentable és sentir l’Alcalde Guisado dient que “primer de tot cal l’aval de l’alcalde d’Igualada”.

El que cal primer és que el municipi d’Òdena hi estigui d’acord i després ja en parlarem sobre quina incidència hi ha de tenir la resta de la Conca i l’Anoia. Quina mena d’alcalde és el que traspassa la responsabilitat del que urbanísticament s’ha de fer, i es competència d’Òdena, al municipi veí? Òdena no ha de demanar aval a ningú. Mare meva quin ridícul!

També Guisado manifesta que ”la Generalitat és la que parla d’impulsar-ho i ens ha de definir com vol procedir”. Ja ja ja ja. Em peto de riure. La Generalitat no impulsarà res. Caram, abans en el mandat 2007-2011 era l’Ajuntament d’Òdena qui havia d’impulsar el polígon (en el marc del POUM) i així ho va fer (i la Generalitat li va tombar) i ara resulta que és la Generalitat. És evident que un POUM l’aprova la Generalitat definitivament, però qui l’impulsa i les aprovacions inicial i provisionals les tramita i aprova l’Ajuntament.

En fi, fum fum fum. Sembla que no hem après res en tants anys, i seguim tirant per sortir del forat de projectes que no depenen de l’Anoia si no que es decideixen a 80 quilometres de l’Anoia i amb diners que no existeixen.

NOTA: Crec que el Cisco Vilaprinyó estava esperant la meva resposta. Quan jo era alcalde els temes importants els contrastava amb el Guisado a l’oposició. ara sembla que el que pensa l’oposició no cal. No passa res, però a vegades cal constatar la informació, amb qui sigui, però contrastar-la.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.