TORNAR

Castellolí, obligat a talls d'aigua davant la sequera i les condicions que imposa ATLL per la connexió

L’alcalde denuncia que els preus per connectar amb les tuberies ”són inassumibles”

societat
Divendres, 5 febrer 2016. 13:20. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Aquest mes de gener, davant la situació de sequera, l'Ajuntament de Castellolí ha començat a aplicar restriccions d'aigua als veïns en horari nocturn. La solució per paliar la carència, la connexió amb els tubs d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) és a uns preus que no es poden afrontar, segons el batlle Joan Serra. 

Des d'aquest gener, la vida quotidiana de Castellolí es veu afectada per la manca d'aigua. La sequera que s'arrossega des de fa mesos ha ocasionat que no quedin pràcticament reserves, "els pous propis amb els que funcionem i l'aqüífer estan en un nivell molt baix, més que mai" explica Joan Serra, l'alcalde del poble. Davant aquesta situació, i com a mesura de consicienciació, l'Ajuntament ha optat per fer restriccions des de 2/4 de 12 de la nit fins a 2/4 de 8 del matí als veïns, de dilluns a divendres. Una de les solucions, que seria la connexió amb el tub principal d'ATLL, que garantiria el subministrament sense problemes, no es pot fer "degut als costos de la connexió, que no podem assumir" explica l'alcalde. 

El funcionament de bona part dels serveis del poble és en base de camions cisterna, davant l'esgotament de les reserves de l'aqüífer. Les restriccions, tot i que no s'han aplicat encara a les empreses, també han ocasionat canvis en les activitats econòmiques. El Parc Motor, per exemple, "recorre a aigua portada de fora per a fer les tasques de neteja del circuit". Serra agraeix a veïns i negocis l'esforç que estan fent davant una situació dramàtica.

La clau de volta de les carències és també el cost que tindria la connexió amb l'ATLL. El preu per connectar amb la xarxa -que tècnicament no té cap impediment- "no es pot afrontar, ja que per fer l'enllaç amb el tub exigeixen un consum mínim que el poble no té". Una situació que és similar a la d'altres poblacions de l'Anoia. El cost de la connexió és "d'un 30% del nostre pressupost anual. Impossible de pagar". Han demanat, com a mínim, que hi hagi aigua de la xarxa ATLL disponible per a "serveis com els Bombers o les ADF, per casos d'incendis al bosc com els del passat estiu, o pels camions que cremen a l'autovia". 

De cara a un futur immediat, Serra planteja que caldran més sacrificis si no hi ha un canvi substancial i es produeixen pluges que paliïn la situació. Els talls continuarien i parla de replantejar-se l'obertura de serveis com la piscina municipal.


1 Comentaris

j

josep mª verges prat

Igualada

6 de febrer 2016.10:46h

Respondre

Cal trobar la solució que no pot ser tant difícil, o passarà el mateix també amb la que esta a punt d’arribar de La llosa de cavall?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.