//Plugins sense CDN ?>
Aquest dimecres, 23 d'agost, la històrica parella de Gegants d'Igualada estrenaran una imatge rejovenida, després del procés de restauració al qual han estat sotmesos darrerament, al taller del navarrès Aitor Calleja. A les set de la tarda, tothom qui ho desitgi, podrà acompanyar als portadors dels gegants, de l'Associació Cultural Dessota, a la casa de la Festa, al Museu de la Pell d'Igualada, a buscar els gegants i acompanyar-los fins l'Ajuntament, on es podran visitar, tot esperant per participar en diversos actes de la Festa Major.
El 24 de juny de l'any vinent, els Gegants d'Igualada celebraran el seu 75è aniversari. Per commemorar-ho, l'associació Dessota, portadors dels gegants, gan organitzat una sèrie d'actes i activitats. El tret de sortida és la presentació d'aquest lifting que ha rejovenit la parella de gegants històrics d'Igualada. "Aquests es trobaven en un estat força delicat de conservació tant de policromia, cartró com de l’estructura interna, fruit de les nombroses sortides, cops i algun petit ensurt al llarg de tots aquests anys", expliquen des de Dessota, que va decidir "tirar endavant amb una restauració a fons que els permetés continuar complint amb el seus compromisos festius i com no, assegurar la conservació d’aquests elements que formen part del patrimoni de la ciutat d’Igualada".
Un treball de restauració molt acurat
Per a la seva restauració, l'entitat tenia clars dos elements: calia recuperar de nou les fesomies originals, deformades pels cops i les capes de pintura afegides, fruit de les diverses reparacions que s’havien anat acumulant damunt amb el pas dels anys. Alhora, també es va decidir que es volia aconseguir uns gegants més manejables i lleugers. La tasca es va encarregar al taller del navarrès Aitor Calleja, constructor i especialista en imatgeria festiva. La junta de Dessota ens explica com va anar el procés de restauració: "El procés va ser força complex ja que es va haver de retirar ,amb molta paciència, les diverses capes de policromia i materials com ara cartró, massilles, fibres ..., afegits en les diverses reparacions, fins arribar al cartró original. En el cas del gegant es va aprofitar per despullar-lo de totes les capes fins i tot de la perruca de cartró pedra que donava forma al seu cabell, fins arribar al cartró inicial on es va procedir la delicada feina de recomposició i remodelació del rostre. Feina que amb paciència i molta cura va aconseguir tot mostrant la seva imatge original. Durant el procés decapat es va descobrir la curiositat que el casquet que donava forma els cabells era totalment extraïble, i entre el casquet i la closca del gegant hi havia un grapat de fulls de diaris datats dels mesos de març i abril de l’any 1951, com a forma de farciment. Aquest fet va permetre deduir que el gegant ja havia patit una caiguda durant aquell estiu i s’havia dut a restaurar al taller de “ el Ingenio” i per tant el seu rostre, concretament les galtes i els llavis ja començaven a mostrar signes de deformació. Durant aquests últims mesos en la seva estada al taller, també s’ha aprofitat per construir uns nous cossos i braços, molt més proporcionats, lleugers i resistents; ja que els originals estaven molt malmesos i el mateix constructor va desconsellar-ne el seu ús".
Tanmateix, la junta de Dessota va decidir conservar els cossos vells amb la voluntat d’exposar-los permanentment a la Casa de la Festa, com a peça museística i ampliar i enriquir d’aquesta manera els elements pedagògics divulgatius entorn als gegants.
75 anys d'història a les espatlles
L’actual parella de gegants va ser estrenada el 24 de juny de l’any 1943 durant la festivitat de Corpus i fou adquirida a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona per la Comissió Gestora Municipal, segons un acord signat el 4 de juny del 1943 amb un cost total de 9.500 pessetes.
Durant tos aquest anys han estat els ambaixadors de la ciutat d'Igualada participant en nombrosos actes destacats del món geganter, com ara: El Concurso provincial de gigantes celebrat a Terrassa l'any 1950; l'estrena de la geganta Pubilla de Manresa, el 21 d’octubre de 1951 i també a l'estrena dels gegants vells d'Olesa de Montserrat, el 17 de juny 1962 sortida que van participar juntament amb els gegants del Poble Sec. També cal esmentar la participació a les festes de la Mercè de Barcelona durant els anys 1954, 1956 (acompanyats pels gegants nous del Carrer de Sant Agustí); així com les dels anys 1972 i 1977.