TORNAR

Escapada al Castell de Castellolí i dinar al Nou Urbisol

Divendres, 30 gener 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest cap de setmana us proposem una escapadeta a Castellolí, un poble que forma part del camí de Sant Jaume i, també, dels Castells de Frontera de l’Anoia. Precisament, un dels encants de Castellolí és el seu entorn natural. Us proposem una curta sortida fins al castell de Castellolí, que podem arrodonir amb un dinar al restaurant Nou Urbisol.

Una mica d'història

El poble de Castellolí deu el seu nom als orígens del castell, documentat a meitats del segle X com a "castrum Audelino (o Odolino)" i que formava part dels castells de frontera que varen lluitar contra les tropes musulmanes. A principis del segle XI, el castell fou atacat pel sarraïns, que venjaren el trencament de pau dels comptes davant Almansur.  El castell tenia una situació molt privilegiada: custodiava l’accés a la vall del Llobregat pel coll del  Bruc.  En l’època feudal, primer, el castell era propietat del monestir de Sant Cugat i posteriorment el castell de Castellolí, juntament amb els castells d’Òdena i de Claramunt, van ser del control del vescomtat de Cardona; fou testimoni de fortes batalles contra la vila d’Igualada, propietat de la casa de Barcelona. Durant la Guerra del Segadors, el castell va jugar un paper important per defensar el territori contra les tropes castellanes. A final del segle XIX, les guerres carlines van ser l’últim episodi del castell de Castellolí on hi havia un destacament militar que defensava el camí i l’accés a Igualada.

 

El castell, avui

Quan arribem al turó del castell, primer ens trobem amb les restes de l’església de Sant Vicenç i una petita part de la muralla del castell. El camí de l’esquerra ens porta fins les escales que pugen fins al punt més alt del turó, des d’on es poden veure les ruïnes del castell: part de la muralla, la cisterna i dues estances amb arcs de mig punt. En un dels extrems es conserven restes de l’absis ornat amb bandes llombardes de l’església de Sant Vicenç, que fou parroquial fins l’any 1705. Aquesta església romànica que estava al costat del castell, era d’una sola nau, amb volta de canó. A l’exterior i al llarg de la nau presenta a distàncies regulars, una mena de petits “contraforts” que sobresurten de l’estructura de la paret. Es va construir amb pedra ben tallada en blocs petits i regulars. Al segle XVIII aquesta església parroqiual es va substituir per una nova, també dedicada a Sant Vicenç, que perdurà fins a la guerra civil.

Des d'aquests indret tenim unes vistes privilegiades: boscos de pins, el poble de Castellolí i la riera; a l’altra banda de l’autovia ens trobem la serra dels Ninots. Si el dia és serè podem veure les muntanyes nevades del Cadí i el Port del Compte. A l’oest, es veu la Conca d’ Òdena amb el Puig Aguilera i, al fons, la serra de Rubió amb els parcs eòlics. Per la banda del sud, podem veure diferents turons i la muntanya de la Monja i, al fons, el nucli de Capellades al fons. A l’altra banda veiem Can Llucià i el coll del Bruc amb les muntanyes de Montserrat al fons.

També podem donar una volta pels entorns del castell: podem anar fins a la casa de Can Muset. Pel camí podem veure  barraques de pedra seca i, ben aprop, les coves de Can Llucià i la Font del Ferro. 

Com arribar-hi?

Des del nucli antic de Castellolí agafem el carrer principal, l’avinguda de la Unió, actualment camí de peregrinatge de la Ruta del Camí de Sant Jaume. Deixem el nucli de Castellolí i seguim els indicadors direcció a la residència canina el Gos Blanc, la carretera ens porta primer pel lateral de l’autovia A-2 i després d’uns revolts agafem una altra carretera amb oliveres i vinyes. A mig camí veurem que el Camí de Sant Jaume es desvia a l’esquerra, direcció a Montserrat. Nosaltres continuem recte i agafem la pista ampla de la dreta, direcció a Cal Jaume. Pel camí de pujada al castell ens trobem torrents, boscos de pi blanc i més endavant zones de conreu amb ametllers i cereals; ens trobem també alguna antiga barraca de pedra seca. Cal esmentar que Castellolí té dues rutes per conèixer aquest patrimoni arquitectònic molt visible a les zones de Cal Tardà i els Marges. Estem a prop de la masia de Cal Jaume, nosaltres continuem pel camí seguint els indicadors de l’Anoia panoràmica que és el mateix recorregut del sender GR-172, direcció a Montserrat o la ruta dels castells de frontera en BTT. Un cop hem deixat la masia a la nostra dreta podem veure la bassa i uns quants metres més amunt deixem el cotxe en una petita esplanada on hi ha una bifurcació de camins. Des d’aquest punt es pot observar el turó del castell a l’esquerra i la serra de la Monja a la dreta. Agafem el petit camí de l’esquerra i caminem 500 metres fins arribar a les ruïnes del castell. 

També es pot arribar fins al turó del castell pel camí de pujada que ens porta primer a l’església Vella del segle XVIII i després a les ruïnes del castell d’Aluí. Aquest camí s’ha d’agafar des del nucli de Castellolí. Una vegada hem travessat la riera de Castellolí pel pont de la font, deixem la zona escolar i comencem a caminar per la Ronda de la Font i el camí del cementiri fins a l’església.

Restaurant Nou urbisol

Podem arrodonir aquesta petita sortida pels entorns de Castellolí amb un dinar a un dels espais gastronòmics emblemàtics del poble: el Nou Urbisol.

El restaurant, reformat fa uns anys, ofereix  tres sales, la més gran amb capacitat per a 70 persones, el menjador Júlia per a 40 persones, i el menjador Genís per a 25 comensals. Totes ofereixen un ambient elegant i acollidor.

Un dels lemes de la cuina del restaurant és "de la terra al plat". Un lema que es basa en "la cuina catalana de mercat, d'exquisita simplicitat, preparada amb molta cura. Una cuina pensada per potenciar l'autèntic sabor que els productes naturals ens ofereixen i gaudir-los en delicioses receptes", tal i com expliquen des del restaurant. La carta ofereix una àmplia varietat de propostes: plats per picar (Pernil bellota amb pa de coca, Pop a la gallega, Cloïsses al vi blanc, Escamarlanets a l’allet, etc); Entrants freds (Terrina de foie amb carpaccio de bou i bolets, Amanida tèbia de llagostins i cansalada confitada, Alvocat amb mozarela i salmó fumat, etc); Entrants calents (Variat de verdures escalivades a la brasa, Els canelons de la casa, etc); Arrossos i fideus (Arròs amb llamàntol, Risoto de ceps i foie, La paella parellada, etc); Bacallà (Les cocotxes de bacallà al pil pil, Bacallà confitat i a la brasa amb verdures i pebrot, etc.); Carns a la brasa (Steak tartar, Filet de vedella, i una de les especialitats de la casa: Entrecot de bou a la llosa, etc.); Peixos (El suquet de rap amb gambes, Tronc de rap a la llossa amb verdures al caliu, Lluç amb oli d’olives negres sobre tomàquet a la farigola, etc.); Carns saltejades (El filet de vedella amb salsa oporto i foie, L’espatlla de cabrit rostida al forn amb peres, Magret d’ànec amb salsa de vi dolç,foie i fruites rostides, etc); i la Carta de Temporada (Filet de vedella amb trompetes de la mort i ceps, Llom de cèrvol amb fruits vermells i poma, Perdiu amb un escabetx suau amb castanyes, etc).

El restaurant Nou Urbisol també pot organitzar les vostres, banquets i celebracions. També ve a casa vostra o a l'espai que vosaltres escolliu i tindran cura de tots els detalls del vostre banquet perquè vosaltres nom és us hagueu de preocupar de gaudir de la festa.

Contacte

Ctra. Nacional II, Km. 562, Castellolí

93 808 40 03 / 93 808 41 62

On dormir

Masia de Turisme Rural – Cal Jaume Cal Jaume - 937446117 i 607200173

On menjar

El Cafè de la Brillante - Av. de la Unió, 50

Restaurant Cal Betes - Av. de la Unió, 61 - 938084900

 Cal Forner - Av. de la Unio 27 - 938084966

Restaurant el Marino - Autovia AII, km. 561 - 938084004 i 76797933

Restaurant el Nou Urbisol - Ctra. NII, km. 562 - 938084003

El Racó del Parcmotor - Masia de Can Parera - 937446567 i  669883440

Adreces d'interès

Galeria



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic