TORNAR

Anem a buscar "llenties" a Collbàs

Divendres, 20 febrer 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest cap de setmana us proposem una sortida per la serra de Collbàs, fins a l'ermita, on podrem trobar fòssils. Podeu arrodinir el cap de setmana amb una estada a la casa de turisme rural Casadelvall, a Carme.

Començarem aquesta sortida des del Parc Fluvial de Vilanova del Camí. Abans de començar a caminar, podem disfrutar una estona d'aquest espai que en els darrers anys, i gràcies al Pla Director del Riu Anoia, s'ha pogut recuperar per al gaudi dels veïns i visitants. Durant dècades Vilanova del Camí (com Igualada o Santa Margarida de Montbui), han viscut d'esquenes al riu, un riu i el seu entorn que s'havien anat degradabt per l'efecte de la contaminació de les indústries adoberes i papareres. Antigament, el riu només s'utilitzava per a regar els horts, per fer funcionar els molins i poca cosa més. Ara és un privilegiat espai per passejar, fer esport, etc.

Ens posem a caminar! El total del recorregut és de 6 Km. i està previst de fer en 1h 45min. aproximadament. Enfilarem cap al dipòsit de Can Titó, que abasteix d'aigua la població de Vilanova del Camí. Cada any, per la festa de San Hilari (mes de gener), s'organitza la popular Pujada als Dipòsits. Des d'aquí agafarem el PR C119, que trobarem sempre ben indicat. Aquest PR, conegut com "Cinturó de la Conca d'Òdena", és un recorregut circular de 68 km., que enllacen la Pobla de Claramunt, Carme, Montbui, Jorba, Igualada, Rubió, Castellolí, Òdena i Vilanova del Camí. Seguirem aquest PR durant 4 Km, des del dipòsit de Can Titó fins a uns metres de l'ermita de Collbàs. Aquest PR el podem connectar amb el GR–172 que condueix cap a Santa Margarida de Montbui i cap a la Tossa de Montbui.

L’actual santuari és de l’any 1793, tot i que ja se cita al segle XIII. Inicialment va dependre de Santa Maria de Claramunt i des de 1779 és sufragani de Sant Martí de Carme. A l’interior es venera la Mare de Déu de Collbàs (l’original va desaparèixer a la guerra civil), una imatge de la Verge dreta que té el Nen al braç esquerre, mentre sosté un bolet amb el dret (sembla que aquest element es va afegir en la reproducció, ja que l’original sostenia un fòssil, element que és absolutament singular en les representacions marianes). És tradicional la celebració de l’Aplec del Dilluns de Pasqua de Resurrecció; antigament s’hi dansava el Ball dels Càntirs, per a invocar la pluja.

L'indret on s’aixeca el santuari és conegut pel coll de la Llentilla o Llentia, per l’abundància de nummulitis, grup de fòssils característics de l'eocè marí, que reben aquesta denominació popular per la seva semblança amb el llegum homònim. En aquest indret es troben en grans quantitats, ben individualitzats, dins de terrenys margosos. Es van extingir a la fi de l'oligocè. Eren protozous marins gegants -de pocs mil·límetres fins a 6 cm de diàmetre- del grup dels foraminífers, amb un cos recobert d'una closca calcària.

Casadelvall: turisme rural, faniliar, cutural, actiu. Per gaudir dels sentits...

Casa del Vall és una antiga casa de poble –anterior al 1800- per 9 persones, àmplia 250m2, acollidora, decorada amb tendresa, on la fusta i els colors són protagonistes. Amb 4 habitacions (2 triples, 1 doble, 1 individual i possibilitat supl.) i 2 banys complerts, sala de jocs, terrasses, antic celler, cuina-menjador, sala de ping-pong.

Al caddavant hi ha la Victòria i el Joaquim, que l'han preparat curosament, fins a l'últim detall –espelmes, brodats, mobles restaurats, flors, aromes, sorpreses…- oferint un tracte personalitzat, agradable i professional. Si i aneu, us informaran de tot el que necessiteu: tradicions, costums, llocs d’interès … segons les vostres preferències i  us recomanaran rutes, indrets, visites, activitats, gastronomía i bodegues que us puguin interessar.

Els nens gaudiran d’un espai molt ben acondicionat pensat pedagògicament per ells, per què gaudeixin, aprenguin i us pogueu relacionar en un ambient distès i creatiu, afavorint la bona comunicació.

Entre les serralades d’Orpinell i de Queralt trobem racons on es respira tranquil·litat i encant,  amb una riera que la travessa amb una rica, sorprenent i diversa natura verge  per descobrir: coves prehistòriques, fossils, bolets, salts d ‘aigua, muntanyes de pedra, boscos, camps de cereals, amb la seva canviant flora i fauna.

 

 

Contacte

Carrer del Vall, 4, Carme

938068347 – 687803502

On dormir

Casa del Vall
Turisme rural
Carrer del Vall, 4 Carme
tel. 687803502

On menjar

Restaurant Cal Marcet
Avinguda Catalunya, 52 Carme
Tel. 93 8080177
 
Bar- Restaurant ENRIC
Avinguda Catalunya, 11 Carme
Tel.93 8080006
 
Masia Racó de Carme
Restaurant
Ctra. De la Pobla de Claramunt a Carme, Km. 3,700 Carme
Tel. 678 93 78 73

Adreces d'interès

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic