//Plugins sense CDN ?>
Aquest cap de setmana us proposem una petita excursió pels voltants d'Òdena: un recorregut que transcorre pels conreus de vinya, passant per la font de Can Macià, pujant al Puig Aguilera i tornant pel Raval d'Aguilera. Aquesta sortida, fàcil i amena, per fer amb la família, es pot complementar amb la visita a altres punts d'interès d'Òdena i un bon dinar o sopar al restaurant Els Cubs.
Pujar al Puig Aguilera té molts atractius: una passejada fàcil que transcorre per diferents paisatges, des del bosc mediterrani als nogensmenys mediterranis conreus de vinya, ametllers i oliveres, i una excepcional vista de la Conca d'Òdena des del cim del puig. Aquesta excursió s'emmarca dins les Rutes de l'aigua, que agafen el riu Anoia i les seves rieres com a protagonistes de diverses propostes per fer excursions a peu i també recorreguts en bicicleta per l'entorn més proper. La majoria d'aquests itineraris són de dificultat fàcil i oberts a tothom, especialment per fer amb la família i gaudir del paisatge. Els itineraris passen per camins rurals, corriols i senders per on passen els torrents, les rieres i el riu Anoia. També entren als nuclis urbans on podem trobar els recs d'aigua, els molins i les fonts. Dins el terme d'Òdena podem trobar diversos itineraris: al Pont de la O i la I, els torrents d'Òdena i la font de Ca l'Enrich; i el que us proposem per aquest cap de setmana: la pujada al Puig Aguilera.
Sortirem des del Parc de la Font, a Òdena, i ens dirigirem per un camí cap als camps de vinya de Can Macià. A l'esquerra, omnipresent, el Puig Aguilera. Segurament veurem algunes avionetes volant per damunt nostre. Som a l'Aeròdrom d'Òdena-Igualada, que podem entrar a visitar. Continuem pels camps de vinyes, un dels conreus més importants de la comarca. Les vinyes es barregen amb els ametllers. Arribem a Can Macià, seu de les caves Bohigas. Si tenim temps, podem fer una visita al celler. A la dreta podem veure el poble vell d’Òdena sobre el turó Guixos, també podem veure els parcs eòlics de la Serra de Rubió.
Ens dirigim al Pantà de Cal Macià i, després del pont, trobem la Font de Cal Macià. Continuem pel mateix camí ample, vorejant un dels rierols que nodreixen el pantà de Can Macià. Més endavant trobarem una gran noguera, catalogada com a arbre d'interès local. Continuarem pel camí, envoltats de pins blancs, sotabosc de roure i petits corriols, que ens menarà fins el cim del Puig Aguilera, a 625 metres d'altitud. Pel camí, podem veure una barraca de pedra seca. El nom d'aquest puig, Aguilera, prové del llatí "aquilaria", que vol dir lloc on nien les àguiles. En aquesta muntanya hi havia un escull coral·lí quan Catalunya era un mar interior fa milions d’anys. Des del cim podem gaudir d'unes extraordinàries panoràmiques de la Conca d'Òdena, per una banda, i de la serralada de Montserrat, per l'altra. Després de gaudir d'aquestes vistes i agafar forces, baixarem -pel sender del mig- carenant la muntanya. Pel camí trobarem vestigis de refugis antiaeris de la guerra. Continuarem baixant, pel bosc ara frondós i ombrívol, cap a Can Brunet i continuarem, passant per camps de conreus i granges, fins al Pont de Ventaiols, que creua el torrent del Raval d’Aguilera, on podem observar la vegetació de ribera. Des d'aquí ens dirigirem al Raval d’Aguilera, conjunt d’habitatges del segle XVIII on vivien els rabassaires que antigament treballaven les vinyes. A la nostra dreta es troba La Font Puig d’Aguilera. Haurem de desfer el camí per vorejar el torrent i passar per camps d'oliveres i ametllers. Podem veure les marges blaves, tant característiques de la Conca d’Òdena. És una roca tova que s’erosiona fàcilment i és impermeable. El seu origen està en els sediments argilosos que es van dipositar quan aquesta zona era un fons marí en el període Eocè. Més endavant, el Torrent del Raval s'ajunta amb el Torrent de Sant Bernabé. Continuarem fins arribar novament al nucli d'Òdena.
En aquest enllaç podeu trobar més informació (fitxa, ruta, mapa) d'aquesta sortida.
La millor manera d'arrodonir aquesta escapada és fent un bon àpat al restaurant Els Cubs. Situat a la carretera comarcal d'Odena-Manresa és el lloc ideal per recuperar forces d'alguna sortida a peu o en BTT (just davant del trencall que ens porta al restaurant surt la pista que ens porta cap al Puiga Aguilera) així com un marc esplèndid per a qualsevol dinar o sopar de feina, de família amb la parella o els amics.
En un entorn privilegiat, envoltat de boscos, la masia que acull el restaurant Els Cubs ens obre les portes d'un nou espai. El lloc combina amb exquisidesa la tradició de l'antiguitat de la masia amb la modernitat de les reformes que s'han realitzat al seu interior, creant un ambient acollidor, íntim i minimalista, amb un disseny molt acurat. Tradició i modernitat. Aquest és el nou projecte, la nova aposta d'un equip format pel Quim, en Pep i en Xepu, els quals, després d'un període de reformes a la masia, van obrir el restaurant Els Cubs el passat mes de maig.
Si l'entorn natural i l'edifici en si, l'ambient i el bon tracte ja són uns elements prou atractius, aquests són l'embolcall del punt fort d'Els Cubs: la seva cuina. Si encara no hi heu anat, no us imagineu el típic restaurant de masia que fa carns a la brasa, botifarres amb seques, etc. Els Cubs ofereix una sèrie de menús amb procuctes ecològics i de proximitats elaborats amb l'experiència de la tradició i un toc de modernitat. Com l'espai. Aquest és el ret distintiu de la seva cuina: productes ecològics i de proximitat. Els menús s'elaboren segons els productes del dia.
La cuina d'Els Cubs ens presenta tres menús: el de migdia (15€), el de nit "de platillos" (25€) i el de cap de setmana (25€). A tall d'exemple: aquests són alguns dels plats que podeu assaborir darrerament:
MENÚ CAP DE SETMANA
Pica pica: Assortit d'embotits, anxoves d'escuma de gerds, Makis de fruita a la mostassa, Carxofa confitada amb escuma de patata i ou, Musclos al vapor. Segon plat (a escollir): Arròs de gamba de costa i calamar, arròs mariner, arròs de calamar i galera, arròs negre, arròs de bacallà enromescat, arròs de muntanya, arròs de verdures, arròs de magret d'ànec i foie, Fideuà, Rissotto de bolets. Peix i carn: Ventall ibèric amb salsa de formatge i poma, entrama de vedella amb oporto i foie, suquet d'escopora, Dorada de costa amb verdura saltejada. Postres: Carro de postre. Copa de vi o aigua.
MENÚ CAP DE NIT
"Platillos" per a degustar: Pernil ibèric tallat a mà, Makis de fruita a la mostassa, Anxoves de parmesà i pa amb tomàquet, terrina de foie amb fruits vermells, Carxofes amb escuma de patata i ou poché, arròs de galeres, Bacallà amb tempura, Mini hamburguesa ECO. Postres: Escuma de crema catalana. Una beguda inclosa.
Aquesta sortida, que es pot fer en 3-4 hores, es pot complementar amb alguna de les moltes opcions que ens ofereix el municipi d'Òdena: les caves Bohigas, l'Aeròdrom, la Vil·la romana de l'Espelt, el turó del Castell i la seva torre, les capelles o esglésies de Sant Bernabé, Sant Sebastià, o Sant Miquel d'Òdena, entre d'altres. També es poden fer moltes excursions en BTT.