TORNAR

Passejada de Copons a Veciana, passant pel Molí de la Roda, i una visita al Circ a les Feixes

Divendres, 23 gener 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El riu Anoia és el que dóna nom a la nostra comarca. NAl Molí de la Roda, a Veciana, hi trobem un dels principals naixements del riu Anoia. Aquest cap de setmana us proposem una excursió que surt de Copons -on podem aprofitar per visitar els seus bells i emplemàtics racons- i que ens portarà a Veciana, passant pel Molí de la Roda. Podem aprofitar la jornada fent una visita al Circ de les Feixes, on podrem fer un divertit tast de circ. Això sí, haurem de fer una reserva prèvia!

Sortirem des de la zona esportiva de Copons. La ruta parteix des de la pista multiesportiva en direcció nord prenent la carretera BV-1005 cap a Veciana. Just passat el pont sobre la riera de Veciana, cal deixar la carretera per prendre la pista de terra de la dreta en direcció a cal Sala, cal Lloretó i cal Vilella Joan. Pocs metres més enllà es baixa una mica i, tombant a la dreta, es creua la riera Gran. Posteriorment la pista descriu un revolt pronunciat a l'esquerra i remunta novament. Es passa pel costat del mas Lloretó. Se segueix recte. Es divisa a la dreta (NE), dalt d'un turó, unes runes on encara resta en peu un campanar. El camí guanya alçada de forma suau, però sostingudament. Arribem al Molí de la Roda.

El Molí de la Roda

El Molí de la Roda es un casal conegut històricament com a “Molins de Segur”, i està situat en un fondal frondós on neix la riera gran, principal afluent del riu Anoia. Aquest recorregut inicial de l’Anoia també es coneix com la riera de la Font dolla, pel fet de sortir-hi l’aigua a dolls (el doll és un recipient per a contenir líquids). Tal fou l’abundància d’aigua en aquest indret que en la capella que hi ha al costat del Molí de la Roda s’hi venerava primitivament una imatge de la Mare de Déu de les Dolles. Després si venerà la Mare de Déu de la Concepció, fins a l’actualitat que s’hi venera la Mare de Déu de Montserrat. La capella també es coneguda com Mare de Déu dels Molins de Segur o Verge del mas Sobirà. Arquitectònicament la capella es de planta rectangular. La teulada a dues vessant està culminada amb un petit campanar d’espadanya, del segle XVIII. L’edifici rep llum a través d’una finestra que hi ha sobre la porta d’entrada i d’una altra que es troba en un mur lateral. Pel que fa al casal del molí de la Roda tenim que fou l’antiga residència dels barons de Segur, com ho recorden encara els dos escuts heràldics que hi resten. És un gran edifici bastit al segle XVII i reformat al segle XVIII amb finestres d’arc conopial i altres de tipus renaixentista. La part antiga, amb espitlleres i volta, forma com una torre i és coneguda popularment com la presó, ja que era en efecte la presó de la baronia. Sota el casal i havia els molins senyorials moguts per una gran roda hidràulica mecànica, desapareguda l’any 1981, que donà el nom popular de Molí de la Roda.

Cap a Veciana

Després d’aquest descans, continuarem pel mateix camí principal i en la mateixa direcció (NO). A l'esquerra es troba can Pereres, el camí d'accés del qual es deixarà una mica més endavant a mà esquerra. Desembocarem a la carretera BV-1001 provinent de Sant Guim de Freixenet. Cal incorporar-s'hi seguint-la cap a la dreta, ja a prop de Sant Martí Sesgueioles. En el primer revolt a la dreta es deixa la carretera per prendre un camí, també asfaltat, que entra al poble girant a la dreta a l'alçada de les primeres cases. Tombarem a l'esquerra pel carrer Pont i accedirem a la plaça de l'Ajuntament, on hi ha l'església de Sant Martí i una font. Es continua amunt pel carrer Vell, on hi ha el campanar, curiosament separat de l'església perquè antigament el nucli del poble coronava aquest puig (hi havia també l'antiga ermita). Es continua a la dreta pel carrer del Portal. Tornarem novament a la carretera BV-1001, davant la zona esportiva del poble, i es gira a l'esquerra. Tot seguit, passat el semàfor, cal deixar-la novament prenent a la dreta en direcció est un camí que deixa el cementiri a mà esquerra i inicia ja el retorn cap a Copons.

A Veciana també podem visitar altres llocs d'interès, com la Capella de Santa Llúcia de la Rubiola,  Sant Pere de Montfalcó el Grós, Sant Pere del Vim,  o Santa Maria de Veciana

Tornada a Copons

Seguirem recte i passarem pel veïnat de Sant Valentí de Vilallonga, que compta amb una petita ermita. Descendirem lleugerament per creuar un torrent i, novament, el camí s'enfila seguint recte cap a l'est. Més endavant, arribarem a un encreuament amb forma de T. Al fons, darrere la línia d'alta tensió, es veuen els majestuosos masos de cal Codina de la Quadra. Cal tombar a la dreta en direcció sud. Seguirem recte, deixant a la dreta les restes de l'ermita de Sant Ermengol. Més endavant trobarem una bifurcació, que agafarem per la dreta i, uns metres més enllà, cal continuar per la dreta sense perdre alçada deixant un camí a l'esquerra. Als dos encreuaments següents cal seguir recte. El camí fa un tomb cap al SO i entra a la zona coneguda com a carena de les Viudes, on tindrem unes bones vistes dels suaus relleus circumdants, amb conreus i masies escampades. A l'esquerra es distingeix el nucli de Sant Pere del Vim i, al fons, enfilat al serrat, un parc eòlic. Se segueix ben a prop del marge. Més endavant el camí se situa a la mateixa carena i es gaudeix també de la panorámica del vessant de ponent, per on ha transcorregut la primera part de la ruta. Després d'una curta rampa de baixada cal girar a la dreta i, tot seguit, a l'esquerra per mantenir-se a la carena i seguir en la mateixa direcció sud. El tram següent és un magnífic mirador d'ambdós vessants, el de llevant i el de ponent, on cal, però, parar atenció perquè el camí fa baixada i el ferm és força lliscant. En passar per sota d'una línia elèctrica el camí, en la seva part final, es llança literalment sobre Copons perdent alçada ràpidament. Bones vistes del poble, dels molins i dels horts. S'accedeix de seguida als primers carrers i cal refer el traçat utilitzat a la sortida per tornar a la zona esportiva.

 

 

 

Un dia de circ en plena natura

Aquest cap de setmana us proposem una visita al Circ a les Feixes, de Tot Circ. Està situat al punt quilomètric 1,5 de la carretera de Copons a Veciana. Molt important: heu de tenir en compte que si esteu interessats en anar-hi, en grup (escoles, esplais, corals, ampes, grups de lleure, etc...) o en família, haureu de fer reserva prèvia.

El Circ a les Feixes és un original projecte de la "veterana" companyia de circ anoienca "Tot Circ" i porta en funcionament des de fa catorze anys.

La visita inclou un divertit espectacle de circ i pallasso amb participació del públic i números d'humor; i un taller de circ en el qual sereu els protagonistes. Podreu fer un tast de trapezi, maroma d'equilibris, xanques de mà i de peu, hola-hops gegants, rodets d'equilibri, monocicles i rodetes, saltabrinques, minitramps i malabars de tot tipus (diàbolos, bitlles, plats xinesos, pals de l'infern, catifes voladores...). Els més petits podran gaudir de les caravanes de maquillatge, de camerino, instruments musicals...

Per dinar, hi ha un espai preparat amb zona de pícnic, ombracles, fonts d'aigua potable, lavabos, servei de bar, pàrquing i tots els serveis que necessiteu. A l'espai "La vagoneta" trobareu servei de bar, amb esmorzars, dinars i sopars (cal reserva). és un lloc ideal per a celebracions infantils.

Contacte

Ctra. de Copons a Veciana, km 1,5 

938090081 / 686837225

Galeria



1 Comentaris

M

Marta

Igualada

18 de desembre 2021.18:35h

Respondre

Hola
Em podríeu dir quants quilòmetres són en total ?
Gràcies

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic