TORNAR

Ruta de la Batalla dels Prats de Rei (1711)

Divendres, 10 abril 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A inicis del segle XVIII tingué lloc la Guerra de la Successió al tron d'Espanya, conflicte que va acabar el 1714 amb la derrota de Catalunya i la pèrdua de les llibertats nacionals del país. Un dels episodis més rellevants d'aquells fets va ser la batalla dels Prats de Rei, a l'Anoia. Aquest cap de setmana coneixerem els seus escenaris.

Aquest cap de setmana us proposem una ruta pels escenaris de la Batalla dels Prats de Rei. La podem fer a peu o en bicicleta i es tracta d'una ruta fàcil, especialment per a totes aquelles persones avesades a caminar. És una ruta circular, de 16,87 km, que es pot fer en unes 4 hores a peu (aprox.) i en poc menys de 2 hores en bicicleta. 

 Una mica d'història

Aquesta ruta recorre l’escenari d’un dels episodis rellevants de la Guerra de Successió en la qual es va dirimir la sobirania dels Països Catalans. Tot i que la Batalla dels Prats de Rei representà una victòria de les tropes austriacistes aliades amb els catalans, la guerra va acabar amb la pèrdua de les llibertats nacionals i la submissió de Catalunya al Regne d’Espanya i a Felip d’Anjou. La batalla dels Prats de Rei va tenir lloc el 1711, tres anys abans de la caiguda de Barcelona. Hi participà un gruix important de les tropes i comandaments principals al país: per la part borbònica, el duc de Vendôme, amb 35.000 soldats, per la part austriacista, el mariscal Guido Von Starhemberg, cap dels exèrcits aliats de l’arxiduc Carles d’Àustria, amb 22.000 efectius. Després de quatre mesos, Starhemberg va obligar l’exèrcit borbònic a fugir a Lleida. El campament de les forces austriacistes va ser aixecat el Nadal de 1711.

La ruta

La ruta comença i acaba a la Torre de la Manresa (s’hi arriba per una pista asfaltada que surt cap al sud en el quilòmetre 1,8 de la carretera BV-1031, anant dels Prats de Rei a Igualada). Se surt en direcció S per la pista que passa pel costat de can Sala, més endavant es va girant a ponent. La torre va ser l’observatori estratègic del comandament aliat. El compte Starhemberg s’instal·là amb el seu estat major a la propera masia de cal Roca, actualment enderrocada. Al cap de 2,15 km (30 min.) arribem a la Masia Albareda. El 19 de setembre de 1711 hi foren rebutjats dos batallons francesos que havien atacat la línia aliada. Les tropes borbòniques van patir algunes baixes i el bàndol austriacista diversos ferits. al km 4,30  (1 h 10 min.) arribem a l'Ermita de Sant Ermengol i seguirem cap al nord. Els turons i els plans propers constituïen part de la reraguarda borbònica. En aquest indret, fora de l’abast de l’artilleria aliada, s’hi estacionaven les unitats de cavalleria. Al km 6,05 km (1 h 40 min.) arribem a  Cal Codina de la Quadra. A prop de la masia hi havia estacionades diverses unitats d’infanteria, cavalleria i bateries d’artilleria de la reraguarda franco-espanyola. al punt 8,50 km (2 h 20 min) arribem a Solanelles, des d'on continuarem cap al NE i es passa per sota el castell de Puigdemàger. Més enllà, es creua la línia del ferrocarril de Manresa a Calaf. L’itinerari va tombant cap al sud. En els plànols, Solanelles rebia el nom de Colonelles. Ocupa el punt més alt de la serra; des dels seus límits es domina la depressió del riu Anoia i el sector nord del camp de batalla. Al punt 14,86 km (3 h 50 min.) arribem a Ca l’Estrada, masia situada a llevant de la vila dels Prats de Rei. Els entorns de ca l’Estrada eren una posició estratègica borbònica. En els plànols de la batalla el mas consta com a Calsina (Calsine, where the enemy had 300 grenadiers; Calsina, on l’enemic tenia 300 granaders). Finalment, al punt 16,87 km (4 h 20 min.) tornem a la torre de la Manresana.

 

Contacte


Més informació:

Un cop realitzada l'excursió odem donar una volta pel nucli antic dels Prats de Rei, on podem visitar el museu Josep Castellà, on es conserven interessants restes, troballes i documents de la batalla. El museu presenta diverses seccions: Els testimonis de la prehistòria, Els pobladors ibèrics, D'ibers a romans, Sigarra, un municipi romà, Sigarra, una cruïlla de camins, La vida quotidiana fa 2000 anys, Els romans i la mort, De Sigarra a Sta. Maria de Prats, El castell de la Manresana i els privilegis reials, Esglésies i bandolers, La guerra de Successió, El municipi als segles XVIII i XIX, Del camp a la ciutat.

On dormir

Cal Barrusca: 93 869 88 74 /619 98 85 87 - calbarrusca@calbarrusca.cat - www.calbarrusca.cat

Can Bartomeu - La Pallera: 938698165 / 620451508 - canbartomeu@hotmail.com - www.geocities.com/canbartomeu

Cal Masvilella: 938698167 / 609737945 - calmasvilella@hotmail.com - www.calmasvilella.com

Hostal restaurant Prats Jardí: 93 868 00 52 

On menjar

Bar Restaurant La Flor de la Segarra: 93 869 92 30

Hostal restaurant Prats Jardí: 93 868 00 52 

Adreces d'interès

1 Comentaris

R

Ramon

Igualada

10 d'abril 2015.08:38h

Respondre

si hi hagués la ruta per descargar-se al gps seria genial

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic