TORNAR
PUBLICITAT

Comencen les Festes dels Tres Tombs

Ramon Felip aposta per la logística en l'acte acadèmic

cultura
Dissabte, 16 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de Reis les festes tradicionals continuen amb els Tres Tombs. A Igualada, aquest divendres l'Antic Gremi de Traginers ha iniciat aquesta celebració amb el repic de campanes i la presentació dels banderers i les pubilles d'enguany. Diumenge al migdia hi haurà l'ofici solemne, mentre que la setmana vinent, el dia 24 de gener, es realitzarà la popular desfilada dels Tres Tombs (veure fotogaleria 2009), coneguda popularment com la festa dels Tonis. Ramon Felip, president de la UEA, va pronunciar la conferència d'enguany, centrada en l'aposta pel sector logístic com a oportunitat econòmica per a la comarca.

Ramon Felip pronuncia la conferència, acompanyat d'Aymamí (esq.) i Magí Molas, president del Gremi

Molta gent va seguir l'acte a la sala de plens, una imatge poc habitual

'Foto de família' de les pubilles més banderers entrants i sortints, representants de l'Antic Gremi i autoritats

Ester Olivan, pubilla 2010, i Sandra Paradell (esq) i Núria Bisbal (dreta), dames d'honor

Pocs dies després de Nadal i Reis arriba la festa dels Tres Tombs, una altra tradició ben arrelada a Igualada, que se celebra ininterrompudament des de 1822. Aquest divendres es va donar el tret de sortida a la festa patronal dels traginers. A les 12 del migdia, repic de campanes i dispar de morterets anunciant l’inici de les festes d'enguany, mentre que a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada, es van presentar els banderers i la pubilla més les dames d'honor d'enguany.

En una sala de plens de gom a gom -un fet poc comú- van tenir lloc els tradicionals relleus. Jaume Prat, com a portador de la bandera petita 2009, i Anna Brunet, portadora de la bandera gran, van passar el testimoni als seus homòlegs d'enguany, Sílvia Tomàs i Jaume Duran. Un ritual que es va repetir pocs minuts després: Ester Olivan va prendre el relleu a Glòria Llenas com a pubilla, i Sandra Paradell i Núria Bisbal, com a dames d'honor del 2010, a Maria Elias i Mònica Llenas.

El programa 2010

Tot i que la festa comença amb l'ofici en honor al sant, els Tres Tombs pròpiament dits se celebren el primer diumenge després del 17 -aquesta vegada serà el diumenge 24- amb la presència de la diligència -carruatge únic a tot l'Estat-, les banderes històriques, el carro del sant, el carro de la palla i la banda de música de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en una de les celebracions més lluïdes de tot el país, declarada, el 1981, Festa d'Interès Turístic per part de l'Estat espanyol. Precisament, aquesta setmana va ser un dels protagonistes del programa Divendres de TV3.

Com és habitual, també hi haurà ball aquest mateix dissabte, el concurs de dibuix infantil i un concurs fotogràfic. Podeu consultar el programa sencer, però us oferim la informació bàsica dels actes principals:

Diumenge 17 gener

A les 10 del matí es recolliran banderes i banderers i acompanyats per la Banda de Música d’Igualada i els Bastoners d'Igualada, s'anirà en comitiva fins a la Basílica de Santa Maria. A les 11.30h del matí, se celebrarà el Solemne Ofici, presidit per Romà Casanova, Bisbe de Vic. Al finalitzar l'acompanyament de les banderes als seus domicilis, els Bastoners d'Igualada oferiran un ball de bastons.

Dissabte 23 de gener

Cercavila dels banderers amb carruatges i carros

Hora: 6 de la tarda

Lloc: centre de la ciutat

Diumenge 24 gener

TRES TOMBS

Hora: 12 del migdia

Recorregut: av. de Balmes, c/ de Joan Maragall, passeig de Verdaguer, c/ d'Òdena, rambla de Sant Isidre, rambla Nova, rambla de Sant Ferran.

La logística com l'alternativa

Ramon Felip, president de la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) va ser l'encarregat de pronunciar la conferència d'enguany. Com indica el títol de la mateixa, 'Ahir i avui de la logística: sector clau pel desenvolupament econòmic', Felip va destacar l'oportunitat i alhora revulsiu per superar la crisi econòmica que representaria l'aposta logística de l'Anoia.

Fent un repàs històric pel 'paper cabdal en la dinamització econòmica i el progrés que els traginers van tenir', tan abans com després de la Revolució Industrial, el president de la UEA va traçar paral·lelismes entre el passat i el futur de la comarca. Així, si la bona situació estratègica de l'Anoia va afavorir el desenvolupament del transport de persones i mercaderies als s.XVIII i XIX, aquest mateix element sumat a canvis actuals (l'aeroport corporatiu, l'eix ferroviari transversal, nous polígons...) faran que 'el sector logístic sigui determinant' per a la creació de riquesa i l'ocupació de la comarca al s.XXI. Segons Felip, doncs, cal una clara aposta per atraure empreses logístiques, emulant el cas de Flandes, perquè alhora 'consoliden el teixit industrial existent en un territori'. Fer que casos com els d'Abacus i Aldi proliferin.

L'alcalde d'Igualda, Jordi Aymamí, va obrir l'acte de presentació, agraint la feina de l'Antic Gremi de Traginers i citant com a reconeixement col·lectiu la Creu de Sant Jordi 2009 atorgada per la Generalitat a l'entitat, com també va recordar Ramon Felip.


1 Comentaris

M

MERCÈ

16 de gener 2010.12:08h

Respondre

Si totes les manifestacions populars de casa nostre tinguesin l’empenta i les ganas de fer coses que ha mostrat el Gremi de Traginers, les tradicions es conserverien molt més. Enhorabona a... Llegir més tots.Endavant i ”tralla”

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.