//Plugins sense CDN ?>
Amb l’objectiu de donar a conèixer la importància de la simulació, ACC1Ó, el Consorci Sanitari de l’ Anoia, l’Ajuntament d’ Igualada, la Unió Empresarial de l’ Anoia, l’Associació Catalana de Tecnologia), el Centre Tecnològic LEITAT i el Centre Tecnològic B DIGITAL van organitzar, aquest dimarts a Igualada, una xerrada titulada ‘Innovació en simulació entorn salut’. Hi van ser convidats diversos representants del món mèdic i acadèmic.
En l’acte, es va comptar amb la presència del doctor Ian Curran, cap d’Innovació del London Deanery and STELI. El metge va explicar l’experiència anglesa en el camp de la simulació, un sistema que pretén aconseguir l’excel·lència en l’atenció als pacients i rebaixar els riscos. Segons Curran, ‘les errades en sanitat tenen un cost inacceptable’, per la qual cosa els professionals han d’estar ben formats i, sobretot, haver pogut practicar en un entorn el més real possible. Així, STELI treballa amb diverses aplicacions virtuals, pròtesis, maniquins i, fins i tot, amb quiròfans de simulació portàtils.
Una xarxa de simulació
El cap de recerca i docència del Consorci Sanitari de l’Anoia, Enric Macarulla, va explicar que la idea és crear una xarxa a nivell català —encara que amb connexions a nivell espanyol i internacional, per les empreses que creen aquesta tecnologia— que posi en contacte els professionals de la medicina i els de l’àmbit tecnològic. Macarulla afirma que la simulació ‘ha de ser l’esglaó que faciliti el pas des de la formació a les aules fins a les situacions reals, però també una manera d’aprenentatge continu. La Generalitat s’ha compromès a finançar un estudi inicial que reculli de quins equipaments es disposa actualment i quins usos tenen, document que podria presentar-se d’aquí un mes.
Pel que fa als professionals que s’hi implicaran, Macarulla explica que la xarxa s’ha de nodrir dels experts catalans que ja hi treballen, encara que no descarta establir relacions amb grups de l’estranger.
‘Aprofitar el que ja tenim’
Sobre la possible futura construcció d’un centre que aglutini els equipaments relacionats amb la simulació mèdica, el cap de recerca i docència del Consorci Sanitari de l’Anoia explica que ‘de moment no està previst, ja que no s’ha de fer perquè sí, sinó que ha de sorgir com una necessitat’. En aquest sentit, Macarulla afirma que ‘s’ha d’aprofitar el que ja tenim, servir-nos dels recursos existents’, per exemple certes dependències d’hospitals i centres que durant diverses hores a la setmana estan desocupats.